Waneer wordt dividend uitbetaald?

Wanneer betalen bedrijven dividend uit, en welke soorten zijn er?

Wanneer je als belegger aandelen koopt van een bedrijf levert je dit een stuk eigenaarschap op. Dit eigenaarschap komt met een aantal voordelen zoals bijvoorbeeld stemrecht. Een tweede belangrijke bijkomstigheid is dat je als aandeelhouder recht hebt op een deel van de winst. Dividend heeft een belangrijke waarde voor jou als belegger omdat het voor een constante inkomstenstroom zorgt.

Wanneer betaald een bedrijf dividend uit?

Het management van een bedrijf bepaalt in hoeverre er dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Belangrijk voor het management is natuurlijk of er überhaupt wel ruimte is voor een dividenduitkering. Bij groeibedrijven is er bijvoorbeeld doorgaans weinig ruimte voor dividend. Immers, deze bedrijven moeten groei doormaken om een bepaalde positie in de markt te kunnen veroveren. Maar voor die groei is kapitaal nodig. Vaak gaat dit gepaard met geld van investeerders en de eventuele winst die het bedrijf zelf heeft geboekt. Dit wordt dus direct weer geherinvesteerd. Aandeelhouders zullen hier weinig dividend verwachten en hopen op mooie winsten in de toekomst.

Wanneer de groeifase niet aan de orde is zijn er nog steeds een aantal kenmerken waar het management naar moet kijken. Voor een bedrijf is de vrije kasstroom erg belangrijk omdat hiermee de verplichtingen op korte termijn moeten worden betaald. Daarnaast zijn er eventueel investeringen nodig om de marktpositie te behouden. Ook kan de winst gedaald zijn waardoor er geen of minder ruimte is. Voor de belegger is het soms dus ook verstandig om het bedrijf geen dividend uit te laten keren. Dit betekent op korte termijn weliswaar een lagere winst, maar vergroot de kans op een stabiel dividend in de toekomst. Beleggers hebben nog wel de kans om te stemmen over het geplande dividend. Dit moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders.

Welke soorten dividend zijn er?

Er zijn verschillende soorten dividenden. Er zijn er drie die het meest voorkomen. De meest voorkomende is cash dividend. Als aandeelhouder ontvang je dan een totaalbedrag wat uiteindelijk verdeeld wordt over het aantal aandelen. Uiteindelijk ontvang je als belegger simpelweg een cashbedrag op je beleggingsrekening.

Daarnaast zijn er ook nog stock dividenden. Hierbij geeft het bedrijf de aandeelhouder extra aandelen. Maar dit is voor de aandeelhouders niet alleen maar positief omdat er hierdoor verwatering optreedt. Het kan ook zo zijn dat de aandeelhouder de keuze krijgt tussen stock- of cash dividend.

Het laatste dividendtype die goed is om te begrijpen is prefererend dividend. Bij dit type geldt het dividend niet voor alle aandeelhouders, maar alleen voor beleggers die in het bezit zijn van preferente aandelen. Hierbij krijgt slechts een select groepje dividend uitgekeerd.

Wanneer wordt vastgesteld dividend uitgekeerd?

Hoewel het dividend vaak al vroegtijdig wordt vastgesteld dien je als belegger vaak nog even te wachten op je dividend. Het proces van dividenduitkering doorloopt verschillende stappen: Ten eerste is er het moment dat het dividend wordt aangekondigd. Op dat moment weten beleggers dus wat zij kunnen verwachten en wanneer.

Vervolgens is er de ex-dividend datum. Op deze datum wordt er bepaald wie er recht heeft op dividend. Vaak zie je na deze datum het aandeel met ongeveer de waarde dalen van het dividend. Iedereen die op die datum de aandelen in bezit heeft ontvangt dividend. Vervolgens is er het moment dat het dividend daadwerkelijk wordt uitbetaald. Deze datum ligt vaak vlak na de ex-dividenddatum.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-