In dit artikel leggen we uit hoe de boekwaarde van een bedrijf en de boekwaarde per aandeel berekend kan worden. Dit getal kan als maatstaf gebruik worden om een aandeel te waarderen. Is het aandeel op basis van de boekwaarde over- of juist ondergewaardeerd?
Wat betekent de boekwaarde?
De boekwaarde geeft het totale bedrag weer dat een bedrijf waard is, wanneer het geliquideerd zal worden. In deze berekening worden alle bezittingen (activa) opgeteld en worden alle schulden (passiva) er vanaf getrokken.
De boekwaarde is daarom een handige manier om de werkelijke waarde van een bedrijf in te schatten. Hierbij dient er echter wel rekening gehouden te worden met afschrijvingen en immateriële activa (zoals patenten en goodwill).
Formule voor de boekwaarde
De boekwaarde wordt berekend door de materiële activa van een bedrijf (zoals land, gebouwen, machines en computers) te verminderen met immateriële activa. Vervolgens wordt de passiva er vanaf getrokken. Deze zal veelal bestaan uit schulden en crediteuren.
Wat overblijft is een berekening van de daadwerkelijke waarde van de onderneming.
Dit geeft de volgende formule:
Boekwaarde = materiele activa – immateriële activa – passiva
Het nut van de boekwaarde
De boekwaarde geeft dus de intrinsieke waarde van een bedrijf weer. Hiermee is het een handige tool voor beleggers om te bepalen of een bedrijf over- of ondergewaardeerd is.
Deze informatie kan namelijk gebruikt worden om een aandeel te kopen of te verkopen. Waardebeleggers kopen bijvoorbeeld veelal bedrijven die onder de boekwaarde noteren. Warren Buffet is hier een bekend voorbeeld van.
Boekwaarde per aandeel
Om de boekwaarde per aandeel te berekenen kan door de boekwaarde te delen door het aantal uitstaande aandelen. Dit geeft de volgende formule:
Boekwaarde per aandeel = boekwaarde / aantal uitstaande aandelen
Voorbeeld
Stel de boekwaarde van een bedrijf betreft 10 miljoen euro en er staan 1 miljoen aandelen uit. Dit geeft de volgende uitkomst:
10 miljoen / 1 miljoen = 10 euro
Concreet betekent dit dat de boekwaarde van een aandeel 10 euro betreft.
Waardering
Op basis van dit kengetal kan er dus gesteld worden, dat er sprake is van een overwaardering wanneer het aandeel duurder is dan 10 euro. Als het zelfde aandeel te koop is voor minder dan 10 euro, bijvoorbeeld voor 8, dan kan er gesproken worden van een onderwaardering.
Koers-boekwaarde ratio
Een handig hulpmiddel om bedrijven te vinden die handelen onder de boekwaarde is de koers-boekwaarde verhouding (K/B) of in het Engels price-to-book-ratio (P/B). Deze wordt op de volgende manier berekend:
Koers-boekwaarde ratio = aandelenkoers / boekwaarde per aandeel
Als de uitkomst of de ratio lager is dan 1, kan er gesteld worden dat de aandelen van het bedrijf goedkoper zijn dan de actuele waarde van het bedrijf.
Het snel scannen van bedrijven op basis van deze ratio en andere financiële getallen kan met software. Hiermee ben je in staat in enkele muisklikken alle belangrijke getallen op je scherm te toveren.
Handige software om mee te beginnen is Tradingview. Je kunt een account aanmaken door hier te klikken.