Bitcoin is de bekendste cryptomunt ter wereld. Het kwam op de markt in 2009, toen Satoshi Nakamoto het Bitcoin whitepaper schreef. Bijna niemand kent de persoon achter dit pseudoniem. Wat zijn Bitcoins precies, en hoe zijn deze ontstaan? En hoe werkt de techniek achter Bitcoin? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat is Bitcoin precies?
Bitcoin is een digitale munteenheid. Je kunt het eigenlijk zien als een digitale vorm van contant geld, omdat de uitwisseling direct van persoon tot persoon plaatsvindt. Er is geen derde partij bij betrokken, zoals een bank of financiële instelling. Een ander woord voor dit systeem is “peer-to-peer”. Veel mensen vinden het prettig dat ze op deze manier anoniem transacties kunnen doen.
Wanneer is Bitcoin ontstaan?
De afgelopen decennia stonden in het teken van een digitale revolutie. Zo is het aantal online transacties in slechts tien jaar tijd enorm toegenomen. Sinds de financiële crisis van 2008 heerst er ook veel wantrouwen tegenover banken. Deze factoren hebben bij de mensen de behoefte doen ontstaan aan een digitaal betaalmiddel naast het reeds bestaande financiële systeem. Dit markeerde de geboorte van Bitcoin.
Wat is het verschil tussen echt geld en Bitcoin?
Bitcoin heeft verschillende belangrijke kenmerken. Een daarvan is dat het gedecentraliseerd is. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Er zijn over de hele wereld enorm veel computers die een speciale kopie hebben van alle Bitcoin-transacties. Een computer die de transactiegeschiedenis bijhoudt, wordt een node genoemd. Nodes verifiëren of een transactie veilig en betrouwbaar is. Ze maken het ook onmogelijk om alle kopieën van transacties te vernietigen. Doordat zoveel computers deelnemen betekent dit dat het Bitcoin-netwerk nooit platgelegd zou kunnen worden.
Hoe werkt de Blockchain techniek achter Bitcoin?
Het tweede belangrijke kenmerk van Bitcoin is dat het gebaseerd is op een netwerk dat blockchain wordt genoemd. Dit is in feite een keten van gegevens over transacties. Gebruikers kunnen de gegevens achteraf niet wijzigen en/of manipuleren. Bij Bitcoin worden alle transacties in een blok gezet. Dit betekent dat ze elke tien minuten worden gebatcht. Dit blok wordt aan een ander blok toegevoegd. Tot slot worden alle blokken aan elkaar gekoppeld tot een speciale keten: de blockchain. De blockchain is gedecentraliseerd, dus niemand kan hem ooit onderuit halen.
Wat zijn nodes en miners?
Nodes zijn essentieel voor het functioneren van Bitcoin en de blockchain. Dat doen ze niet alleen, maar met behulp van zogenaamde miners. Dit zijn speciale computers die nieuwe transacties samenvoegen tot een blok. Vervolgens voegen ze die toe aan de blockchain. Dit proces herhaalt zich voortdurend. Het mijnen van Bitcoin is dus eigenlijk het oplossen van ingewikkelde wiskundige puzzels. Daar is een computer met veel rekenkracht voor nodig. Bovendien is er concurrentie. De eerste computer die de puzzel oplost, mag zijn blok toevoegen aan de blockchain en ontvangt 12,5 nieuwe Bitcoins.
Wat houdt het Bitcoin grootboek in?
Bitcoin-grootboeken worden bijgehouden op het moment van delven. Dit betekent dat alle transacties die binnen een bepaalde periode plaatsvinden, worden samengevat. Het duurt ongeveer tien minuten voordat een nieuw blok aan de blockchain is toegevoegd. Het netwerk waarin dit gebeurt, is zeer veilig. Tot een paar jaar geleden was het mogelijk om Bitcoin te delven vanaf je eigen laptop. Tegenwoordig is dit erg moeilijk omdat de hoeveelheid benodigde rekenkracht erg hoog is.
