unilever aandeel

Unilever, een must voor in elke beleggingsportefeuille?

De sector van de consumentengoederen is er altijd al één geweest die werd bestempeld als een veilige haven in onzekere tijden. Voor elke belegger geldt dat er minstens ook een aantal wat meer defensieve aandelen in diens beleggingsportefeuille opgenomen dienen te worden. De vraag is tegenwoordig echter wat is nu echt een defensief aandeel? In het bijzonder gaat het hierbij om aandelen van gerenommeerde bedrijven die slechts over een beperkte volatiliteit beschikken en indien mogelijk een product of artikel aanbieden dat van alle tijden is. Eén van de Europese bedrijven welke aan deze eisen perfect weet te voldoen is Unilever. Ondanks het feit dat het aandeel niet altijd kan rekenen op het volledige vertrouwen van de belegger moet het gezegd dat het toch zeker tot één van de meest defensieve opties op de Europese beurs kan worden gerekend.

Wat is Unilever?

Unilever is een Engels-Nederlands multinationaal bedrijf welke zich bevindt in de sector van de consumptiegoederen. Het bedrijf is gevestigd in de Engelse hoofdstad Londen en bevat een productaanbod bestaande uit menig aantal verschillende consumentenproducten. In totaal is het zo dat de producten van het bedrijf verkrijgbaar zijn in maar liefst 190 verschillende landen. Bovendien is het zo dat de portefeuille van Unilever bestaat uit maar liefst 400 wereldwijde merken.

Van deze 400 merken zijn er 13 verantwoordelijk voor een (individuele) jaarlijkse omzet die het miljard euro overstijgt. Enkele bekende merken die onder Unilever vallen zijn onder meer:

  • Axe;
  • Dove;
  • Knorr;
  • Lipton;
  • Magnum;
  • Rexona;
  • Sunsilk

Voor de oprichting van het bedrijf Unilever moeten we terug naar het jaar 1929. Toen ontstond ze uit een fusie van de Nederlandse margarineproducent Margarine Unie en de Britse zeepmaker Lever Brothers. Eén van de belangrijkste concurrenten voor het bedrijf is ongetwijfeld het Amerikaanse Procter & Gamble. De beslissing om de focus te veranderen van drank en voeding naar schoonheids- evenals gezondheidsproducten heeft ervoor gezorgd dat de groei van het bedrijf enigszins is vertraagd. Toch heeft ze door de jaren heen een aardige groei laten optekenen.

Op welke beurzen wordt het Unilever aandeel verhandeld?

Voor het aandeel van Unilever geldt dat ze staat genoteerd aan drie verschillende beurzen:

  • De London Stock Exchange;
  • De Euronext Amsterdam;
  • De New York Stock Exchange;

Voor de London Stock Exchange geldt dat het aandeel onderdeel vormt van de FTSE-100-index. In Nederland, meer bepaald aan de beurs van Amsterdam maakt het aandeel deel uit van de AEX-index. Het feit dat het aandeel aan drie verschillende beurzen staat genoteerd zorgt er eveneens voor dat je in drie verschillende valuta’s in het aandeel kan investeren. Zo beschikt het aandeel aan de London Stock Exchange uiteraard over een notering in de Britse pond terwijl de notering aan de Euronext Amsterdam in euro is en deze aan de NYSE uiteraard in Amerikaanse dollar.

Een veilige haven in onzekere tijden?

Aandelen die deel uitmaken van de consumentengoederensector zoals deze Unilever staan er in de praktijk om bekend geen enorme groei te realiseren. In plaats daarvan krijg je eerder een stelselmatige groei en slechts een (zeer) beperkte volatiliteit. Daar komt bij dat deze aandelen het doorgaans erg goed doen in onzekere tijden. De producten die via de verschillende merken van Unilever op de markt worden gebracht hebben we immers altijd nodig. Hoe financieel (on)zeker de situatie op de wereldwijde markten ook mag zijn. Dit zorgt ervoor dat een aandeel als Unilever ook in onzekere tijden het hoofd doorgaans meer dan koel weet te houden.

Unilever keert een betrouwbaar dividend uit

Eveneens niet onbelangrijk om aandacht aan te besteden heeft betrekking tot het feit dat Unilever een dividendaandeel is. Dit betekent dat ze haar investeerders beloont met het uitbetalen van een periodiek dividend. Dat dividend wordt per kwartaal uitbetaald. Op moment van schrijven is er sprake van een dividendrendement van 3,74 procent. Dat is toch echt een bijzonder mooi dividend. Bovendien geldt voor dit bedrijf dat dit helemaal geen momentopname is, in tegendeel. Het dividend van Unilever wordt bestempeld als uitermate betrouwbaar en neemt doorgaans ook gestaag toe. Onder dividendbeleggers is dit absoluut één van de favorieten op de Europese beurs.

Is Unilever nu wel of geen potentieel interessante belegging?

Het is voor geen enkele belegger interessant om volop de kaart te trekken van risicovolle en volatiele ondernemingen bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Je moet ergens toch ook zorgen voor een beetje zekerheid. Die zekerheid kan worden geboden door een bedrijf als Unilever. Er zal wellicht op geen enkel moment sprake zijn van een explosieve groei, maar je loopt ook niet het risico dat dit bedrijf van het ene op het andere moment van de planeet verdwijnt. Het feit dat ze actief is in de sector van de consumentengoederen maakt het sowieso een laag-risico-aandeel. Bovendien zijn er uiteraard ook het lange track record van de onderneming en is er het betrouwbare evenals aantrekkelijke dividendrendement. Dit alles zorgt ervoor dat het Unilever-aandeel absoluut een potentieel interessante belegging kan zijn voor menig aantal beleggers.

Waar kan ik deze aandelen kopen?

Deze aandelen kunnen worden gekocht via online broker Saxobank. Het platform van Saxobank staat bekend om de voordelige tarieven en gebruiksgemak.

Klik hier om een gratis beleggersrekening te openen

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-