Fiscale stimulering

Hoe werkt fiscale stimulering en wat zijn de effecten?

Stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid waarmee zij de economie probeert te sturen is een gangbaar verschijnsel in de recente geschiedenis. Monetaire en fiscale stimulering worden vaak naast elkaar benoemd. Maar hoe werkt het en wat zijn de effecten?

Wat is (het nut) van fiscale stimulering?

Fiscale stimulering is het pakket van maatregelen vanuit de overheid om de economie te sturen. Voor de tweede wereldoorlog waren overheden terughoudend in het bemoeien met de binnenlandse economie. Maar na de tweede wereldoorlog veranderde dit. Nieuwe inzichten vertelde beleidsmakers dat wanneer de overheid zich bemoeide met bepaalde economische cycli, de economie potentieel minder heftige recessies heeft en sneller kan herstellen. Hiermee kon de overheid invloed hebben op onder andere de werkloosheid. Uiteindelijk is het voor politici een mooie kans om met de juiste stimulering het land weer de goede kant op te krijgen.

Hoe werkt fiscale stimulering? 

Fiscale stimulering kan worden opgesplitst in aan de ene kant het wijzigen van belastingen en aan de andere kant het uitgavepatroon flink opvoeren. Recentelijk nog was er in Duitsland een btw-verlaging tijdens de coronacrisis. Dit ging om een verlaging die een bepaalde korte tijd actief was. Consumenten worden met dit soort instrumenten gestimuleerd om meer uitgaven te doen. Een ander voorbeeld is het steunpakket in de Verenigde Staten. Biden wist op korte termijn zo’n $1900 miljard de economie in te pompen door cheques uit te delen aan vrijwel elke inwoner. Ook hier gaat het om het stimuleren van de vraag. De overheid heeft daarmee ook invloed op de hoeveelheid geld in de economie. Wanneer er sprake is van forse stimulering kan de inflatie ook worden gestimuleerd. Wanneer de vraag stijgt, stijgen de prijzen van producten over het algemeen mee.

Er is ook nog een mogelijkheid om meer te investeren in bepaalde projecten. Zo is men in de Verenigde Staten ook bezig om fors te investeren in een infrastructuurplan waarbij bijvoorbeeld bruggen, wegen en spoortrajecten worden aangepakt. Hiermee zijn er verbeterde voorzieningen binnen het land en daarnaast schept het werkgelegenheid. Met al deze stimulering is er ook kans op een verhoging van de inflatie. Dit komt doordat er meer geld in het systeem komt.

Wat zijn de effecten van fiscale stimulering op de beurzen?

Reageren beleggers op fiscale stimulering? Hierbij is te stellen dat beleggers wel degelijk kijken naar dit soort ontwikkelingen. Wanneer er bijvoorbeeld een wet wordt aangenomen waarin voorkomt dat bedrijven minder belasting hoeven te betalen, dan zijn beleggers tevreden. Wanneer er minder belasting betaald hoeft te worden is er een hogere toekomstige kasstroom. Een reden voor hogere koersen. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook de situaties waarin het negatief uitpakt. Een overheid die minder gaat uitgeven en belastingen verhoogd zorgt voor druk op de economie.

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Top 3 Brokers / Exchanges 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo.

Finst Logo

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-