Duurzaamheid heeft enorm aan populariteit gewonnen door verschillende ontwikkelingen. De wereld is steeds bewuster bezig met een duurzaamheid op alle vlakken. Denk bijvoorbeeld aan ontbossing, dierenwelzijn, diversiteit en gebruik van grondstoffen. Alhoewel duurzame beleggingen al vrij lang bestaan is er een toename te zien binnen duurzame beleggingen. De instroom van bijvoorbeeld duurzame exchange traded funds is hard gestegen. Beleggers zijn dus steeds meer bezig met duurzaamheid. Dit trekt de aandacht van verschillende partijen waaronder toezichthouders en politici. Vandaar dat nieuwe verordening Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vanuit Europa is ontwikkeld. Hier komt bijvoorbeeld in terug dat financiële partijen moeten rapporteren over meer dan 30 soorten criteria.
Wanneer is een belegging duurzaam?
‘Duurzaamheid’, wat is dat eigenlijk? Een lastig begrip om goed te kunnen omschrijven. Hierdoor was het eerder mogelijk voor alle financiële instellingen om beleggingen te bestempelen als ‘duurzaam’, terwijl dit voor derden summier was onderbouwd. Een veelgehoord begrip is ‘greenwashing’ waarmee bedrijven doelbewust investeringen als groen bestempelen om hier een bepaald voordeel mee te behalen. Het belang om het product zo duurzaam mogelijk te maken komt doordat de vraag enorm is gegroeid. Bedrijven kunnen met duurzame investeringen in aanmerking komen voor gunstigere voorwaarden bij het afsluiten van bijvoorbeeld een lening.
Om een transparantere manier van werken te introduceren is er SFDR in het leven geroepen. De verordening is van toepassing op vrijwel alle financiële partijen. Denk hierbij aan vermogensbeheerders, verzekeraars, banken en pensioenfondsen.
Wat betekent de SFDR voor financiële instellingen?
Voor deze financiële instellingen heeft dit een behoorlijke impact. Bij het maken van beleggingsbeslissingen dienen duurzaamheidskenmerken mee te worden genomen. Denk hierbij aan ontbossingen, diversiteit en gebruik van materialen. Daarnaast moet er ook worden gekeken naar eventuele ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan actief aandeelhouderschap. De informatie moet alleen intern bij het maken van beslissingen worden toegepast, ook moeten klanten de mogelijkheid krijgen om het beleid op duurzaamheidsvlak te kunnen inzien. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een samenvatting van het beleggingsbeleid, documentatie als prospectussen en factsheets.
Om het makkelijk te maken is er geprobeerd een zo overzichtelijk mogelijke verdeling te maken. Hierbij gaat het om een ‘grijs’ product waarmee men aangeeft geen ambities heeft wat betreft duurzaam beleggen. Vervolgens is er lichtgroen, waarbij het product de ambitie heeft om ESG-criteria te verwerken bij de beleggingsbeslissingen. Tot slot is er donkergroen waarbij de doelstelling van het product moet zijn om een zo duurzaam mogelijk te beleggen. Dit doel staat dus bijvoorbeeld boven het doel van het volgen van een benchmark.
Wat betekent SFDR voor beleggers?
Alhoewel SFDR nog in de kinderschoenen staat is het een positieve ontwikkeling voor beleggers. Bedrijven en financiële partijen worden genoodzaakt om transparanter te worden over de verantwoording met betrekking tot duurzaamheid. Doordat de wetgeving duurzaamheid concreet maakt is er voor bedrijven grijs gebied meer om achter te kunnen schuilen. Ook kan op deze manier veel meer data worden verzameld.