Robinhood beleggers zijn millenials die na de beurscrash in maart 2020 massaal aandelen begonnen te kopen. Binnen enkele maanden werden er miljoenen beleggersrekeningen geopend door deze nieuwe generatie retailbeleggers.
Robinhood is een Amerikaanse broker die zich kenmerkt door geen transactiekosten te rekenen. Binnen enkele maanden is de app erg populair is geworden onder Amerikaanse beleggers. Begin 2020 nam het aantal beleggingsrekeningen toe met enkele miljoenen. De bezitters van deze rekeningen zijn vooral onervaren jonge beleggers.
Jonge gokkers
Opvallend detail is dat deze nieuwe generatie Robinhood beleggers voor een groot gedeelte bestaat uit gokkers. Het online wedden op sportwedstrijden is in de Verenigde Staten, maar ook wereldwijd erg populair. Toen na de coronapandemie bijna alle sportevenementen werden afgelast, zocht deze groep een nieuwe manier om geld te verdienen. Het antwoord hierop was de ingestorte beurs.
Door de komst van deze nieuwe groep Robinhood beleggers was er plots een fors toegenomen vraag naar populaire aandelen zoals Tesla en Apple, maar ook naar zwaar gedaalde aandelen zoals luchtvaartmaatschappijen. Adviezen van beursanalisten werden in de wind geslagen. Ondanks de risico’s werden dure technologiebedrijven, maar ook in crisis verkerende bedrijven lukraak gekocht.
Onvoorzichtig en ondoordacht
Terwijl professionele beleggers uiterst voorzichtig zijn op de beurs, ziet deze nieuwe groep beleggers de beurs als een plek om snel rijk te worden. De eerste maanden na de beurscrash leken de Robinhood beleggers gelijk te hebben. Sectoren die hard door de coronapandemie geraakt worden zoals, luchtvaart, cruiseschepen en olie liepen na de crash weer snel op. Na deze korte opleving zijn veel van deze aandelen weer fors teruggevallen. De kans is groot dat het gros van de Robinhood beleggers veel geld heeft verloren in deze sectoren.
De nieuwe generatie beleggers belegt ook vooral in bekenden Amerikaanse technologiebedrijven zoals de bekende FAANG-aandelen. Ook op het moment van schrijven handelen veel van deze aandelen rond recordhoogtes. Veel analisten zijn dan ook van mening dat in deze sector de waarderingen op termijn naar beneden moeten. De verwachting is dan ook dat veel Robinhood beleggers op termijn dan ook veel van hun (overgebleven) winsten weer zullen verliezen.
Nederlandse Robinhood beleggers versus DeGiro
Niet alleen in de Verenigde Staten was er in de eerste helft van 2020 een grote toestroom naar de beurs. Wereldwijd werden er tientallen miljoenen nieuwe beleggersrekeningen geopend. In Nederland was dit vooral via DeGiro. De Nederlandse broker was hier niet op voorbereid en voerde tijdelijk een stop in voor nieuwe aanvragen van beleggers.
Na de beurscrash in maart en de geïnitieerde toestroom van nieuwe onervaren beleggers is het beursklimaat erg veranderd. Het fundamenteel analyseren van aandelen leek in sommige sectoren tijdelijk van ondergeschikt belang geworden. Of dit fenomeen de komende jaren blijft aanhouden valt te betwijfelen.