Misschien heb je het woord wel eens gehoord. Securitisatie is namelijk één van de grote oorzaken van de kredietcrisis die we in 2008 te verwerken hebben gekregen. Hoewel dit ‘trucje’ bijna de ondergang van de financiële markten veroorzaakte, wordt het vandaag de dag steeds meer gebruikt. Securitisatie is een belangrijk onderdeel van financiering. Het is voor jou als belegger dan ook interessant om te weten wat securitisatie betekent van uit investerings- en risicoperspectief.
Wat is secutarisatie?
Secutarisatie is het opknippen en vervolgens weer samenvoegen van financiële producten. Het samenvoegen van een losse financiële producten is een gewoonte binnen financiële markten. Een bekend voorbeeld zijn fondsen die bestaan uit verschillende aandelen. Neem bijvoorbeeld een fonds die de S&P500 volgt. Ideaal omdat je met een klein bedrag kunt participeren in de grootste bedrijven van de belangrijkste index in de Verenigde Staten. Daarnaast is het een relatief veilige investering. Doordat je met een klein bedrag in een groot aantal aandelen investeert, kom je niet in de problemen als één van die bedrijven failliet gaat.
Daarnaast heb je ook nog fondsen die investeren in onderliggende waarden die niet goed verhandelbaar zijn. Denk aan aandelen genoteerd in India bijvoorbeeld. Of bepaald vastgoed. Met ‘niet goed verhandelbaar’ bedoelen we illiquide. Dit betekent dat het aantal aandelen dat wordt verhandeld niet groot is waardoor je wellicht niet alle aandelen kunt verkopen wanneer je dat op een zeker moment wilt. Door deze producten in een fonds te stoppen, kunnen deze liquide gemaakt worden. Vooral exchange traded funds (ETF’s) die handelen als aandelen zijn hier handig voor. De volumes of liquiditeit van deze producten is dusdanig dat je veel makkelijker van je positie af kunt als je dat wilt.
Hoe gaat securitiseren in zijn werk?
De voorbeelden vanuit een fonds perspectief zijn exact waar securitiseren om draait. Echter, dit gaat vaak nog een stapje verder. Securitiseren is het samenvoegen van illiquide onderliggende waarden (bijvoorbeeld hypotheken) en deze om te zetten in een ‘security.’ Zie het als een verrassingspakket die je op verschillende sites kunt kopen. Men gooit allemaal rotzooi bij elkaar, doet er een enkel fatsoenlijk item bij en plakt het plaatje ‘verassingsdoos’ er op. Door de spullen bij elkaar te gooien verhoogd men de waarde ineens en is het ook nog eens makkelijker om te verhandelen. Gelukkig hoeft de uitwerking niet altijd negatief te zijn, maar dit is platgeslagen wel wat men in 2008 heeft uitgevoerd door veel waardeloze hypotheken bij elkaar te gooien.
Toch heeft securitisatie mits goed uitgevoerd ook een voordeel voor betrokken partijen. Het samenvoegen van hypotheken zorgt namelijk voor meer liquiditeit in de zin van geld wat beschikbaar is voor particulieren of bedrijven die een hypotheek willen. Daarnaast is het voor de koper van een dergelijke security ook goed voor zijn risicospreiding. Immers, als je één appel koopt heb je de kans dat deze rot is. Maar als je een aandeel koopt van een zak appels weet je dat er waarschijnlijke een rotte tussen zit, maar dat er daarnaast genoeg eetbare overblijven.