bitcoin

Bitcoin (BTC), de digitale munt die een financiële revolutie ontketende!

Bitcoin is de oudste en zeker de bekendste cryptocurrency op de planeet. Het werd uitgevonden door Satoshi Nakamoto in 2009. Deze persoon schreef het witboek over Bitcoin, maar niemand kent zijn of haar echte naam. Wat is Bitcoin precies? En wat maakt het anders dan andere cryptocurrencies? In dit artikel vertellen we u er alles over.

Bitcoin en de digitale revolutie

In de afgelopen decennia zijn we getuige geweest van een digitale revolutie. Het aantal digitale transacties is enorm toegenomen. Het is een ongelooflijke reis geweest voor digitale producten. Tegelijkertijd zijn mensen wantrouwig geworden ten opzichte van het huidige financiële systeem. Een van de redenen daarvoor is de financiële crisis van 2008. Beide factoren hebben geleid tot een groeiend aantal mensen dat gebruik maakt van digitale betaalmethoden. Dit alles maakte de weg vrij voor Bitcoin, een digitale munteenheid.

Belangrijke kenmerken van Bitcoin

Bitcoin heeft verschillende interessante eigenschappen. Een van de belangrijkste daarvan is decentralisatie. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Er zijn tientallen computers over de hele wereld met speciale kopieën van alle Bitcoin-transacties. Een computer die een transactie controleert en verifieert, wordt een node genoemd. Hij zorgt ervoor dat de transactie veilig is. Nodes zijn ook in staat om alle kopieën van transacties te vernietigen. Dit betekent dat het Bitcoin-netwerk nooit gemanipuleerd en/of platgelegd kan worden.

Peer-to-peer en blockchain

Bitcoin is contant geld in digitale vorm. We noemen dit een digitale valuta. Transacties worden direct van persoon tot persoon uitgevoerd. Er zijn geen derde partijen, zoals banken of financiële instellingen, bij betrokken. Dit staat bekend als een “peer-to-peer”-systeem. Een ander belangrijk kenmerk van Bitcoin is dat het gebaseerd is op een netwerk dat bekend staat als de blockchain. Dit is in feite een keten met gegevenstransacties. Iedereen kan de gegevens in de blockchain zien, maar gebruikers kunnen de informatie niet wijzigen en/of manipuleren.

Hoe werkt de blockchain?

Alle crypto-transacties worden een blok. Dit betekent dat ze elke tien minuten in een batch worden verwerkt. Een blok wordt toegevoegd aan een ander blok. Uiteindelijk worden al deze blokken aan elkaar gekoppeld en vormen ze de Blockchain. Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn nodes essentieel voor Bitcoin en de blockchain. Ze kunnen echter niet goed werken zonder miners. Deze zeer complexe computers zetten transacties in een blok. Daarna voegen ze het toe aan de blockchain. Dit proces herhaalt zich de hele tijd.

Wiskundige problemen oplossen

Bitcoin minen vereist het oplossen van wiskundige problemen. Een mijnwerker heeft ook een computer met veel rekenkracht nodig. En hij of zij heeft te maken met concurrentie. De eerste computer die de puzzel oplost, voegt zijn blok toe aan de blockchain en ontvangt 12,5 nieuwe bitcoins. En er is meer: de beloning van de miner van 12,5 nieuwe bitcoins wordt elke vier jaar gehalveerd. Dit proces zal doorgaan tot 2140. Tegen die tijd kunnen er 21 miljoen bitcoins zijn gecreëerd!

Kun je Bitcoin delven op je eigen laptop?

Het duurt ongeveer tien minuten om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. Het netwerk waarop dit gebeurt is zeer veilig. Nog maar een paar jaar geleden kon je Bitcoin mijnen vanaf je eigen laptop. Tegenwoordig is dit bijna onmogelijk omdat de benodigde rekenkracht erg hoog is. Er zijn inmiddels wel alternatieven waardoor je toch Bitcoin kunt delven vanaf je PC. Dit kan bijvoorbeeld via Binance.

Hoe koopt u Bitcoin?

Wilt u echt Bitcoin kopen? U bent zeker niet de enige manier. Er zijn meerdere manieren om deze cryptocurrency te kopen. Bitcoin is beschikbaar op meerdere platformen die fungeren als “brokers”. De populairste en goedkoopste broker in Nederland is Bitvavo. De meest gebruikte internatioale broker is Binance, dit platform is tegenwoordig ook in Nederlands beschikbaar en biedt een erg breed aanbod van cryptocurrency en mogelijkheden om je crypto voor je aan het werk te zetten.

Betalingen met cryptocurrencies

Steeds meer bedrijven betalen hun werknemers in cryptocurrency. Een bekende naam is BTC Direct, dat in juni 2018 besloot om in Bitcoin te gaan betalen. Als ZZP’er of freelancer kun je klanten vragen of ze je met een bepaalde cryptocurrency willen betalen. Het is goed om te weten dat de belastingdienst Bitcoin nog niet accepteert. Daarom moet je als ondernemer nog steeds btw betalen in euro’s.

Betalen met crypto in restaurants

De laatste jaren is de populariteit van Bitcoin als betaalmiddel toegenomen. Veel casino’s, winkels, bars en restaurants bieden deze cryptocurrency aan als betaalmiddel. Bitcoin wordt breder geaccepteerd dan andere cryptocurrencies zoals Ethereum of Ripple, hoewel steeds meer plaatsen ook deze altcoins accepteren.

Wat maakt Bitcoin anders dan andere cryptocurrencies?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt die gebaseerd is op de blockchain. Maar het heeft ook vele andere functies die we moeten vermelden. Wist u dat er tot zeven Bitcoin-transacties per seconde zijn? Dit is goedkoper dan wat Ether of XRP. Het maximale aantal transacties voor deze tokens is 10 tot 30 (Ether) en 1500 (XRP). En er is nog meer: Ether heeft geen maximum aantal munten in omloop, terwijl Ripple (XRP) er 100.000.000.000 heeft. Een ander interessant ding over Ripple is dat er geen mijnbouw aan te pas komt. Dit betekent dat alle munten op hetzelfde moment worden vrijgegeven.

Conclusie: wat maakt Bitcoin revolutionair?

We hopen dat u na het lezen van dit artikel meer weet over Bitcoin. Misschien bent u nu klaar om deze populaire cryptocurrency te kopen. Misschien is privacy voor u de belangrijkste reden om voor cryptocurrency te kiezen. Het is een belangrijk kenmerk van Bitcoin. Het feit dat er geen derde partijen zijn die zich met transacties kunnen bemoeien, overtuigt veel mensen. Sterker nog: we durven het absoluut revolutionair te noemen. Een zeer veilig gedecentraliseerd netwerk verifieert en voert uw transacties uit. Dankzij nodes en miners kan niemand je transacties manipuleren. Klinkt goed, nietwaar?

Klik hier om direct Bitcoin te kopen 

 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Bitvavo

Handel in 300+ cryptovaluta

Open net als 1 miljoen anderen een gratis account

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Iedereen kan beleggen

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend handelen in crypto

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 157 euro!