Bitcoin mining

Hoe werkt het minen van Bitcoin?

Bitcoin werkt op de blockchain. Dit is eigenlijk een groot boek wat bestaat uit data opgebouwd is uit verschillende blocks. De data worden in de blockchain gedrukt. Daarna moet het geverifieerd worden om na te gaan of de data klopt, dit kost veel rekenkracht. Er wordt voor elk gemined block een beloning uitgekeerd. De beloning wordt pas uitgekeerd aan de eerste persoon die de verificatie ook kan bevestigen. De beloning is momenteel 12,5 bitcoin en deze wordt om de 210.000 Blocks gehalveerd. Iedereen kan transacties en verificaties doen, het wordt door computers verdeeld over de hele wereld.

Proof of work

Proof of work is het beloningssysteem zoals hierboven beschreven. Bij het minen van bitcoin is het zo dat na elk block het steeds moeilijker wordt om de volgende te verifiëren omdat er meer rekenkracht nodig is. Er wordt om de 10 minuten een nieuw block gevonden. Wanneer deze is gevalideerd krijgt de bitcoin miner een beloning. Hoe meer rekenkracht er toegevoegd wordt hoe moeilijker een block te vinden is. De moeilijkheidsgraad wordt om de 2016 blocks aangepast naar aanleiding van de huidige rekenkracht.

Wat heb je nodig om bitcoin te minen?

Hardware: Je hebt een aantal dingen nodig om rendabel met de Bitcoin te kunnen minen. Dan gaat het om de volgende benodigdheden: hardware, software, electriciteit, speciale computers die gemaakt zijn om zeer complexe rekensommen op te lossen. Hardware wordt ook wel Antminers genoemd.

Software: De hardware moet gekoppeld worden aan software. Welke software is afhankelijk van het besturingssysteem wat er gebruikt wordt. Software die je kan gebruiken: Microsoft, MAC OSx, Linux .

Is het minen van bitcoin de moeite waard?

Dat hangt van een aantal dingen af. Tegenwoordig heb je speciaal ontworpen Antminers nodig. Op een gewone pc ga je dat tegenwoordig niet meer redden. Wanneer je het op grote schaal gaat minen en tientallen mining rigs installeert dan kan je rendabel Bitcoin minen.

Wanneer is het minen van bitcoin interessant voor mij?

Het stroomtarief is in Nederland vrij hoog. Wanneer dat lager is of je een stroomoverschot hebt door je zonnepanelen kan Bitcoin minen interessant zijn. De meeste Bitcoins worden uit landen in Azië gemined. Daar is het stroomtarief vaak erg laag en dus ook veel aantrekkelijker. In sommige oostbloklanden zijn de stroomtarieven ook laag. Dus ja, je kunt in Nederland Bitcoin minen maar dan wel als je de mogelijkheid hebt om je energie tegen een laag tarief kan gebruiken.

Wat zijn mining pools?

Je kunt je ook aansluiten bij een mining pool via bijvoorbeeld Binance, dit is een groep mensen die samen hun computers en rekenkracht beschikbaar stellen voor het minen van Bitcoins. Wanneer je alleen werkt moet je een volledige blockchain hebben wat ontzettend veel data kost. Wanneer je in een pool gaat dan is die aanschaf al gebeurt en hoef je alleen op jou computer het geheugen en rekenkracht beschikbaar te stellen voor de data die er bij komt. Dan wordt alle data verdeeld. De beloning wordt over de pool verdeeld.

Het handige aan Binance is dat je naast dat je je aan kan sluiten bij een mining pool, je deze ook direct kunt verhandelen tegen de laagste tarieven.

Alternatieven

Een aantal alternatieven van de Bitcoin zijn Ethereum, Monero, Vertcoin en alle ec20 Coins.  Het minen van Ethereum is laagdrempeliger en kan al gedaan worden vanaf een game computer.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend handelen in crypto

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 157 euro!