Wat doet een market maker

Wat is, en wat doet een market maker?

Market makers zijn vaak handig voor jou als belegger. Market makers zorgen voor lagere spreads en daarnaast liquiditeit. Handelshuizen als Flow Traders worden wel eens bekritiseerd omdat men te snel handelt, maar er is ook een andere kant van het verhaal.

Wat doet een market maker?

Prijzen worden gebaseerd op vraag- en aanbod. Je hebt de bied en de laat in de handel. Als de twee bij elkaar komen wordt er een transactie gedaan. Voor jou als belegger wordt de order dan uitgevoerd, aandelen en cash worden geruild. Dit gaat over een handelsplatform als bijvoorbeeld Euronext.

Grote bedrijven als Coca Cola, ASML of Philips hebben veel aandelen uitstaan. De handel in dit soort aandelen is fors waardoor het aandeel liquide genoemd kan worden. Met ‘liquide maken’ willen we een investering, in dit geval in aandelen, zo snel mogelijk kunnen omzetten in cash. In het geval van Coca Cola weet je dat je zo van 10000 stuks af kan. Dit omdat er genoeg kopers zijn aan de andere kant.

En een liquide aandeel hebben is bevorderlijk. Zeker voor grote partijen is het prettig omdat zij in grote hoeveelheden handelen. Daarnaast is het makkelijker voor handige traders om de handel te sturen, bijvoorbeeld de prijs opdrijven, als er weinig handel is. Liquiditeit is dus belangrijk.

Een market maker zorgt voor liquiditeit in bijvoorbeeld een aandeel. Een market maker is namelijk actief in het bieden en laten. Als verkoper en koper kun je terecht bij de market maker. Het verschil tussen de bied en laat is de spread en daar maakt de market maker de winst. Zie het als een wisselkantoor voor valuta. De koper betaald een hogere prijs dan de verkoper. Het verschil is de winst voor de market maker.

Exchange traded funds (ETF)

Een goed voorbeeld van waar market makers van waarde zijn is de ETF markt. Als een ETF wordt ontwikkeld worden er ook market makers aangesloten. Deze zorgen dat er altijd liquiditeit in een ETF is. Zo kun je een ETF altijd kopen of verkopen. Het genoemde Flow Traders is specialist in de ETF markt. Zoals eerder aangegeven komt hiermee meer liquiditeit en dit was meer dan nodig tijdens de coronacrash waarbij meerdere ‘limit downs’ een feit waren. De beurs werd voor een bepaalde tijd stilgezet vanwege een te overspannen markt. Terwijl de indices werden stilgelegd handelden ETF’s, die afgeleid zijn van deze indices, gewoon door. Beleggers die belegd waren in de ETF’s konden dus nog steeds van hun posities af, of juist kopen. Voor een constant werkende markt is er dus liquiditeit nodig en hier zorgen dit soort partijen voor.

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-