beleggersforum

Wat kun je leren van een beleggersforum?

Als je begint met beleggen, vliegen de beurstermen je vaak om de oren. De meeste algemene begrippen kun je op internet wel opzoeken, maar steek je daar ook veel van op? Een slimme manier om meer te leren over beleggen, is het raadplegen van beleggersfora. Een forum is namelijk dé plek waar particuliere beleggers ongefilterd meningen, strategieën, ideeën en frustraties uiten en daar kun je als beginnende belegger flink je voordeel mee doen. Het enige nadeel is dat op die fora veel uitdrukkingen en afkortingen worden gebruikt waar je misschien nog nooit van hebt gehoord… Een beetje context en uitleg zou dan fijn zijn, toch? Wij helpen je graag op weg.

Hete soep

Op sommige beleggersfora kan het flink tekeer gaan: een grimmige en soms zelfs vijandige sfeer. Bedenk dan dat de soep vaak nooit zo heet gegeten wordt. Laat je dus niet te snel afschrikken door moddergooien en ga op zoek naar degene die iets verstandigs zegt. Juist die profielen zijn de moeite van het volgen waard. Daarnaast moet je voor ogen houden dat het maar een forum is waar mensen anoniem kunnen dumpen wat ze willen. Voel je dus niet te snel aangevallen, maar relativeer.

Afkortingen op beleggersfora

Op beleggersfora worden te pas en te onpas afkortingen gebruikt waar nieuwe forumbezoekers en beginnende beleggers vaak tegenaan lopen. Een aantal voorbeelden op een rijtje:

WPA = Winst per Aandeel
RSI = Relative Strength Index
YTD = Year to Date
ATH = All time High
EBIT = Earnings before Interest & Taxes

Kom je een afkorting tegen die je niet kan plaatsen (of niet begrijpt)? Google biedt uitkomst. Als dat niet werkt, kijk dan ook naar de context van een bericht of onderwerp. In de meeste gevallen kun je door associatieve logica toe te passen de betekenis van een afkorting wel herleiden. Met sommige afkortingen kunnen bijvoorbeeld andere -vaak actieve- forumleden worden bedoeld. In andere gevallen wordt met een afkorting de CEO van een bedrijf aangeduid:

BVB = Shell CEO Ben van Beurden
HV = PostNL CEO Herna Verhagen
SDV = Pharming CEO Sijmen de Vries

Vers van de pers

Belangrijk nieuws is op beleggersfora vaak als eerste bekend. Een mooi voorbeeld daarvan is een uitgelekt persbericht van Fugro over een aan te kondigen claimemissie. Een oplettende belegger zag deze kort op de site staan en deelde deze info met screenshots op het IEX-forum van Fugro. De markt reageerde onmiddellijk. Als koersen opeens heftige bewegingen laten zien, check dan de beleggersfora als eerste. Je zult zien dat je in veel gevallen eerder op de hoogte bent van wat speelt dan de landelijke media.

Beleggersjargon

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is de markt voortdurend heftig in beweging. Beleggers proberen gebruik te maken van deze volatiliteit door razendsnel in te spelen op stijgingen en dalingen en dat zie je terug op beleggersfora. Van een aantal termen die veelvuldig worden gebruikt, is het daarom handig te weten wat daarmee wordt bedoeld:

Ritjes maken:
Kort profiteren van een snelle daling of stijging van een aandeel of effect.

Kort op de bal spelen:
Actief beleggen met turbo’s en snel winstnemen bij de minste of geringste verandering van koersrichting.

Korte-broeken-brigade:
Een licht sarcastisch bedoelde term voor beleggers die shortgaan. Met shortgaan spelen beleggers in op een daling van een aandeel. Aandelen worden tegen betaling geleend, onmiddellijk verkocht (gedumpt) en zo laag mogelijk teruggekocht. Het verschil is de winst voor de shorter.

Posities coveren:
Shorters die moeten terugkopen bij (onverwacht) sterk stijgende aandelen.

Short squeeze:
Een snel stijgende piek in de koers van een aandeel, omdat shorters posities moeten coveren. In een zeer kort tijdsbestek worden dus grote hoeveelheden aandelen gekocht wat leidt tot een bovengemiddeld sterke koersstijging.

Vragen stellen op een beleggersforum 

Als je een prangende vraag hebt, schroom dan niet om die te stellen op een forum! Veel beleggers vinden het leuk om kennis te delen. Trek je in voorkomend geval dan ook niets aan van een betuttelende houding of betweterig toontje. Kan jou het schelen! Als jij als beginnende belegger maar wijzer wordt.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-