Redenen om te investeren in Litecoin

5 redenen om te investeren in Litecoin (LTC)

Naast Bitcoin zijn er honderden andere cryptovaluta die ‘altcoins’ worden genoemd. Een van de eerste en meest bekende altcoins is Litecoin. Een voormalige Google-medewerker, Charlie Lee, ontwikkelde deze munt in 2011. Zijn doel was om een goedkope en snelle cryptocurrency te introduceren.

Misschien overweeg je om Litecoin te kopen of te verkopen. Deze cryptovaluta is goed te vergelijken met Bitcoin. In feite fungeert Litecoin als digitaal geld, want je stuurt een bepaalde waarde naar een persoon. Maar er zijn nog vele andere voordelen te bedenken. In dit artikel maak je kennis met 5 redenen om te investeren in Litecoin.

1. Litecoin kan gebruikt worden als betaalmiddel

Een van de voordelen van Litecoin is dat je een betaling kunt doen of ontvangen zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een financiële instelling of een bank. Litecoin wordt op steeds meer plekken gebruikt als betaalmiddel. Denk bijvoorbeeld aan de horeca of supermarkten. Ook steeds meer bedrijven en organisaties maken gebruik van Litecoin. Zij bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om op hun website donaties te doen met deze cryptomunt.

Steeds meer mensen kiezen voor Litecoin omdat een transactie veel sneller gaat dan met een traditionele valuta, zoals de euro of de dollar. In het weekend kan het overmaken van geld wel een paar dagen duren. Met cryptovaluta zoals Litecoin is dit niet langer een probleem. Bovendien betaal je nauwelijks commissie voor het overmaken van Litecoin, terwijl dit bij een traditionele bank fors kan oplopen. Mocht je een bedrag willen overmaken naar een goede vriend, dan is het gebruik van Litecoin vaak sneller en goedkoper. Het maakt overigens niet uit als deze vriend aan de andere kant van de wereld woont. Het is overal ter wereld even goedkoop en snel.

2. Litecoin is veilig door het gebruik van de blockchain

Een Litecoin transactie wordt altijd vastgelegd in een gedecentraliseerd logboek genaamd de blockchain. Daarin worden alle transacties die plaatsvinden veilig opgeslagen. Ze worden gebundeld in een blok dat op zijn beurt wordt toegevoegd aan een keten van reeds bestaande blokken. Dit verklaart meteen de naam ‘blockchain’.

De Blockchain is zeer veilig omdat het gebruik maakt van duizenden computers die allemaal een kopie maken van het logboek. Hierdoor is het voor kwaadwillenden onmogelijk om het netwerk te manipuleren en/of te beschadigen. De computers die een kopie maken worden nodes genoemd. Zij maken een volledige kopie van het netwerk en houden een nauwkeurig overzicht bij van alle transacties. Het is een gedecentraliseerd netwerk omdat elke computer, en dat zijn er duizenden, een kopie bijhoudt.

3. Er zijn geen bank- of bewaarkosten door Noders en Miners

De blockchain wordt onderhouden door nodes en miners. Nodes kunnen worden vergeleken met boekhouders. Dit zijn knooppunten op het netwerk die een volledige kopie van het betalingsnetwerk bijhouden. Aangezien elk knooppunt een volledige kopie heeft, is er sprake van een gedecentraliseerd netwerk.

Een node is altijd een miner. Miners zijn computers die transacties bundelen. Vervolgens voegen ze de gegevens toe aan de blockchain. Dit is geen gemakkelijke taak, want voor het bundelen is veel rekenkracht nodig. Daarom nemen speciale computers (miners) deze belangrijke taak voor hun rekening. De miner die het snelst het volgende blok vindt, krijgt een beloning in de vorm van crypto.

4. Het aantal munten is beperkt

Litecoin heeft meer kenmerken dan alleen decentralisatie. Zo heeft bedenker Charlie Lee tijdens het ontwerp van Litecoin bepaald dat er een beperkt aantal munten in omloop zal zijn. Charlie Lee heeft besloten dat er een beperkt aantal munten in omloop zal komen om Litecoin aantrekkelijker te maken. Het beperkte aanbod betekent uiteindelijk een waardestijging voor Litecoin.

5. Je kunt fracties van munten kopen

Maar stel je voor dat één Litecoin heel veel geld waard wordt. Kun je er dan nog wel één kopen als je niet over een enorm fortuin beschikt? Dat is zeker mogelijk, want de munt kan ook in fracties worden gekocht. Dit komt door het feit dat je één Litecoin kunt verdelen in honderd miljoen eenheden. Dit is praktisch, want anders zou je uiteindelijk een enorm bedrag aan Litecoin betalen voor een kleine aankoop.

Wat zijn de risico’s?

Natuurlijk heeft Litecoin ook enkele risico’s. Net als andere cryptovaluta kan de prijs sterk fluctueren. Wees hierop voorbereid en wees niet teleurgesteld als je geld verliest. Aan de andere kant heeft Litecoin in het verleden ook enorme waardestijgingen gekend. De kans dat uw investering veel geld oplevert is dus ook aanwezig. Litecoin beleggers hopen uiteraard op meer waardestijging en geloven dat Litecoin de valuta van de toekomst is.

Hoe en waar kan ik Litecoins kopen?

De snelste en veiligste manier om Litecoins te kopen is via Binance.Dit is het meest gebruikte handelsplatform voor crypto ter wereld. Mocht je liever Litecoins kopen via een Nederlandse brokers, dan raden we je aan Bitvavo te gebruiken.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend handelen in crypto

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 157 euro!