Wat zijn pink-sheets?

Wat zijn pink-sheets en wat voor risico’s loop je op een OTC-markt?

Als beginnende belegger ben je natuurlijk altijd op zoek naar dat ene ‘winnende lot’. Je weet wel, van die relatief onbekende aandelen met megaveel potentie die nu nog onder de radar vliegen. Alsof je in de jaren ’90 in Google of Apple stapt. Big Tech is anno nu meer booming dan ooit en de bomen blijven voorlopig nog wel een tijdje tot in de hemel groeien. Kijk alleen al naar de Nederlandse chipfondsen (ASML, ASMI en BESI). Het roept de vraag op of er überhaupt nog aandelen of fondsen zijn die je nu voor weinig in kan slaan, voordat ze met baanbrekende technologieën de wereld veroveren. Hieronder een paar must read tips die je kunnen helpen in je eventuele zoektocht.

Pink sheets
Om échte groeidiamantjes te vinden, zou je kunnen overwegen verder te kijken dan de reguliere beurzen. Sommige aandelen die nog niet voor een reguliere beursgang (Initial Public Offering) in aanmerking komen, worden Over-The-Counter (OTC) verhandeld tussen beleggers onderling. Koersoverzichten van OTC-markten worden op zogenaamde Pink Sheets bijgehouden. Veel aandelen van veelbelovende en innovatieve bedrijfjes worden verhandeld op OTC-markten. Waar je met het inleggen van een order rekening mee moet houden, is dat de meeste koersen vertraagd doorkomen. Vrijwel alle aandelen zijn laaggeprijsd en daarom worden ze ook wel ‘pennystocks’ genoemd. Dat maakt de handel toegankelijk, maar ook risicovol. Ga dus nooit all-in met pennystocks, maar alleen met een verantwoord deel van je portefeuille.

Potentie en doorbraak
Welke onbekende bedrijven krijgen dan veel potentie toegedicht? In het verlengde van de chipgiganten kun je dan denken aan Lightwave Logic, POET, Spectra7 of GEVO. Als je de beleggersfora moet geloven, staat zowat elk bedrijfje op het punt om door te breken. De praktijk is dat kleine innovatieve bedrijven vaak een lange weg te gaan hebben. Vergelijk het maar met de verschillende pijplijnfases van biotechbedrijfjes. Wees daarom kritisch en vorm je eigen oordeel. Kijk ook altijd naar de koershistorie. Een plotselinge piek in de koers is niet meteen een doorbraak. Vaak heeft dat met fantasie te maken en gaat de koers ook weer hard naar beneden als een echte doorbraak uitblijft.

Risico’s
Voor beginnende beleggers zijn de risico’s op OTC-markten veel groter dan op normale beurzen. Dat heeft vooral te maken met de grote spread (het verschil tussen bied- en laatkoersen) en heftige koersschommelingen (volatiliteit). Voor een beginnende belegger is het daarom raadzaam je eerst grondig te verdiepen in de werking van OTC-markten en Pink Sheets en natuurlijk in de bedrijven die je op het oog hebt. Niet alle brokers stellen particulieren overigens in de gelegenheid te handelen op OTC-markten. Bij brokers die dit wel mogelijk maken, zul je eerst een toets moeten halen en/of een OTC-overeenkomst moeten ondertekenen. Een ander nadeel van OTC-handel is het gebrek aan liquiditeit. Bij gebrek aan vraag (biedprijzen) kun jij je aandelen niet kwijt en is je belegging niet liquide. Check daarom altijd de volumes van een aandeel.

Valuta
Het is goed om rekening te houden met valutaverschillen. Veel aandelen kun je alleen maar aanschaffen met een vreemde valuta en dat kost altijd extra geld. Je betaalt dan niet alleen voor de transactie zelf, maar ook voor de overgang van Euro’s naar bijvoorbeeld Canadese dollars. Een aparte valutarekening aanhouden (voor bijvoorbeeld Amerikaanse dollars) kan daarom verstandig zijn. Aan het storten van geld op een aparte valutarekening zijn ook altijd extra kosten verbonden. Reken het aantal aan te schaffen aandelen ook altijd goed door op basis van valutaverschillen. Zo voorkom je te grote of te kleine orders.

Winnende lot?
Kijk tot slot eens naar de post van deze belegger. Je moet dus wel het geloof hebben dat een aandeel uiteindelijk zal doorbreken, maar dat vergt in verreweg de meeste gevallen héél veel geduld. Reserveer daarom altijd maar een klein gedeelte van je portefeuille voor eventuele OTC-handel. Zie het als loten die je koopt. Daar geef je ook geen maandsalaris aan uit, maar je wilt jezelf natuurlijk wel blootstellen aan de kans op een geweldige doorbraak. De meeste Techreuzen werden lang geleden ook als pennystocks verhandeld op een OTC-markt. Misschien heb jij straks ook een winnend lot in handen… Succes!

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-