short-gaan-beleggen

Wat is short gaan en wat zijn de risico’s?

Op het moment dat je gaat beleggen in aandelen kun je als je het helemaal platslaat een keuze maken tussen twee verschillende mogelijkheden. Meestal zal je speculeren op een koersstijging van het aandeel waarin je gaat beleggen.  Een tweede mogelijkheid is het speculeren op een daling van de koers. In dit laatste geval spreken we over een short positie of short gaan.

Wanneer je als belegger short gaat, heb je het vermoeden dat het bedrijf de vooropgestelde verwachtingen niet weet in te lossen. Wanneer dit in de praktijk waarheid blijkt te zijn, heeft dit steevast een negatieve impact op de aandelenkoers. Mocht dit het geval zijn, dan kun je met deze shortpositie een flink rendement realiseren. Hieronder vertellen we wat short gaan is en wat de risico’s hieraan verbonden zijn.

Wat betekent short gaan nu precies?

Short gaan is speculeren op een daling van de koers. Het is dus het tegenovergestelde van een long positie, waarbij je speculeert op een koersstijging. Daalt de koers inderdaad? Dan kun je daar een bepaald rendement mee realiseren. Stijgt de koers? Dan duikt jouw shortpositie in het rood en maak je uiteraard verlies.

Wat zijn de belangrijkste risico’s van short gaan?

In bepaalde situatie kan het er soms uitzien dat short gaan minder risico’s met zich meebrengt dan long gaan. Toch moet het gezegd dat het shorten van aandelen een risicovolle onderneming is waar je goed over moet nadenken. De belangrijkste risico’s zijn de volgende:

  1. Er is in principe sprake van een potentieel onbeperkt verlies
  2. Er moet rente worden betaald over het bedrag dat je gaat “lenen”
  3. Het is mogelijk dat er een zogenaamde short squeeze ontstaat;

Naast bovenstaande moet er ook even stil worden gestaan bij de dividenden die mogelijk worden toegekend door het bedrijf dat je gaat shorten. Dit is een zeer belangrijk punt waar heel wat beleggers die voor het eerst short gaan geen aandacht aan besteden. Op het moment dat er door het bedrijf een dividend wordt uitbetaald dien jij deze als shorter eigenlijk (bruto) te betalen. Uiteraard spreekt het voor zich dat het dividend van de koers af gaat waardoor dit voor jou op het einde van de rit eigenlijk niet zoveel verschil maakt, maar het is wel een aspect om rekening mee te houden.

Shortsqueeze Gamestop
Wat als je een shortpositie had gehad in Gamestop?

Wat is een short squeeze?

Wanneer je short gaat op een bepaald aandeel dien je er ook rekening mee te houden dat je wordt blootgesteld aan het risico van een zogenaamde short squeeze. Dit is een situatie waarin heel wat verschillende shorters hun positie sluiten door het terugkopen van aandelen. Wanneer een groot aantal shorters dit in één keer doen kan dat als gevolg hebben dat de koers hard gaat stijgen. In het verleden zijn menig aantal short beleggers hier aardig door in de problemen gekomen. Sterker nog, afgelopen jaar gingen er zelfs professionele partijen failliet die shortposities hadden uit staan in zogeheten meme-aandelen. Het succesvol shorten van aandelen is in de praktijk erg lastig.

Waarom hebben veel beleggers dan toch short posities?

Gelet op de niet onaanzienlijke risico’s die verbonden zijn aan het short gaan, is het eigenlijk best vreemd dat zoveel beleggers toch over short posities beschikken. Hoe komt dat dan precies? Zeer eenvoudig. Ondanks het feit dat er inderdaad heel wat risico’s zijn verbonden aan short gaan op een bepaald aandeel, is het wel zo dat dit de enige manier is om te speculeren op een daling van de aandelenkoers. In het bijzonder wanneer er sprake is van een berenmarkt levert dit dan ook aanzienlijk meer rendement op in vergelijking met long gaan op bepaalde aandelen. Dat spreekt voor zich. Het shorten van aandelen kan tevens als een soort hedge dienen als de markten erg hard zijn opgelopen. Het is dus altijd handig om dit onderdeel van beleggen in je gereedschapskist te hebben.

Wanneer kan short gaan voor jou potentieel interessant zijn?

Voor heel wat beleggers geldt dat ze er uitsluitend voor kiezen om long te gaan op aandelen. Dit is een keuze die je kunt maken, maar daarbij dien je het risico te accepteren dat je in een berenmarkt tegen flinke koersverliezen aanloopt. Wanneer je in deze situatie wel over een aantal short posities beschikt zal je kunnen vaststellen dat de verliezen hierdoor enigszins beperkt kunnen worden. Dit gezegd hebbende, kies je er op een bepaald moment voor om ook short te gaan op bepaalde aandelen? Dan dien je, je altijd bewust te zijn van de mogelijke risico’s waar je tegenaan kan lopen. Verlies deze dus zeker niet uit het hoofd.

Professioneel leren beleggen vanuit huis voor maar 17 euro?

Via de masterclass Beleggen als een Pro leer je via een uitgebreide videocursus professioneel beleggen vanuit huis! In eenvoudige stappen leer je een winstgevende strategie die toepasbaar is op aandelen, valuta, crypto en grondstoffen.

Wees er snel bij, want de cursus is nog slechts tijdelijk verkrijgbaar met 93% korting van 257,- voor 17 euro!

Klik hier om je nu aan te melden 

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-