Wat is delisting

Wat betekent een delisting van een beursnotering?

Soms komt het voor dat een bedrijf van de beurs gehaald wordt. Mocht dit gebeuren dan is het belangrijk om te weten wat dit voor je positie kan betekenen. Had je dit jaar bijvoorbeeld Luckin Coffee ($LK) in portefeuille? Dan heb je met een delisting te maken gehad. Door boekhoudfraude is het bedrijf dermate in verval gekomen dat het is gedelist. Hieronder leggen we uit wat een delisting precies inhoudt.

Wat is een delisting?

Een delisting is het vrijwillig of onvrijwillig verwijderen van een beursnotering van een bedrijf. Er kunnen meerdere redenen zijn om dit te doen en soms kan dit nadelig zijn voor jou als aandeelhouder. Je kunt in de problemen komen, als een delisting heeft plaatsgevonden en jij nog met de aandelen in de portefeuille zit. Voordat we hier verder op in gaan, leggen we eerst uit waarom sommige bedrijven graag een beursnotering willen.

Waarom willen bedrijven een beursnotering (listing)?

Wanneer er sprake is van een beursnotering, spreek je ook wel van een listing. De nummer één reden voor een bedrijf om naar de beurs te komen is de toegang tot kapitaal. Doordat je genoteerd bent kun je op een relatief makkelijke manier geld ophalen. Dit doordat je veel constructies hebt voor geldschieters, waardoor het aantrekkelijk is voor hen om jou als een bedrijf een lening te geven. Bovendien geeft een beursnotering meer uitstraling, vooral internationaal.

Beursgenoteerd zijn heeft echter niet alleen maar voordelen. Zo is het vooral voor kleinere bedrijven soms een uitdaging op het gebied van administratie en bedrijfsvoering. Zo zijn er bijvoorbeeld extra regels waar een bedrijf aan moet doen om beursgenoteerd te zijn. Zo kan het bijvoorbeeld verplicht zijn om een raad van commissarissen te hebben met een x aantal personen. Daarnaast ben je verplicht om allerlei informatie te delen op een officiële manier, omdat dit koersgevoelig kan zijn. Onderdelen die invloed hebben op je bedrijfsvoering en dus ook op je kosten.

Wanneer is er sprake van een onvrijwillige delisting?

Zoals hierboven aangegeven kan een exchange allerlei regels opstellen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het aandeel van je bedrijf boven een bepaalde waarde moet blijven of dat er een bepaalde free float (vrij verhandelbare aandelen) moet zijn. Dit kan per exchange verschillen. Wanneer een bedrijf zich niet aan deze regels houdt, kan het gedelist worden. Bovendien kan er bijvoorbeeld fraude in het spel zijn, zoals bij Lucking Coffee, waarbij de toezichthouder ingrijpt.

Waar moet ik op letten in het geval van delisting?

Ben jij in het bezit van dit soort aandelen dan is het belangrijk om goed op te letten wanneer het delisten gebeurd. Vaak heb je enkele dagen de tijd om de aandelen eventueel te verkopen. Zodra de handeling is uitgevoerd door de exchange, dan kan je deze niet meer verhandelen. Het zou kunnen dat het aandeel vervolgens op een andere exchange wordt verhandeld, maar hier heb je weinig aan als je broker hier geen aansluiting op heeft.

De handel die dan nog overblijft is OTC handel. OTC staat voor over the counter en houdt in dat je alleen direct kunt handelen met een tegenpartij. Er is dan sprake van een onderhandse transactie, waarbij een broker buiten beeld blijft. Partijen actief in over the counter handel, zijn vaak professionele partijen, waar je niet zomaar mee in contact komt. Indien een delisting een feit is, kan het dus verstandig zijn je aandelen van de hand te doen.

Professioneel leren beleggen vanuit huis voor maar 17 euro?

Via de masterclass Beleggen als een Pro leer je via een uitgebreide videocursus professioneel beleggen vanuit huis! In eenvoudige stappen leer je een winstgevende strategie die toepasbaar is op aandelen, valuta, crypto en grondstoffen.

Wees er snel bij, want de cursus is nog slechts tijdelijk verkrijgbaar met 93% korting van 257,- voor 17 euro!

Klik hier om je nu aan te melden 

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-