Wat is een quant?

Wat is, en wat doet een quant?

Waar een particuliere belegger achter zijn bureau zoekt naar de in zijn ogen beste investering, is in de gedigitaliseerde wereld een groep actief die waarschijnlijk een hele andere manier investeren. Een quant is een hip woord binnen de financiële wereld. Maar wat is een quant? Misschien is het wel iets wat jij ambieert. Je moet dan wel bereid zijn te dealen met een nerd-imago.

Wat is een quant?

Een quant is de afkorting van quantitative analyst. Het is een persoon die complexe wiskundige modellen en financiële producten bouwt. Met de hedendaagse rekenkracht van computers is het namelijk mogelijk om zeer complexe en uitgebreide berekeningen binnen korte tijd te maken. De vooruitgang van deze technologie heeft de mogelijkheden geopend voor financiële markten. Dankzij de rekenkracht kan men ingewikkelde wiskundige modellen en daaruit voortvloeiende complexe financiële producten bouwen. Deze modellen en producten worden gebouwd door mensen, quants dus.

Waar werken quants, en wat doen ze precies?

Quants zijn erg geliefd bij bedrijven. Ten eerste heb je vooral de quants die actief zijn binnen het bank- en verzekeringswezen. Deze sectoren hebben te maken met veel wet- en regelgeving die gericht is op het reduceren van risico’s. Banken- en verzekeraars beheren vaak grote bedragen en hebben veel klanten. Ook heeft men te maken met verschillende investeringen die zich weer op ieder een eigen manier gedragen. Risico’s inschatten is dan erg lastig en wordt door het gebruik van quants vergemakkelijkt aan de hand van wiskundige modellen. Deze zogenaamde backoffice quants werken vaak op projectbasis.

Daarnaast heb je ook de quants die zich direct bezig houden met handel op beurzen. De handel op basis van geautomatiseerde handelssystemen is fors toegenomen. De invloed van vaak geautomatiseerde handel van de door quants ontworpen modellen, is vandaag de dag van grote invloed op de beurs. Misschien heb je wel eens gehoord van een flashcrash. De kans is aanzienlijk dat hier één of meerdere quants aan te pas zijn gekomen.

Gelukkig is een flashcrash niet het primaire doel van een quant. Quants zijn vooral bezig met risico-inschattingen. Investeerders hebben te maken met verschillende assets die samengevoegd verschillende risico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld eens aan volatiliteit, valuta en volume. Allemaal aspecten die het succes van een investering of trade kunnen beïnvloeden. Dit is allemaal essentiële informatie voor iemand die achter de knoppen zit. De quant die achter de knoppen zit is verantwoordelijk voor de software hierachter.

Wat verdient een quant?

De functie van quant brengt al snel zo’n honderdduizend euro op jaarbasis met zich mee, maar er zijn ook quants die veel meer verdienen. Dit heeft er mee te maken dat er voor quants voorlopig nog werk genoeg is. Sterker nog, de groei van verschillende investeringsmogelijkheden brengt ook een groeiende vraag van quants met zich mee.

Professioneel leren beleggen vanuit huis voor maar 27 euro?

Via de masterclass Beleggen als een Pro leer je via een uitgebreide videocursus professioneel beleggen vanuit huis! In eenvoudige stappen leer je een winstgevende strategie die toepasbaar is op aandelen, valuta, crypto en grondstoffen.

Wees er snel bij, want de cursus is nog slechts tijdelijk verkrijgbaar met 93% korting van 257,- voor 27 euro!

Klik hier om je nu aan te melden 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-