handleiding traden voor beginners

Handleiding: Introductie in traden voor beginners

Ongetwijfeld heb je het woord “traden” wel eens voorbij horen komen. Het is ook heel waarschijnlijk dat je dit van een “tradingsguru” hebt gehoord die binnen een hele korte tijd bakken met geld verdient met het traden. Klinkt prachtig toch? Als het waar is zeker.

Toch is het best lastig om een winstgevende trader te worden, er komt namelijk van alles bij kijken. In deze handleiding wordt je verteld wat traden is en hoe professionele traders te werk gaan.

1. Wat is traden?

Als je Engels op een redelijk niveau is dan kun je al een klein beetje inschatten wat traden is, handelen! Een trader is een persoon die zaken koopt en weer
verkoopt met als doel winst maken. Nu zijn er een aantal verschillen tussen traden en het beleggen.

Traden is vooral gericht op de korte termijn. Dit varieert van minuten tot uren tot maximaal een (of enkele) weken. Beleggen is gericht op de langere termijn. Hierbij moet je denken aan een tijdshorizon van minimaal 1 jaar. Kortom, een trader is een persoon die zaken koopt, en deze binnen een week weer verkoopt met als doel winst maken. Maar wat zijn die “zaken” nou precies?

Een trader kan handelen in onder meer de volgende instrumenten:

    •  Aandelen
    • Valuta
    • Cryptocurrency
    • Grondstoffen

Nu je weet wat traden precies is, is het tijd om te leren hoe een gemiddelde trader te werk gaat. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de analyse die een trader maakt. Oftewel, hoe bepaalt een trader zijn koop en verkoopmomenten.

In grote lijnen kiest de trader eerst een instrument, dit kan zijn een aandeel, een cryptovaluta, een grondstof, etc. Vervolgens maakt de trader 2 parallelle analyses, hij start met chartreading & de statistische analyse. Met de informatie die de trader uit deze analyse haalt is hij in staat om een koersdoel te bepalen waarna hij de juiste turbo of CFD koopt. Laten we deze stappen één voor één afgaan.

Chartreading

Het eerste wat de trader gaat doen is “chartreading”, letterlijk vertaald, grafiek lezen. Wist je dat een trader bepaalde patronen kan ontdekken in een grafiek, en op basis hiervan een voorspelling kan doen of de koers gaat stijgen of dalen? Nee, dit is niet iets wat je alleen in films ziet, dit is echt.

Kortom, een trader gaat eerst zogenoemde trendlijnen tekenen in een grafiek en vervolgens gaat hij opzoek naar patronen die hem aanwijzingen kunnen geven.
Een voorbeeld van zo een patroon is het hoofd- en schouderpatroon die we verderop gaan bespreken. Na het uitvoeren van deze analyse concludeert de trader of de koers gaat stijgen of dalen, en tot welk punt de koers gaat stijgen of dalen.

Statistische analyse

Ook bij de statistische analyse probeer je te voorspellen wat de koers in de toekomst gaat doen. Deze analyse gaat vaak hand in hand met de principes van chartreading. Waar chartreading een redelijk vrije en creatieve analysemethode is, heeft de statistische analyse een veel meer wiskundig karakter. Hier worden bepaalde gegevens van de koers door een formule heen gehaald en hier komt een statische waarde uit. Vaak is dit een waarde tussen de 0 & 100 en deze waarde bepaalt of het tijd is om te kopen of verkopen.

De meest krachtige signalen ontstaan als de statistische analyse gecombineerd wordt met de principes van chartreading. Als beide een koopsignaal geven is dit één van de meest krachtige signalen.

Koersdoel bepalen

Na deze analyse schat de trader in dat hij voldoende informatievoordeel heeft verzameld om een koersdoel te kunnen bepalen. Het koersdoel is feitelijk de voorspelling van de trader. Door het zien van een bepaald patroon zou het zo kunnen zijn dat de koers van aandeel X gaat dalen van €10,- naar €7,-. Ook kan hij met deze informatie zijn stop-loss niveau bepalen. Oftewel, op welk punt hij zijn positie van de hand doet als hij er toch naast zit.

Misschien hoor ik je al denken, iemand voorspelt dat de koers gaat dalen, maar hij besluit toch een positie te openen? Dan gaat hij toch zéker geld verliezen? Dit zou inderdaad helemaal kloppen in de normale situatie, maar traden is net een beetje anders. Het mooie van traden is dat je in zowel een stijgende als dalende markt geld kan verdienen (of verliezen).

