Beleggen in chips

Beleggen in chips: AMD of Intel welk aandeel zou ik kopen?

Chips vertegenwoordigen vandaag de dag een ongelofelijk belangrijke rol binnen onze technologiesector. We zien ze dan ook in het merendeel van onze toestellen terugkomen. Dit heeft er logischerwijs voor gezorgd dat er wellicht nog steeds een groot potentieel schuilt in bedrijven zoals AMD en Intel. Beide ondernemingen staan bekend als één van de belangrijkste chipfabrikanten ter wereld.

Door toedoen van de Coronapandemie is de vraag naar chips alleen maar nog meer gestegen. Dit betekent dat de gerenomeerde bedrijven verzekerd zijn van een bepaalde vraag de komende jaren. Als belegger zou je kunnen overwegen een positie in te nemen in een chipbedrijf. In dit artikel vergelijken we de aandelen AMD en Intel.

Geen eigen fabrieken versus wel eigen fabrieken

De discussie van AMD versus Intel is er eentje die betrekking heeft tot de aanwezigheid en het ontbreken van eigen fabrieken. Voor AMD geldt dat ze er verschillende jaren geleden voor heeft gekozen om haar eigen fabrieken te sluiten en te verkopen. Dit heeft er toe geleid dat ze tegenwoordig niet langer over eigen productiefaciliteiten beschikt, maar deze heeft uitbesteed. Dat geldt niet voor Intel, in tegendeel zelfs. Intel heeft vanaf het begin aangegeven sterk te geloven in de kracht van eigen fabrieken. Ze heeft er dan ook niet alleen voor gekozen om haar eigen fabrieken te behouden, daarnaast heeft ze zelfs een uitbreiding aangekondigd. Dit gebeurt bovendien ook nog eens met (financiële) hulp van de Amerikaanse overheid.

Voor heel wat investeerders geldt dat ook zij vinden dat het in eigen beheer hebben van de volledige productie in eigen fabrieken een belangrijke meerwaarde is. Daar staat echter tegenover dat het ontbreken van eigen fabrieken ervoor zorgt dat AMD vaak competitievere prijzen kan hanteren voor haar producten. Hoe je het namelijk ook draait of keert, het bezitten van eigen fabrieken brengt tevens aanzienlijke kosten met zich mee waar AMD zich geen zorgen om hoeft te maken. Kortom, het businessmodel van beide bedrijven verschilt. Het is voor iedere belegger voor zichzelf te bepalen waar de voorkeur naar uitgaat.

Ryzen processoren een belangrijke troef voor AMD

In januari 2021 werd bekend gemaakt dat AMD erin was geslaagd om Intel in te halen op vlak van desktop CPU-marktaandeel. Dit is ongetwijfeld het gevolg van de kracht waar de zogenaamde Ryzen processoren over beschikken. Voor deze processoren geldt dat de eerste versie op de markt werd gelanceerd in het jaar 2017. Ondanks het succes van de processoren slaagde AMD er sinds 2017 nooit in om het grootste desktop CPU-marktaandeel van Intel af te snoepen… tot nu dan. Toch is dit geen uniek fenomeen. 15 jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2006, slaagde AMD er reeds in om Intel achter zich te laten. Toen beschikte ze over een marktaandeel voor wat desktop CPU’s betrof van 53,9 procent. Dit gezegd hebbende was die voorsprong in het tweede kwartaal alweer verdwenen waarna Intel voor een periode van 11 jaar terug de koppositie overnam.

Dividend versus geen dividend

De discussie tussen Intel en AMD is er ook één van het dividendaandeel versus het groeiaandeel. Voor Intel geldt dat ze er bewust voor heeft gekozen om haar aandeelhouders een dividend uit te keren. Dit dividend bedraagt op moment van schrijven een aantrekkelijke 2,56 procent. Het dividend staat erom bekend betrouwbaar te zijn en heeft door de jaren heen een aardige groei doorgemaakt. Onder andere omdat dividend van de koers afgaat, is het aandeel Intel flink achter gebleven bij die van AMD. Voor alle duidelijkheid, voor AMD geldt dat ze vooralsnog geen dividend uitkeert aan haar investeerders.

Conclusie: Welk chipaandeel is de beste keuze?

Zowel voor AMD als voor Intel geldt dat ze beiden in een groeimarkt opereren en hierdoor over een aardig toekomstperspectief beschikken. Dit komt omdat chips zijn vereist voor steeds meer apparaten en machines. Bovendien heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat de vraag naar chips nog verder is toegenomen. De keuze welk chipaandeel het beste gekocht kan worden kan individueel bepaalt worden. Geloof jij eerder in een bedrijf dat wel of niet over eigen fabrieken beschikt en een goed dividend uitbetaald? Voor dividendbeleggers zal de keuze voor het Intel-aandeel uiteraard al snel zijn gemaakt. Voor de meer op groei gefocuste belegger lijkt het er naar uit te zien dat AMD dan weer de meest interessante keuze zal zijn. Eén ding staat in ieder geval vast, beide bedrijven zijn het overwegen meer dan waard.

Waar kan ik deze aandelen kopen?

Deze aandelen kunnen worden gekocht via online broker Saxobank. Het platform van Saxobank staat bekend om de voordelige tarieven en gebruiksgemak.

Klik hier om een gratis beleggersrekening te openen

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-