KPN Pand Rotterdam

Verslag bezoek aandeelhoudersvergadering Koninklijke KPN

Afgelopen week was ik bij de AVA van KPN. Hieronder lees je hoe dat ging.

De Koninklijke KPN. Zijn er überhaupt nog Nederlanders die er nooit van gehoord of gebruik van gemaakt hebben?

Ongetwijfeld zijn er een paar, maar het grootste gedeelte moet denk ik nog aan vast voedsel beginnen.

Wat is KPN voor bedrijf?

KPN is bekend als provider van internet voor thuis (inclusief Interactieve TV), mobiele abonnementen en van de vaste lijnen die veel mensen al niet meer gebruiken. Binnen de telecomsector is KPN de grootste van Nederland en samen met Ziggo een van de grootste aanbieders van vast internet. Net als veel Nederlandse bedrijven geeft KPN ook aandelen uit en zo kun je voor een deel eigenaar worden van KPN.

Het aandeel KPN

Op het moment van schrijven kost een aandeel KPN € 3,39 en past dus in zo goed als elke portefeuille als je er interesse in hebt.

Maar de grote spelers zullen ook een grote hoeveelheid aandelen hebben. Er zijn miljoenen aandelen KPN op de markt of al in bezit.

Dus mocht je bijvoorbeeld 10 aandelen KPN kopen dan heb je inspraak, maar zij het wel in verhouding tot de miljoenen andere aandelen.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders of in het kort AVA

Als aandeelhouder kun je je ook aanmelden voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, of in het kort de AVA. Meestal is deze voor een beursgenoteerd bedrijf eens per jaar. Er wordt teruggeblikt op het afgelopen boek jaar, de CFO (Chief Financial Officer, de financieel verantwoordelijke persoon) licht vaak de cijfers toe en de CEO (Chief executive officer, de hoogst uitvoerende bestuurder) vertelt over andere ontwikkelingen. Daarbij is meestal de hele Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen aanwezig. Op veel agendapunten is er gelegenheid om vragen te stellen, welke dan direct door de RvC of RvB worden beantwoord. Dus heb je ooit een lid van een van beide raden een vraag willen stellen dan kan dit je kans zijn. Nu is het alleen wel de bedoeling dat de vraag over het bedrijf gaat en niet waar hij of zij de boodschappen doet of welke auto hij/zij heeft.

Je hoeft zeker niet bang te zijn dat je de enige bent die vragen stelt. Er zijn ook verenigingen zoals de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) die aanwezig zijn en die je kunt vragen om jouw vragen voor je te stellen als je zelf niet aanwezig kunt zijn. In praktijk stelt zo’n vertegenwoordiger van de vereniging over de vergadering wel een vraag of 5 á 10.

Hoe werkt een aandeelhoudersvergadering?

Over het algemeen heeft een AVA een vaste opbouw. Eerst vertelt de CEO in het algemeen over het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte en dieptepunten?

Hierna wordt er in gegaan op de jaarcijfers, die je op een AVA vaak ook fysiek uitgereikt krijgt. Deze worden toegelicht door eerst de CFO  en daarna door een accountant van een extern bedrijf. Vaak zijn deze werkzaam bij bijvoorbeeld een Deloitte of een Ernst & Young.

In een aantal gevallen vindt er ook een wisseling plaats van leden van de Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen. De nieuwe leden voor de Raad van Commissarissen moeten meestal goedgekeurd worden door de aandeelhouders, voor leden van de Raad van Bestuur of directie geven aandeelhouders meestal alleen een adviserende stem.

Mijn indruk en ervaring op een AVA.

Dit was de tweede aandeelhoudersvergadering die ik bezocht, na die van Ajax in november. Maar KPN is meer een bedrijf dan Ajax. Van KPN ben ik zelf ook klant van zowel internet als voor mijn mobiele abonnement. Vroeger reed ik regelmatig langs KPN in Den Haag en nu zag ik voor het eerst het nieuwe kantoor in Rotterdam. KPN heb ik altijd een sterk Nederlands bedrijf gevonden en ik had me al ooit voorgenomen dat wanneer ik zou gaan beleggen er ook een positie zou zijn binnen KPN. De locatie was erg mooi en het voelt toch wel bijzonder om de hele Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen vragen te kunnen stellen. Ik zou een ieder aanraden om minimaal eens een AVA te bezoeken. Meestal ontvang je tussen de 4 en 8 weken voor de vergadering de mogelijkheid om je aan te melden via de broker waar je jouw aandelen koopt.

De agenda stukken en bespreekpunten op een AVA

Alle stukken en documenten die worden besproken in de vergadering zijn vooraf en na de vergadering, altijd online in te zien. De stukken voor de AVA van 2022 van KPN vind je hier.
Ook de gehele AVA is hier terug te zien. Een paar onderwerpen zijn voorbij zijn gekomen zijn al eens in het nieuws geweest, maar worden verder toegelicht.

Een paar voorbeelden:

  • KPN stopt met zijn mobiele 3G-netwerk (Kassa)
  • KPN wil in 2025 65% van de Nederlandse huishouders aangesloten hebben op glasvezel (KPN).
  • Ruim 433.000 huishoudens zijn in 2021 aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN (RTL Nieuws)
  • Het doel van KPN is om 2025 nagenoeg 100% herbruikbare materialen te gebruiken (KPN)

 

Ik zal niet de hele vergadering hier uit typen, de vergadering duurde uiteindelijk een ruime 2 uur. Vragen mag uiteraard altijd en als je echt alles wilt nakijken, pak er wat te drinken en een snack bij en kijk de hele vergadering terug via https://webcast.download.kpnstreaming.nl/20220413_NL/ .

Dit artikel werd geschreven door NieuwInBeleggen. De auteur kwam in 2021 in aanraking met beleggen en is sindsdien op dagelijkse basis met de beurs bezig. Zijn ervaringen deelt hij via zijn website.   

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-