aandeel-bank-of-america

Bank of America, één van de favoriete bankaandelen van Warren Buffett

Bank of America staat algemeen bekend als de grootste commerciële bank van de Verenigde Staten. De bank mag zich steevast rekenen tot de grootste ondernemingen van deze planeet. Ondanks het feit dat veel beleggers een haat-liefdeverhouding hebben met banken, is Bank of America toch een beetje een beurslieveling. Het aandeel wordt vaak getipt als één van de interessantere financials op de markt.

Bank of America is dan ook niet voor niets één van de favoriete aandelen van topbelegger Warren Buffett en het mag duidelijk zijn dat dit bankaandeel het bekijken waard is.  Grappig genoeg heette de bank sinds de oprichting in 1904 eerst Bank of Italy. De bank werd namelijk opgericht voor de arbeidersklasse in San Frasisco waar veel Italiaans-Amerikanen woonden.  De bank groeide echter razendsnel waardoor in 1930 voor de naam Bank of America werd gekozen.

Bank of Italy (America)

De grootste commerciële bank van de Verenigde Staten

Bank of America is één van de grootste banken van de Verenigde Staten. Dit is onder meer het gevolg van talloze overnames. In het jaar 2007 werd bijvoorbeeld LaSalle Bank overgenomen van ABN AMRO.

Met de overname was een bedrag gemoeid van een slordige 21 miljard Amerikaanse dollar. Met ingang van 1 oktober 2007 werd overal de naam LaSalle weggehaald en vervangen door Bank of America. De kredietcrisis heeft er in het jaar 2008 voor gezorgd dat een groot aantal banken in de financiële problemen kwamen te zitten. Hierop werden nog een aantal overnames gedaan.

koersverloop-bank-of-america-sinds-2013
Koersverloop Bank of America sinds 2013

In september 2008 werden er door zowel Bank of America en Barclays overnamegesprekken opgestart met het noodleidende Lehman Brothers. Uiteindelijk ging deze overname niet door, omdat de Amerikaanse autoriteiten geen medewerking wilden verlenen voor een mogelijke overname.

In september van datzelfde jaar werd door Bank of America aangekondigd dat het Merrill Lynch had overgenomen. Met de overname ging een bedrag gepaard van 44 miljard Amerikaanse dollar. De overnamestrategie van Bank of America heeft ervoor gezorgd dat ze door de jaren heen de marktpositie aanzienlijk hebben weten te versterken.

Hieronder vind je een overzicht van de overnames van Bank of America

  • Security Pacific (1992)
  • Continental Illinois National Bank (1994)
  • FleetBoston Financial (2004)
  • MBNA (2005)
  • U.S. Trust (2006)
  • LaSalle Bank (2007)
  • Countrywide Financial (2008)
  • Merrill Lynch (2009)

Warren Buffet heeft 1 miljard aandelen Bank of America

Er wordt vandaag de dag heel wat gesproken over de toekomst van banken en andere financiële instellingen. Zo wordt er bijvoorbeeld niet zelden gesteld dat de toekomst van banken steeds meer op de helling is komen te staan. Of dit inderdaad het geval is moet de komende decennia blijken. De kans is echter groot dat banken nooit volledig uit onze economie zullen verdwijnen, in tegendeel. Bank of America staat erom bekend één van de voorlopers te zijn wat betreft digitaal bankieren. De bank heeft de zaken op dit vlak goed voor elkaar.

Dat Bank of America meer dan waarschijnlijk een prima toekomst voor zich heeft liggen is ook iets waar topbelegger Warren Buffett van overtuigd is. Hij heeft maar liefst meer dan één miljard aandelen van het bedrijf in bezit. Dit komt overeen met ongeveer 12 procent van alle aandelen die er van Bank of America op de markt zijn terug te vinden.

bank-of-america-buffet

Hiermee is de positie van Buffett in de bank groter dan zijn andere grootste belegging in American Express. Dat is opvallend, want deze laatste is één van de aandelen die hij het langs in de portefeuille heeft. Bovendien is het zo dat het aandeel van Bank of America ook de plaats heeft ingenomen van een andere absolute topfavoriet van Buffett, namelijk Wells Fargo.

Daar waar het investeringsbedrijf van Buffett’s Berkshire Hathaway haar belang in Wells Fargo inmiddels drastisch heeft verlaagd nam de positie in Bank of America alleen maar grotere proporties aan. Het mag dus duidelijk zijn dat Warren Buffett duidelijk heel wat vertrouwen heeft in de bank.

Hoeveel dividend keert Bank of America uit aan haar aandeelhouders?

Als grootste bank van Amerika spreekt het voor zich dat Bank of America haar aandeelhouders ook dividend uitkeert. Het huidige dividendrendement is ongeveer 2% op jaarbasis. Dit is geen aanzienlijk dividend, maar voor dividendbeleggers is het toch een mooi extraatje.

Het dividend van het aandeel staat erom bekend niet alleen betrouwbaar te zijn, maar wordt ook regelmatig verhoogd. Voor beleggers die op zoek zijn naar een passieve inkomstenstroom, zou het dus interessant kunnen zijn om het aandeel Bank of America een keer onder de loep te nemen.

Waar kan ik dit aandeel kopen?

Het besproken aandeel is beschikbaar en kan worden aangekocht door een gratis rekening te openen via onderstaande brokers:

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-