blockchain

De blockchain, een mooie technologie?

Een blockchain. Niet iedereen weet wat het is en dat is ook helemaal niet erg. Daarom leggen wij het jou uit. Het is een verzameling van data die gedecentraliseerd is en opgeslagen in volgorde wanneer de data binnengekomen is. Deze data is op geen enkele manier aan te passen laat staat te manipuleren. Het wordt gezien als een objectieve dataset. Blockchain en Bitcoin worden vaak in 1 adem genoemd maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Met blockchain kun je op een veilige en verantwoorde manier data opslaan op het internet. Het kan gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld sociale netwerken of betaalproviders.

Hoe wordt informatie op de blockchain verwerkt?

De blockchain bevat veel informatie. Deze informatie is niet alleen maar op geld gericht maar kan ook informatie over afspraken tussen partijen bevatten of bijvoorbeeld contracten. De informatie die moet worden opgeslagen moet worden bevestigd door het netwerk. Dat netwerk bestaat uit verschillende computers die we nodes noemen. Wanneer de verschillende computers een overeenstemming hebben bereikt dan wordt de toevoeging gedaan aan de blockchain. Dit gebeurt bij elke transactie die er gedaan wordt.

De informatie binnen een blockchain kan niet meer worden aangepast. Je moet dus heel goed opletten voordat je de computers opdracht geeft om tot het vormen van een blockchain over te gaan. Als je bijvoorbeeld een geldtransactie doet en je komt er later achter dat het naar een verkeerd adres is dan is dat niet meer terug te draaien. Je zult dan dus contact op moeten gaan nemen met de ontvanger in de hoop dat hij of zij zo eerlijk is om het terug te storten naar jou.

De gegevens worden niet op een centraal punt opgeslagen. Normaal is dat wel het geval maar juist om het zo veilig mogelijk te houden doen ze dat bij een blockchain niet. Er worden op verschillende plekken verschillende kopieën opgeslagen. Dit noemen ze ook wel een p2p of een peer to peer netwerk. Wanneer er een punt binnen het netwerk beschadigd zou raken dan is de data toch nog steeds veilig.

Wat zijn eigenschappen van een blokchain?

De blockchain heeft bepaalde eigenschappen. Wij noemen er een paar.

  • Gegevens zijn openbaar en voor iedereen in te zien, behalve privé gegevens
  • Informatie wordt op verschillende computers opgeslagen
  • De data worden opgeslagen met het bijbehorende tijdstip van die data. Dit vormt de combinatie
  • De code is door iedereen in te zien. Dit noemen ze open source

Wat zijn toepassingen van de blockchain?

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat er al veel sectoren gebruik maken van blockchain. Vooral grote multinationals in de financiële sector gebruiken het. De blockchain wordt op dit moment nog door ontwikkeld zodat er in de toekomst meer sectoren er gebruik van zullen maken. Juist doordat de informatie niet op 1 punt wordt opgeslagen maar op meerdere punten lijkt dit de meest veilige opslagmethode te zijn voor diverse data. Denk bijvoorbeeld eens aan patiënten en klantgegevens of het stemmen bij een verkiezing. Een mooie technologie toch?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend handelen in crypto

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 257 voor slechts 27 euro!