Hoe werkt de weging en een samenstelling van een index?

Waarom is de samenstelling en weging van aandelen in een index van belang?

Beginnende beleggers maken zich vaak niet druk om de weging van aandelen in indexen. Ze richten zich veel liever op het koersverloop van de aandelen die ze in portefeuille hebben. Ook beginnende indexbeleggers lijken in mindere mate geïnteresseerd te zijn in wegingen. De koers van de index zelf wordt met belangstelling gevolgd, tuurlijk, maar één enkel aandeel kan toch nooit een hele index uit evenwicht brengen? Als particulier is het toch schier onmogelijk om een index te verslaan? Dat is wat indexbeleggen ook zo populair maakt. Waarom zou je dan überhaupt aandacht hebben voor weging? Lees verder en laat je verrassen door een aantal inzichten!

Wanneer vindt er een nieuwe samenstelling van de AEX plaats? 

Elk jaar wordt op de Nederlandse beurs op de derde vrijdag van maart de samenstelling van de AEX-index aangepast. Dit geldt tevens voor de AMX. De totale beurswaarde van de AEX en AMX wordt bepaald door de waarde van de aandelen waaruit deze indexen (opgeteld altijd 25 fondsen) zijn opgebouwd.  In maart 2020 moesten Aalberts NV en Vopak in de AEX bijvoorbeeld plaatsmaken voor ASMI en Just Eat Takeaway. Een fonds mag bij de nieuwe start van een indexsamenstelling nooit meer wegen dan 15% van de totale index en alleen het aantal vrij verhandelbare aandelen (de ‘free float’) van fondsen telt mee. De koers van een index komt tot stand door de totale marktkapitalisatie van alle aandelen te delen door een getal: de zogenaamde divisor. De derde vrijdag van maart is dus een datum om goed in de gaten te houden…

Wat is de invloed van grote fondsen in een index?

Als beginnende belegger is het goed om te weten dat grote financiële partijen altijd proberen in te spelen op nieuwe samenstellingen van indexen. Bij hogere wegingen van fondsen zie je daarom vaak een prijsopdrijvend effect. Andersom ontstaat verkoopdruk bij fondsen die een lagere weging krijgen of een index zelfs gedwongen moeten verlaten. Grote indexvolgende beleggingsfondsen zijn bovendien verplicht om portefeuilles in lijn te brengen met indexaanpassingen. Het geschuif van ‘de grote jongens’ kost geld en daar betaal je als indexbelegger (onbewust) aan mee. Als potentiële indexbelegger is dat zeker iets om rekening mee te houden.

Grote jongens
Een alarmbel waar je pas écht scherp op moet zijn, is de verhouding tussen fondsen in een index. Als slechts een klein aantal aandelen het positieve beursbeeld bepalen, is het namelijk oppassen geblazen. Zeker wanneer de rest van de fondsen een dalende trend laat zien. Koersen van indices zijn dus nooit volledig representatief voor het gehele beursklimaat. Als sterke stijgers met veel gewicht ineens corrigeren, kan dat de koers van de hele index significant omlaag trekken. Tref je in een indexfonds of ETF meer dalers dan stijgers aan? Dan is dit een aspect om rekening mee te houden op de korte termijn.

Zwaargewichten uit de bocht
Een groot nadeel van indexbeleggen is dat je per definitie niet van de allergrootste koersstijgingen van een aandeel profiteert, want dat is nou juist de reden waarom een fonds nieuw binnenvliegt in een index. Als indexbelegger ben je wél zwaar aan de beurt als een groot en gewichtig fonds ineens een enorme koersval maakt en de rest van de index mee omlaag sleurt. Een zwaargewicht die dit nadeel perfect illustreert is Wirecard.  Als DAX-belegger moest je tandenknarsend toekijken naar de desastreuze duikvlucht van Wirecard. Tja…

Het voordeel van fonden in een index
Sommige fondsen zijn hun gewicht in goud waard. In de AEX steekt ASML wat dat betreft met kop en schouders boven de rest –en dus ook boven de index– uit. ASML weegt het zwaarst en heeft Year to Date bijna eigenhandig gezorgd voor het grootste gedeelte van het herstel van de AEX na de Coronakoersval in maart 2020. Het loont altijd om te kijken naar fondsen die de index verslaan waar ze deel van uitmaken. Als indexbelegger kun je namelijk op twee manieren profiteren van outperform zwaargewichten. In de eerste plaats komt een bovengemiddeld sterke stijging van de koers van één aandeel natuurlijk altijd de gehele index ten goede. Daarnaast kun je hele mooie individuele ritjes maken. Als je durft…

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-