Chainlink

Wat is Chainlink? Een complete uitleg met video’s!

Chainlink wordt door veel crypto-experts gezien als een groeibriljant. Voorlopig hebben ze gelijk. De koers van Chainlink (LINK) is de afgelopen tijd erg hard gestegen. Maar wat is Chainlink precies? En wat maakt Chainlink zo interessant? In dit artikel nemen Chainlink uitgebreid onder de loep.

Wat is Chainlink (LINK)?

Chainlink is opgericht door het fintech-bedrijf SmartContract Chainlink Limited SEZC in september 2014. De oprichters zijn Sergey Nazarov en Steve Ellis. Chainlink lost het probleem op dat slimme contracten op zichzelf geen toegang hebben tot gegevens buiten de blockchain. Vandaar is het volgens kenners een cryptomunt met bijzonder veel potentie.

Een nadeel van smart contracts die draaien op de blockchaintechnologie is dat deze data alleen op de eigen blockchain beheert kan worden. Hierdoor zijn de toepassingen beperkt en zijn veel gedecentraliseerde applicaties die impact op de wereld kunnen hebben nog niet ontwikkeld. Chainlink probeert dit probleem op te lossen door het gebruik van Oracles. Hierdoor wordt er een brug geslagen tussen de blockchain en externe bronnen en kunnen smart contracts worden uitgevoerd.

Wat zijn smart contracts, en wat zijn de voordelen?

Een smart contract is een digitaal contract, die volledig bestaat uit een computercode en die is geprogrammeerd door een programmeur. Een smart contract is dus geen papieren contract die je ondertekend doormiddel van het zetten van een handtekening met je eigen pen.

Smart contracts hebben het voordeel dat het onmogelijk is om het contract en de uitkomst ervan nog te veranderen. Het smart contract staat namelijk op de blockchain en wordt gecontroleerd door alle apparaten die hiermee verbonden zijn. Genoemde apparaten beschikken over een kopie van de blockchain, waardoor niemand het contract nog kan aanpassen. Op deze manier kan fraude worden voorkomen.

Een ander voordeel van smart contracts zijn de snelheid en het gemak. Slimme contracten zijn volledig geautomatiseerd en daardoor erg snel. De contracten worden namelijk automatisch uitgevoerd zonder tussenpersoon. Jij bent degene die de overeenkomst aangaat met iemand anders aangaat. De notaris, bank, advocaat of makelaar wordt hierdoor dus overbodig.

Wat zijn oracles?

Chainlink maakt het door middel van Oracles mogelijk om data uit bronnen te halen die zich niet binnen de blockchain bevinden. Door gebruik van een Oracle kan de externe data die benodigd is om een smart contract uit te voeren worden opgehaald. Ze vinden en verifiëren gebeurtenissen uit de echte wereld via vertrouwde bronnen, en sturen de informatie naar de blockchain voor het gebruik van slimme contracten. Chainlink heeft een ingewikkeld raamwerk ontwikkeld om de te bepalen of een Oracle al dan niet betrouwbaar is. Dit is belangrijk want als er de verkeerde gegevens worden verstrekt, kan het slimme contract de verkeerde functie uitvoeren.

Kortom, Chainlink fungeert als een veilige blockchain met een gedecentraliseerd Oracle-netwerk dat externe gegevens naar de blockchain brengt. In de video hieronder wordt meer uitgelegd over de functie van Oracles.

 

Wat zijn Node Operators?

Om de connectie tussen de “oude wereld” en de blockchainwereld in stand te houden, wordt er gebruik gemaakt van Node Operators. Dit zijn partijen die de data en API’s aanleveren en hier een beloning voor krijgen in de vorm van LINK-tokens. Het Chainlink-netwerk bestaat uit alle aangesloten Node Operators.

Waarom is Chainlink zo populair?

Het unieke aan Chainlink is dat het mogelijk maakt om smart contracts en de echte wereld met elkaar te verbinden. Instanties krijgen LINK-tokens voor het aanleveren van data en web API’s. De cryptomunt of token zal in waarde stijgen wanneer Chainlink steeds meer zal worden gebruikt. Het Chainlink netwerk zou tevens een groot voordeel kunnen bieden voor de financiële sector. Bedrijven kunnen door het gebruik van Chainlink gemakkelijk overstappen naar smart contracts en hiermee preventief fraude bestrijden en een automatiseringsslag maken. Hierdoor kunnen veel kosten worden bespaard en

Wat zijn de (koers)verwachtingen voor Chainlink (LINK)?

Veel experts hebben hoge verwachtingen van Chainlink. Naast de technologie hebben ze tevens een groot aantal partnerschappen binnengehaald. Grote partijen zoals Google en Oracle zijn inmiddels aan het testen met Chainlink. Chainlink kent sinds de introductie een indrukwekkend koersverloop en vertoond een sterk stijgende trend. Chainlink heeft inmiddels een top 10 positie qua marktkapitalisatie veroverd binnen de cryptogemeenschap.

Het blijft altijd lastig om te bepalen wat de koers van LINK koers gaat doen, maar de koers van Chainlink heeft de afgelopen periode in ieder geval zeker niet teleurgesteld. Zorg er dus voor dat je met geld investeert dat je kunt missen.

Waar kan ik Chainlink (LINK) kopen?

Chainlink (LINK) kan gekocht worden via Bitvavo. Wil jij nu ook weten waar je het beste Chainlink kunt kopen kijk dan eens op Bitvavo. Deze Nederlandse Exchange heeft een tijdelijk een fijn welkomstcadeau voor je. Je kunt je eerste 1000 euro Chainlink (of andere crypto) namelijk aankopen zonder commissie.

Koop je Chainlink liever bij een grote internationale broker? Dan raden we hiervoor Binance aan. Wil je vervolgens winstgevend leren handelen in Chainlink of andere crypto? Dan kun je je hier aanmelden voor onze masterclass.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend handelen in crypto

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 157 euro!