Wat is de VIX?

Wat is de VIX (Volatiliteitsindex)?

Beleggers zijn vaak op hun hoede voor de volatiliteit van de markt, vooral de wilde schommelingen tijdens de financiële crisis van 2008 en de COVID-19 pandemie. Het is normaal dat beleggers in de gaten houden hoe de aandelenmarkt beweegt en hoe ze kunnen profiteren van het voorspellen van toekomstige veranderingen. Sommige beleggers maken gebruik van de Volatility Index, ook wel bekend als de “angstindex” of “beursbarometer” om het sentiment van mede-beleggers in de aandelenmarkt te peilen en om te profiteren van verwachte marktbewegingen.

In dit artikel krijg je meer informatie over de volatiliteitsindex, wat het betekent en hoe deze wordt berekend.

Wat is de VIX (Volatiliteitsindex)?

De volatiliteitsindex (VIX) is een benchmark of real-time marktindex die gebruikt wordt om de verwachte volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt te meten. Het is een product van de Chicago Board Options Exchange (CBOE), geïntroduceerd in 1993, en wordt gewoonlijk bijgehouden door CBOE Global Markets. De VIX is gebaseerd op de optieprijzen van de S&P 500 en combineert de gewogen prijzen van de call- en putopties van de S&P 500 voor de komende 30 dagen.

Voor beleggers is de VIX een efficiënte methode om de marktonzekerheid en het marktrisico te beoordelen alvorens handelsbeslissingen te nemen.

Hoe werkt de volatiliteitsindex?

Zoals eerder vermeld, volgt de volatiliteitsindex de verwachte volatiliteit van de aandelenmarkt op basis van hoe de prijzen van S&P 500-opties veranderen. Aan de hand van een ingewikkelde formule wordt de VIX berekend en uitgedrukt in een percentage. Op de aandelenmarkt meet de VIX het algemene marktsentiment en vertoont het een negatieve correlatie met het beursrendement.

Wanneer de VIX stijgt, betekent dit dat de angst onder beleggers toeneemt. In dat geval kan de S&P 500 een koersdaling meemaken omdat beleggers zich haasten om effecten te verkopen om zich in te dekken tegen de verwachte volatiliteit. Wanneer de VIX daalt, betekent dit dat de angst onder beleggers afneemt. In dit geval zou de algemene markt lagere volatiliteitsniveaus en hogere effectenkoersen kunnen ervaren omdat beleggers met meer vertrouwen handelen. Dit is echter geen garantie dat de prijzen hoog zullen blijven omdat de volatiliteit snel kan dalen of stijgen in een veranderende marktomgeving.

Hoewel de VIX vooral de volatiliteit in de S&P 500 meet, wordt hij vaak gebruikt als maatstaf voor de Amerikaanse aandelenmarkt in ruimere zin. Het is moeilijk om de huidige volatiliteit te voorspellen, daarom gebruiken beleggers vaak de VIX samen met een historische analyse van steun- en weerstandsniveaus. Beleggers kunnen de VIX niet rechtstreeks verhandelen, maar maken vaak gebruik van exchange-traded funds (ETF’s) of ETN’s die aan de index zijn gekoppeld om blootstelling te krijgen.

Hoe wordt de VIX berekend?

Vix formule

De berekening van de VIX omvat complexe wiskunde, maar u hoeft niet noodzakelijk de fijne kneepjes te begrijpen om erin te handelen. Om te beginnen, de Volatility Index wordt berekend op een real-time basis met behulp van live prijzen van de S&P 500 opties. Dit omvat CBOE SPX opties die vervallen op de derde vrijdag van elke maand, alsook wekelijks op vrijdag. Een optie moet een vervaldatum hebben tussen 23 en 37 dagen om in aanmerking te komen. De formule om de VIX te berekenen is hieronder weergegeven.

Vanuit een technisch perspectief kijkt de formule naar de variatie in optieprijzen met dezelfde expiratiedatum. De eenvoudige theorie erachter is echter dat, na het combineren van gewogen prijzen van een reeks S&P 500 call- en putopties met meerdere uitoefenprijzen, wij de prijzen schatten waartegen beleggers bereid zijn de S&P 500 te kopen of te verkopen. De uiteindelijke procentuele waarde helpt ons de toekomstige volatiliteit van de markt in te schatten.

