shell aandeel

Aandeel Shell: Vasthouden of verkopen?

Shell dat onlangs met haar business naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde is één van Europa’s meest populaire aandelen. Dit in eerste instantie omwille van haar reputatie als één van de “supermajors”. Jarenlang werd dan ook onder beleggers het motto “Never sell Shell” geopperd. Met andere woorden, als je er éénmaal voor had gekozen om te investeren in deze onderneming was er eigenlijk geen enkele reden meer afstand van het aandeel te doen.

De vraag die we ons tegenwoordig moeten stellen is of deze stelling nog altijd geldt of niet. Dat omwille van verschillende redenen. De coronapandemie heeft ons namelijk geleerd dat het dividend van deze onderneming niet stelselmatig is gegarandeerd. Bovendien zitten we midden in een energietransitie. Hoewel de vraag naar olie de komende jaren nog toeneemt, zal deze binnen afzienbare tijd juist gaan afnemen. Hoe relevant is “never sell Shell” nog tegenwoordig?

Wat is Shell voor bedrijf?

Het is behoorlijk onwaarschijnlijk, maar de kans bestaat dat je niet zo goed weet wat het bedrijf doet. Omwille van die reden kan het relevant zijn om hier even een korte introductie te plaatsen met dit bedrijf. Royal Dutch Shell is een sinds kort volledig Britse multinationale onderneming die deel uitmaakt van de groep van de zogenaamde ‘supermajors’. Deze groep bestaat uit ’s werelds grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen. Het hoofdkantoor van de onderneming was voorheen gevestigd in het Nederlandse Den Haag, maar aandeelhouders stemden recent voor een verhuizing naar Londen. Over het (geplaagde) jaar 2020 wist het bedrijf een omzet te realiseren van zo’n slordige 181 miljard dollar. Daarmee is het één van de grootste private bedrijven ter wereld.

Shell aandeel geschiedenis
Wist je dat Shell ooit begon als handelaar in zeeschelpen?

In eerste instantie was het zo dat Shell er vooral om bekend stond een enorme hoeveelheid aan olie te produceren. De afgelopen jaren zien we echter een transitie naar alternatieve vormen van energie. Onder andere de opkomst van elektrische voertuigen speelt hier bijvoorbeeld een rol in. Omwille van deze reden heeft Shell er ondertussen voor gekozen om de nadruk vooral te leggen op het produceren van gas. Sinds het jaar 2012 ligt de productie van gas dan ook merkelijk hoger ten opzichte van het produceren van olie.

Het ooit zo betrouwbare dividend van Shell is niet meer

Eén van de belangrijkste redenen voor het “never sell Shell” statement was ongetwijfeld terug te vinden in het uitermate betrouwbare dividend. Door de jaren heen heeft onze planeet heel wat verschillende crisissituaties meegemaakt. Zowel de verschillende oorlogen, de oliecrisis in de jaren ’70 als de kredietcrisis in de jaren ’80 konden het bedrijf Shell er niet van weerhouden om standvastig verder te gaan met het uitkeren van haar significante dividend. Dat veranderde echter in het jaar 2020 toen de coronapandemie grip kreeg op de wereld en haar economieën.

In mei 2020 werd door Shell aangekondigd dat het zich genoodzaakt zag om haar dividend terug te schroeven… en niet zo’n klein beetje ook. Het dividend dat door het bedrijf per kwartaal wordt uitbetaald werd verlaagd met 66 procent. Dit zorgde ervoor dat het dividend nog slechts 0,16 euro per aandeel bedroeg. Voor heel wat trouwe investeerders was dit een belangrijke opdoffer en ook de koers van het aandeel reageerde fors. Op de dag van publicatie van de cijfers daalde de waarde van het aandeel met maar liefst 10,4 procent.

Shell waterstof
Shell investeert de afgelopen jaren veel in waterstof

Is het vasthouden van het aandeel Shell een goede keuze?

Heel wat beleggers zijn afgestapt van hun ooit zo trouwe motto “never sell Shell”. Dat is absoluut niet alleen maar het gevolg van het feit dat het dividend voor het eerst sinds de grote depressie een knip meemaakte. We zitten namelijk in een wereldwijde energietransitie waarin steeds minder grote partijen, zoals banken en verzekeraars willen investeren in “vieze” bedrijven zoals Shell. In Nederland kondigde bijvoorbeeld het pensioenfonds ABP aan volledig uit het bedrijf te stappen.

Uiteindelijk gaan we helemaal van fossiele brandstoffen af, en dit zorgt ervoor dat Shell zich de komende jaren opnieuw zou moeten gaan uitvinden.  Naast de kennis heeft Shell hier de financiële middelen voor. De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm hard gestegen, waardoor Shell momenteel bakken met geld verdiend. De mate waarin het bedrijf zich zal weten aan te passen aan de veranderingen in de markt zal uiteindelijk bepalend zijn voor het toekomstperspectief. Wanneer Shell hier in slaagt, zou het zomaar eens kunnen zijn dat het motto “never sell Shell ook de komende 50 jaar blijft gelden.

Op zoek naar nog meer olieaandelen? Bekijk de koersen van beursgenoteerde oliebedrijven via DeKoersen.nl 

Waar kan ik dit aandeel kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Bitvavo

Handel in 300+ cryptovaluta

Open net als 1 miljoen anderen een gratis account

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Iedereen kan beleggen

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-