Hoe werkt een IPO

Wat is een beursgang (IPO) en hoe werkt het?

Een beursgang, of IPO (Initial Public Offering), is het proces waarbij een particulier bedrijf voor het eerst openbaar verhandelbare aandelen aanbiedt aan investeerders op een beurs. Het is een belangrijke mijlpaal voor een bedrijf, omdat het hen toegang geeft tot kapitaal van het grote publiek.

Hoe werkt een beursintroductie?

 1. Selectie van begeleidende banken: Het bedrijf kiest beleggingsbanken om het proces te begeleiden, inclusief de prijsstelling van de aandelen en het vinden van kopers.
 2. Registratie bij de toezichthouder: Het bedrijf dient een prospectus in bij de relevante toezichthoudende autoriteit, zoals de SEC in de Verenigde Staten, waarin informatie wordt verstrekt over de financiële situatie van het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten en risicofactoren.
 3. Roadshow: Begeleidende banken organiseren een roadshow waarbij het managementteam van het bedrijf presentaties geeft aan potentiële investeerders om interesse te wekken.
 4. Prijsstelling: Na de roadshow bepalen de begeleidende banken de prijs van de aandelen. Deze prijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod, financiële prestaties van het bedrijf en marktomstandigheden.
 5. Toewijzing van aandelen: De begeleidende banken verdelen de aandelen onder institutionele beleggers en individuele beleggers die hebben ingetekend op de IPO.
 6. Eerste handelsdag: Op de eerste handelsdag worden de aandelen verhandeld op de beurs. De prijs van de aandelen kan fluctueren, afhankelijk van vraag en aanbod.

Waarom kiezen bedrijven voor een beursintroductie?

 1. Kapitaalverhoging: Bedrijven gebruiken de opbrengsten van de IPO om te investeren in groei, nieuwe producten te ontwikkelen of schulden af te betalen.
 2. Liquiditeit voor aandeelhouders: Bestaande aandeelhouders, zoals oprichters en vroege investeerders, kunnen hun aandelen verkopen en liquide middelen vrijmaken.
 3. Publieke aandacht: Een IPO vergroot de naamsbekendheid van het bedrijf en biedt toegang tot nieuwe klanten en partners.

Risico’s van een beursintroductie

 1. Prijsvolatiliteit: De prijs van de aandelen kan sterk schommelen na de IPO, wat risico’s met zich meebrengt voor investeerders.
 2. Regelgevingskwesties: Bedrijven moeten voldoen aan strikte regelgeving en rapportagevereisten na de IPO.

Bekende IPO’s

 1. Alibaba: Een van de grootste IPO’s ooit, waarbij Alibaba Group in 2014 $25 miljard ophaalde op de New York Stock Exchange.
 2. Facebook: In 2012 ging Facebook naar de beurs en haalde $16 miljard op, waardoor het een van de grootste technologie-IPO’s werd.

Conclusie

Een beursintroductie is een complex proces dat bedrijven toegang geeft tot de kapitaalmarkten en hen de mogelijkheid biedt om hun groei te financieren. Voor investeerders biedt het kansen, maar ook risico’s. Het is een belangrijke mijlpaal in de levenscyclus van een bedrijf en kan aanzienlijke invloed hebben op de toekomstige ontwikkeling.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-