Het is interessant om te weten dat de eerder genoemde beloning van 12,5 nieuwe bitcoins voor succesvolle miners elke vier jaar halveert. Dit proces zal doorgaan tot het jaar 2140. Tegen die tijd zullen er waarschijnlijk 21 miljoen Bitcoins zijn gecreëerd!
Hoe en waar kun je Bitcoin kopen?
Er zijn verschillende manieren om Bitcoin te kopen. Ten eerste kunt u ze kopen bij verschillende aanbieders, waarvan Bitvavo in Nederland er één is. Als u nog een stap verder wilt gaan, kunt u ook bitcoins delven. Een andere optie is om Bitcoin te accepteren als beloning voor het verkopen van diensten en goederen. Of vraag uw baas of u Bitcoin in plaats van traditionele valuta als salaris mag ontvangen.
Bitcoin kopen is heel eenvoudig. Tegenwoordig kunt u Bitcoin kopen via verschillende platforms die als ‘broker’ fungeren. Dit betekent dat u Bitcoin of andere cryptovaluta van een bedrijf kunt kopen met uw euro’s, dollars of ponden. Het enige wat je moet hebben is iDeal.
Welke bedrijven accepteren betalingen in Bitcoin?
De populariteit van Bitcoin als betaalmiddel is de afgelopen jaren flink gegroeid. Steeds meer casino’s, winkels, bars en restaurants accepteren Bitcoin tegenwoordig als betaalmiddel. Over het algemeen wordt Bitcoin breder geaccepteerd dan andere cryptovaluta, zoals Ethereum of Ripple. Wist je dat er alleen al in Arnhem meer dan 90 plekken zijn waar je met Bitcoin kunt betalen?
Welke bedrijven betalen werknemers uit in Bitcoin?
Steeds meer bedrijven betalen hun werknemers in crypto. Een bekende naam is bijvoorbeeld BTC Direct, dat in juni 2018 besloot om in Bitcoin uit te betalen. Als ZZP’er of freelancer is het prima om aan opdrachtgevers te vragen of ze je in een bepaalde cryptocurrency willen betalen. Het is wel goed om op te merken dat de belastingdienst Bitcoins nog niet accepteert als betaalmiddel. Als ondernemer zul je je btw dus nog steeds in euro’s moeten betalen.
Wat is het verschil tussen Bitcoin en andere cryptovaluta?
We weten inmiddels dat Bitcoin een digitale munt is, dat het gebaseerd is op de blockchain en dat het gedecentraliseerd is. Maar het heeft ook veel andere kenmerken. Wist je bijvoorbeeld dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn? Er zullen nooit meer Bitcoins zijn dan dat. Ook is er een maximum van zeven Bitcoin-transacties per seconde. Dat is minder dan sommige altcoins, zoals Ethereum (ETH) en Ripple (XRP). Deze munten hebben een maximum aantal transacties van 10 tot 30 (Ether) en maar liefst 1500 per seconde (Ripple).
Ethereum heeft geen maximum aantal munten in omloop, terwijl Ripple (XRP) er 100.000.000.000 heeft. Wat ook interessant is aan Ripple, is dat er geen mining aan te pas komt. Alle munten worden in één keer vrijgegeven.
Is het gebruik van Biitcoin veilig?
Hopelijk heeft dit artikel je kennis over Bitcoin uitgebreid. Misschien ben je overtuigd en wil je deze populaire crypto kopen. Het feit dat privacy erg belangrijk is in de cryptocurrency-industrie en dat geen derde partij zich bemoeit met transacties, overtuigt veel mensen. Bovendien worden uw transacties geverifieerd en uitgevoerd door een zeer veilig gedecentraliseerd netwerk. De nodes en miners zorgen ervoor dat niemand uw transactie kan manipuleren.