Wat is macronieuws?

Wat is macronieuws (met voorbeelden), en wat heb je eraan?

Beginnende beleggers zijn vaak gefocust op specifiek nieuws. Ze houden alleen het nieuws in de gaten van de aandelen of fondsen die ze zelf bezitten. Herkenbaar? Begrijpelijk, maar soms kan het verstandig zijn om ook breder naar de markt te kijken. Berichtgeving over factoren die van invloed zijn op hele markt noemen we macronieuws. Stijgende inflatie in Duitsland, rentebesluiten van de ECB, de (te?) dure euro ten opzichte van de dollar en hoogconjunctuur in Big Tech aandelen: allemaal gewichtig macronieuws. Is het als beginnende belegger van belang om dit macronieuws in de gaten te houden? In helicopterview een aantal sprekende voorbeelden:

Crisiskansen

Dat de Coronapandemie onder (schokkend) macronieuws geschaard kan worden, behoeft geen uitleg. Het vermaarde virus trapte op de rem van de complete wereldeconomie. Gek genoeg leverde dat ook onverwachte winnaars op. De koers van PostNL is in korte tijd omhooggeschoten door de explosieve toename van pakketbezorging, omdat winkelcentra veel minder bezocht kunnen worden. Supermarktketens (Ahold Delhaize) en de food delivery business (Just Eat Takeaway) draaien ongekende omzetten, omdat mensen boodschappen en maaltijden veel meer thuis laten bezorgen. In de race naar werkende coronavaccins kwamen onbekende biotechnologiebedrijven volledig in focus. Een crisis op macroniveau biedt dus altijd kansen. Zeker in de keuze voor aandelen. Stel jezelf als beginnende belegger daarom altijd de vraag: “Wie wint bij een crisis?”

Biden for president!

Wat hebben presidentsverkiezingen in de VS nu te maken met de koersen van aandelen? Beleggers reageerden in ieder geval verheugd op de uitslag, zo wordt geschreven. Dat heeft niet alleen te maken met de grote economische steunpakketten waar de democraten zich onder leiding van Biden voor zullen inzetten. Het feit dat de democraten niet de meerderheid in de Senaat hebben gewonnen, speelt ook een grote rol. De democraten willen namelijk grote maatregelen treffen tegen de Big Tech om bijna-monopolieposities te reguleren. Dat moet de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat kunnen wegdragen en dat gaat met deze uitslag niet zo heel snel gebeuren. De Nasdaq haalt dus opgelucht adem… Als beginnende belegger kan het daarom nog steeds aantrekkelijk zijn om te investeren in bijvoorbeeld Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple of Nvidia.

Deal or no deal?

Als één van de drie pijlers van een fundamentele analyse is nieuws op macro-economisch niveau onmisbaar. Ook onmisbaar voor een beginnende belegger? Kun jij zonder nieuws de gevolgen van bijvoorbeeld de Brexit duiden? Precies. Een no deal-Brexit gaat Nederland (en andere Europese landen) kennelijk heel veel geld kosten. Als Engeland zonder deal de EU verlaat, kost dat Nederland zo’n 2,3 miljard (!) euro tot en met 2023. Dankzij macronieuws weten we waarom. Tenminste, als je bereid bent je daarin te verdiepen.

Britse concurrentie

Het Nederlandse vestigingsklimaat voor grote bedrijven en multinationals is meer dan eens onderwerp van politieke discussie. Met het vertrek van de hoofdkantoren van Unilever en Shell naar het Verenigd Koninkrijk, lijkt Nederland een dubbelslag te hebben verloren. Het niet willen afschaffen van de dividendbelasting zou voor Shell doorslaggevend zijn geweest om te verkassen naar Londen. Ook voor Unilever was dat een reden om definitief voor Engeland te kiezen. Bovendien hanteren de Engelsen een veel lagere vennootschapsbelasting. Wat de redenen voor vertrek ook moge zijn, het is altijd zonde als grote multinationals uit Nederland verdwijnen. Hoofdkantoren trekken namelijk veel werkgelegenheid aan vanuit het MKB en zorgen ervoor dat je op internationaal niveau een rol van betekenis kan spelen. Als beginnende belegger moet je echter ook iets anders incalculeren. Shell en Unilever hebben nu nog een dubbele notering op zowel de Amsterdamse als de Londense beurs. Dat zou met een no deal-Brexit maar zo eens kunnen veranderen…

Toetsen

Als beginnende belegger is het verstandig je eigen posities altijd te toetsen aan macronieuws. Niet alleen in de keuze voor aandelen of fondsen, maar ook om voor jezelf een langtermijnvisie te ontwikkelen. Bekijk de markt vanuit een helicopterview en kijk vooruit. Heeft olie nog een toekomst? Kent de Big Tech een plafond? Als je niet wilt daytraden, laat je dan ook niet leiden door de waan van de dag. Wie van dagkoersen in paniek raakt, moet eigenlijk niet gaan beleggen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-