aandeel-jp-morgan

Aandeel JPMorgan Chase, een interessante belegging?

JPMorgan Chase, voluit eigenlijk JPMorgan Chase & Co. is één van de grootste banken van de Verenigde Staten. De geschiedenis van de voorlopers van deze bank gaat helemaal terug tot in het jaar 1799. Door verschillende fusies en overnames door de jaren heen is de bank uitgegroeid tot één van de grootste van Amerika.

In het jaar 2008 werden de banken Bear Stearns evenals Washington Mutual overgenomen als gevolg van de kredietcrisis. De Amerikaanse regering had JPMorgan Chase & Co. een steunpakket gegeven, goed voor een bedrag van 25 miljard dollar. Doordat JPMorgan Chase de kredietcrisis wist te doorstaan en bovendien grote overnames deed, maakt dat beleggers veel interesse hebben in de aandelen.

Een bankaandeel met vertrouwen van beleggers

We vertellen je waarschijnlijk niets nieuws, wanneer we zeggen dat het het vertrouwen van beleggers in banken sinds de kredietcrisis erg laag is. Dat is ook niet meer dan logisch als we gaan kijken naar de immense verliezen die toen zijn geleden. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk niet zo, dat de financiële sector geen interessante mogelijkheden meer biedt. Misschien is juist wel het tegenovergestelde het geval. Nu de rente weer oploopt, worden verschillende aandelen van banken regelmatig in spotlight geplaatst. Onder meer JPMorgan Chase is zo’n aandeel.

Overnames mogelijk gemaakt door riant steunpakket

Toen de kredietcrisis hard toesloeg, werden er door de Amerikaanse overheid verschillende steunpakketten in het leven geroepen. Eén van de meest indrukwekkende steunpakketten werd toegekend aan JPMorgan Chase, namelijk een bedrag van 25 miljard dollar. In één klap heeft dit het vertrouwen in de bekende bank een stevige duw in de rug gegeven. Het wekt namelijk de suggestie dat de Amerikaanse overheid de bank ongeacht de omstandigheden koste wat kost zou redden. Dit fenomeen kennen we ook wel onder de bekende uitspraak “too big, to fail”.

Dat de Amerikaanse overheid er tijdens de financiële crisis voor koos, om JP Morgan Chase een levenslijn aan te reiken is belangrijker dan je denkt. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat aandeelhouders van de bank zich plots een stuk veiliger waanden. Ook tegenwoordig is dat nog steeds voelbaar. Samen met Bank of America kan JPMorgan Chase rekenen op de meeste interesse van beleggers. Interessant feit, de oude Warren Buffet lijkt er ook zo over te denken.

Eén van de meest betrouwbare bankaandelen?

Waar dit eerder wel het geval was, zullen bankaandelen de komende decennia waarschijnlijk niet meer tot de favorieten onder beleggers behoren. Hoe je het echter ook went of keert, de kans dat banken volledig uit onze financiële markt gaan verdwijnen klein. Ook ondanks de opkomst van cryptovaluta zullen banken waarschijnlijk een belangrijke rol blijven vervullen. Het kan dan ook zeker geen kwaad om te overwegen om een kwalitatief bankaandeel zoals JPMorgan Chase aan je portefeuille toe te voegen.

Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat een nieuwe financiële crisis bankaandelen sterk in het rood zou kunnen drijven. Omwille van deze reden blijft een goede diversificatie van je portefeuille dan ook een vereiste. Vergeet immers niet, zonder het steunpakket van de Amerikaanse overheid was de kans groot geweest dat dit had geresulteerd in verlies van je volledige investering.

Koersverloop JPMorgan sinds 1990
Koersverloop JPMorgan sinds 1990

Is het aandeel JPMorgan Chase koopwaardig?

JPMorgan Chase is één van de meest gerenommeerde banken van de Verenigde Staten. Dit alleen al is eigenlijk reeds voldoende om een investering te overwegen. Wel dien je, je zeker ook bewust te zijn van de concurrentie met uiteraard Bank of America op kop. Andere interessante redenen om een investering in JPMorgan Chase te overwegen zijn:

  1. De bank is sinds jaar en dag één van de grootste van de Verenigde Staten
  2. JPMorgan Chase keert een betrouwbaar en bovendien stijgend dividend uit

Ook dit laatste voordeel is er één die bij potentiële aandeelhouders als muziek in de oren zal klinken. Het JPMorgan Chase aandeel keer een dividend uit van 2,63%. Dat is op moment van schrijven meer in vergelijking met Bank of America dat een dividend uitbetaald van 1,84%. Hoe dan ook, wil jij graag een aandeel uit de financiële sector aan je aandelenportefeuille toevoegen? Dan is JPMorgan Chase zeker het overwegen waard.

Waar kan ik dit aandeel kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-