Je kunt de VIX lezen als een grafiek die de waarde van elke dag weergeeft. Een waarde tussen 0 en 12 duidt op een lage marktvolatiliteit, terwijl een waarde tussen 13 en 20 een normale volatiliteit weergeeft. Zodra de VIX-waarde boven de 30 komt, verwacht u dat de volatiliteit de komende 30 dagen hoger zal zijn.

Hoe kun je handelen in de VIX?

Wanneer je handelt in de VIX, handelt je niet rechtstreeks in activa aangezien er geen activa zijn om te kopen of te verkopen. Je kunt deze index echter verhandelen via afgeleide producten die de prijs volgen. Ten eerste kunt u de VIX verhandelen via futures-contracten. VIX futures hebben te maken met het risico van contango, toekomstige VIX contracten zijn hoger geprijsd dan lopende of kortlopende contracten.

Om de risico’s en complexiteit van de handel in VIX-opties en -derivaten te vermijden, kunnen handelaren ook op de beurs verhandelde VIX-producten kopen, waaronder exchange-traded notes (ETN’s) en exchange-traded funds (ETF’s).

In de Masterclass Beleggen als een Pro leer je een winstgevende handelsstrategie die ook toepasbaar is op de VIX

Waarom is de Volatiliteitsindex belangrijk?

De CBOE Volatility Index is belangrijk voor zowel handelaren als beleggers. Een hogere VIX-waarde betekent dat er een verwachting is dat aandelen grillige koersbewegingen zullen kennen. Voor een handelaar kan een hoge VIX hogere optieprijzen betekenen. Handelaren kunnen ook short gaan in aandelen wanneer de Volatility Index stijgt.

Voor de normale belegger kan de VIX helpen bij het voorspellen van marktbewegingen. Waardebeleggers kunnen een hogere VIX gebruiken om kwaliteitsbedrijven te identificeren waarvan de aandelenkoers kan zijn gedaald. De VIX kan ook bearish signalen geven voor andere beleggers. Zowel traders als beleggers kunnen de VIX gebruiken om het sentiment of de stemming in de markt te peilen.

Wat is een lage VIX?

Een lage Volatility Index houdt in dat de optieprijzen lager zijn. Dit wijst erop dat traders niet veel volatiliteit in de markt verwachten en meer vertrouwen hebben in hun posities. Wanneer de verwachte volatiliteit laag is, is het sentiment dat de aandelenkoersen zullen stijgen. Wanneer de VIX te laag daalt, kan dit een indicatie zijn van zelfgenoegzaamheid bij beleggers en dat we aan de vooravond staan van een marktomkeer.

Wat is een normale VIX?

Hoewel er technisch gezien geen normale VIX-waarde is, is er wel een niveau dat algemeen als normaal wordt beschouwd. Een niveau onder de 20 wordt over het algemeen gezien als een rustige markt, terwijl een niveau boven de 30 wordt gezien als extreem volatiel. Let wel, deze getallen zijn niet in steen gebeiteld.

Conclusie

De CBOE Volatility Index, of VIX, is uiterst nuttig om het marktsentiment te meten. Toch is het geen perfect instrument en mag het alleen worden gebruikt om je te helpen op de hoogte te blijven van de stemming op de markt en de impliciete marktvolatiliteit te interpreteren bij het doen van je beleggingen. En hoewel je niet rechtstreeks in de VIX kunt beleggen, kun je wel beleggen in derivaten op basis van de VIX of ETF’s die de VIX volgen.

Hoe kun je leren handelen in de VIX?

In de Masterclass Beleggen als een Pro leer je in eenvoudige stappen handelen via een winstgevende strategie. Deze strategie is tevens toepasbaar op de VIX, voor zowel long- als shortposities. Klik op de onderstaande link om je aan te melden.

Bespaar 89% door je nu aan te melden 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-