De blockchain is een van de grootste uitvindingen van het online tijdperk. Het wordt gebruikt om data en transacties op een veilige en efficiënte manier op te slaan. Wat houdt Blockchain nu precies in, hoe werkt het en wat kun je ervan verwachten in de toekomst? In dit artikel leggen we je de blockchain eenvoudig uit!
Wat is Blockchain?
De blockchain is eigenlijk een vrij nieuw type database, waar heel veel computers op zijn aangesloten. Op dit blockchainnetwerk worden transacties opgeslagen. Dit kunnen verschillende soorten transacties zijn, bijvoorbeeld digitaal betalingsverkeer met cryptocurrencies of bijvoorbeeld transacties waarbij belangrijke informatie word uitgewisseld wordt tussen 2 partijen, zoals bijvoorbeeld diploma’s, contracten of andere eigendomsbewijzen. Doordat hier geen derde partij aan te pas komt, wordt het gezien als database van de toekomst.
Hoe werkt de blockchain?
Het blockchain netwerk bestaat uit allemaal verschillende ‘blokjes’ informatie, waarbij elk blokje is digitaal ondertekent door beide partijen. Elk blokje informatie wordt opgeslagen op het Blockchain netwerk en onleesbaar gemaakt doormiddel van cryptografie. Vandaar ook de naam ‘Cryptocurrency’. Elk nieuw blokje bevat informatie over het vorige blokje en hierdoor ontstaat een lange ketting: de blockchain.
Waarom is de blockchain veiliger dan een normale database?
Bij de meeste databases zijn alle gegevens opgeslagen op een centraal middelpunt. Dit betekent dat er een plek is aangewezen om alle gegevens op te slaan. Bij Blockchain is dit anders: er is namelijk géén centraal middelpunt, maar meerdere knooppunten (servers) die allemaal een kopie van de database bevatten. Deze knooppunten worden ‘nodes’ genoemd. Doordat al deze node een kopie van de database bezitten, kan iemand met toegang tot de database niet zomaar data veranderen. Eigenlijk kijkt iedereen continu over je schouder mee.
Waar kan blockchain in de toekomst voor gebruikt worden?
Blockchain is een ‘open-source’ technologie die voor veel verschillende toepassingen ingezet kan worden. Dit betekent dat iedereen die de techniek beheerst, zelf zijn eigen Blockchain-database kan bouwen voor eigen toepassingen. Jij bepaalt het zogeheten protocol, oftewel een set van regels waaraan de database en de gebruiker ervan moet voldoen. Op die manier ontstaan er uiteindelijk veel verschillende blockchains.
Een van de voordelen van Blockchain is dat het onhandige papieren contracten en documentatie vervangt door veilige en slimme elektronische documenten. Dit maakt veel processen in één klap efficiënter dan ooit. Hieronder vind je 4 voorbeelden waar je de blockchain in de toekomst voor gebruikt kan worden:
1. Cryptovaluta
Cryptovaluta is de bekendste Blockchain-toepassing. Hoewel Bitcoin nog steeds de meeste aandacht krijgt, bestaan er inmiddels honderden verschillende cryptovaluta. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum, Litecoin en Ripple. Iedere cryptomunt heeft zijn eigen variant van een Blockchain-database, waarbij tussenkomst van een financiële instelling overbodig is. Dit maakt het betaalproces veel sneller en efficiënter. Internationale betalingen die normaliter dagen of soms weken duren worden nu binnen enkele ogenblikken afgerond.
2. De zorg
Met zogeheten smart contracts kunnen afspraken tussen bijvoorbeeld een zorgverzekeraar en een klant worden vastgelegd. Zorgverzekeraars kunnen in de toekomst gebruik gaan maken van deze technologie. Op het moment dat je als klant bepaalde zorg krijgt, verwerk je dit in het slimme contract. In het contract staat waar je voor verzekerd bent. Heb je bijvoorbeeld een tandartsverzekering? Dan wordt dit automatisch vergoed. Daarmee zijn tijdrovende procedures aan de kant van de verzekeraar voorgoed verleden tijd.
3. Patiëntgegevens
Op dit moment worden patiëntgegevens uit ziekenhuislaboratoria meestal per post verstuurd naar andere ziekenhuizen. De informatie wordt vervolgens handmatig in de computer ingevoerd. Dit is een duur, foutgevoelig en traag proces. Probeer je eens voor te stellen hoe blockchain technologie dit kan veranderen. Het versturen van gegevens wordt sneller, goedkoper en foutloos!
4. Auteursrechten
Ook voor tekstschrijvers, auteurs en componisten is het mogelijk om hun rechten op te slaan in een Blockchain-database. Zo krijgen ze automatisch een vergoeding als iemand gebruik maakt van hun werk. Een tussenpersoon die zich bezig houdt met auteursrechten is dankzij de Blockchain voortaan overbodig.