Aandeel Walt Disney

Kan Walt Disney nog worden beschouwd als een dividendaandeel?

Op de beurs kunnen we onderscheid maken tussen verschillende soorten beleggers. Zo is er een groep beleggers die voornamelijk in aandelen beleggen voor de koersstijging, maar er bestaat ook een groep dividend beleggers. De portefeuille van deze beleggers bestaat meestal uit vaak oudere bedrijven die periodiek dividend uitkeren.

Een populair dividendaandeel onder deze groep beleggers was vele jaren Walt Disney. Uiteraard is Disney één van ’s werelds bekendste en tevens grootste bedrijven, maar toch heeft ze in het jaar 2020 de woede van heel wat van haar investeerders op de nek gehaald. Het bedrijf koos er namelijk voor om als gevolg van de COVID-19 pandemie haar ooit zo betrouwbare dividend te schrappen. Dit zorgt ervoor dat investeerders zich de vraag stellen of we Disney tegenwoordig nog kunnen beschouwen als een dividendaandeel of niet. Het antwoord op deze vraag kom je hieronder te weten.

Hoeveel dividend betaalde Disney uit?

Vele jarenlang was Disney één van de absolute favorieten onder beleggers. Voor het merendeel van ’s werelds bekendste en meest gerenommeerde beleggers geldt dat ze er de voorkeur aan geven om uitsluitend te beleggen in ’s werelds grootste bedrijven. Indien mogelijk gaat het daarbij om ondernemingen die erin slagen om een mooi dividend uit te betalen. Disney was zo’n bedrijf. Niet voor niets keerde de onderneming ondanks het relatief beperkte dividendrendement in het jaar 2019 een totaalbedrag aan dividenden uit van 2,9 miljard Amerikaanse dollar. Het dividend van Disney werd in tegenstelling tot bij de meeste andere Amerikaanse bedrijven niet uitbetaald per kwartaal, maar per zes maanden.

Schrapping van het dividend

Voor de tweede jaarhelft van 2020 bepaalde de Amerikaanse mediagigant dat er geen dividend kon worden uitbetaald. Dit uiteraard als gevolg van de impact die de COVID-19 pandemie had op de inkomsten van verschillende segmenten van het bedrijf. In het bijzonder werd er hiervoor specifiek gekeken in de richting van de verschillende themaparken die natuurlijk moesten sluiten, maar dat was lang niet het enige onderdeel van het bedrijf dat een significant inkomstenverlies leed. Andere onderdelen die eveneens verplicht waren om de deuren te sluiten waren bijvoorbeeld:

  • De verschillende Disney hotels
  • De winkels waar Disney vooral in de Verenigde Staten over beschikt

De sluiting van al deze verschillende delen van het bedrijf zorgden voor een sterke terugval in de inkomsten waardoor Disney het niet verstandig vond om een dividend uit te betalen aan haar aandeelhouders. In eerste instantie leek dit nog te kunnen rekenen op behoorlijk wat waardering, maar ondertussen is daar toch enigszins verandering in gekomen.

Walt Disney heeft bekend gemaakt geen dividend uit te keren over 2021, waar aandeelhouders hier wel op hadden gerekend. Dit heeft er toe geleid dat het aandeel sinds begin dit jaar fors is gedaald. Dividendbeleggers lijken het wachten zat, en overwegen langzaam maar zeker om hun positie in Disney te verkleinen of zelfs helemaal te sluiten. Dit brengt verkoopdruk met zich mee.

walt-disney-koers

Wanneer gaat Disney terug een dividend uitbetalen?

De vraag wanneer Disney terug een dividend gaat uitbetalen is er één die heel wat beleggers bezighoudt. Het bestuur van Disney heeft kenbaar gemaakt dat ze er stellig van overtuigd is dat het dividend uiteindelijk zal worden hervat. Wanneer dat precies het geval zal zijn is echter nog niet bekend gemaakt. De verliezen die het bedrijf heeft geleden door toedoen van de COVID-19 pandemie zijn behoorlijk en moeten toch op z’n minst deels worden ingelopen voordat er opnieuw aan het uitbetalen van een dividend kan worden gedacht. Er is echter nog een andere belangrijke factor die eveneens een rol gaat spelen.

Disney lanceerde ondertussen uiteraard haar Disney+ streamingplatform. Dit platform herbergt een gigantisch potentieel, maar zal naar verwachting slechts in het jaar 2024 voor het eerst winst maken. Momenteel is het steamingplatform dus een flinke kostenpost voor Walt Disney. Dit betekent overigens niet dat Disney tot in het jaar 2024 zal wachten om terug een dividend uit te betalen, maar het zal toch zeker wel een punt zijn dat het bedrijf in het achterhoofd zal houden. Als investeerder is dit een punt om rekening mee te houden.

Conclusie: Is Disney nog een potentieel interessant dividendaandeel?

Dividendbeleggers hebben vaak een lange termijnhorizon. Covid-19 kwam als een donderslag bij heldere hemel en we gaan ervanuit dat de effecten hiervan tijdelijk zijn. Dividendbeleggers willen graag dividend ontvangen van bedrijven zoals Walt Disney, indien een onderneming hier niet aan voldoet kan er worden overwogen om het bedrijf uit de portefeuille te schrappen. We gaan er echter vanuit dat het dividend in 2022 zal worden hervat. Al keert Disney tijdelijk geen dividend uit, voor de lange termijn kan Disney waarschijnlijk nog steeds als dividendaandeel worden gezien.

Waar kan ik aandelen Walt Disney kopen?

Aandelen Walt Disney kunnen worden gekocht via online broker Saxobank. Het platform van Saxobank staat bekend om de voordelige tarieven en gebruiksgemak.

Klik hier om een gratis beleggersrekening te openen

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-