Turbo’s kopen

Een hefboomproduct dat gebruikt kan worden om te traden wordt ook wel een turbo genoemd. Met zo’n turbo kun je versneld geld verdienen of verliezen op de beurs. Dit is ook de reden dat het een hefboomproduct wordt genoemd. De hefboom zit hem in het feit dat een deel van de daadwerkelijke waarde van het aandeel door de bank wordt gefinancierd.

Hierdoor kun jij met een eenzelfde bedrag meer aandelen kopen, terwijl je evenveel recht hebt op de winst. Je kunt geld verdienen in zowel stijgende als dalende markten omdat er twee type turbo’s zijn: de turbo long en de turbo short. Met de turbo long verdien je geld als de koers stijgt en verlies je geld als de koers daalt.
Bij de turbo short verdien je geld als de koers daalt en verlies je geld als de koers stijgt. Een uitgebreidere uitleg van een turbo komt aan bod in hoofdstuk 6. Als trader is het belangrijk de juiste turbo te kiezen die past bij het opgestelde koersdoel.

2. Wat is de trend en wat zijn trendkanalen?

Voordat we deze vraag duidelijk kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om hier twee belangrijke begrippen te introduceren: het weerstandsniveau en het steunniveau. Een trendkanaal wordt namelijk gevormd door de steun en weerstandslijn.

Het steunniveau

Het steunniveau ontstaat door minimaal 2 bodems van de grafiek met elkaar te verbinden. De grafiek beweegt altijd in een bepaalde range en tussen toppen en bodems. Het steunniveau wordt zo genoemd omdat de koers hier te veel steun ondervindt om nog verder te kunnen dalen. Op het moment dat je drie bodems met elkaar kunt verbinden spreek je van een sterke steunlijn.

 

Het weerstandsniveau

Het weerstandsniveau wordt bepaald door minimaal 2 toppen met elkaar te verbinden. Zoals gezegd beweegt de koers altijd in een bepaalde range. Het weerstandsniveau wordt zo genoemd omdat de koers hier te veel weerstand ondervindt om verder te kunnen stijgen.

Het trendkanaal

Ik hoor je heel terecht afvragen: “leuk en aardig die weerstands- en steunniveaus, maar wat is dan het trendkanaal.”  Eigenlijk is dit heel simpel. Door het bepalen van de weerstands- en steunniveaus heb je het trendkanaal al bepaald.

In bovenstaande afbeelding zie je heel duidelijk dat we vier bodems met elkaar hebben verbonden, dit is dus de steunlijn. Ook zie je dat we twee toppen met elkaar hebben verbonden, dit is de weerstandslijn. Het trendkanaal is als het ware de richting van de weerstands- en steunniveaus.

Hier spreken we van een zijwaarts trendkanaal, oftewel, een zijwaartse trend. De reden hiervan is dat de weerstand en steunlijn volledig horizontaal en parallel aan elkaar lopen. Maar op het moment dat deze weerstands- en steunniveaus veranderen, verandert ook het trendkanaal.

Welke type trendkanalen zijn er?

Kortom, door de weerstand- en steunniveaus te tekenen in de grafiek kom je op het trendkanaal. Dankzij de richting van deze lijnen kom je uiteindelijk op het type trend, ook wel het type markt. De volgende trends  komen ook voor:

Stijgende trend

Zowel de steun als de weerstandslijn stijgen. Dit wordt ook wel “bullish” genoemd. Je spreekt hier van een stijgende of opwaartse trend.

Dalende trend

Zowel de steun als de weerstandslijn dalen. Dit wordt ook wel “bearish” genoemd. Je spreekt hier van een dalende of neerwaartse trend.

Zijwaartse trend

In de zijwaartse markt liggen de bodems en toppen op hetzelfde niveau. Er is dus geen algehele stijging of daling te bekennen in de markt.

Hoe kun je handelen met behulp van trendkanalen?

Ik hoor je opnieuw denken: “supertof dat je me zo goed uit kan leggen wat een trendkanaal is, maar wat kan ik ermee?  Je kunt trendkanalen op twee manieren toepassen:

1. Handelen op basis van steun- en weerstandsniveaus

Om het even heel simpel te maken. Dankzij deze trendkanalen zou je kunnen zeggen: ik koop op het moment dat de koers rond het steunniveau is, en ik verkoop als deze rond het weerstandsniveau is. Als je onderstaande koers erbij pakt zou je dit trucje zelfs meerdere keren kunnen herhalen.

Helaas is er nooit 100% zekerheid dat de koers altijd weer opveert na het bereiken van het steunniveau, en weer terugzakt na het bereiken van het weerstandsniveau.

2. Handelen op een uitbraak

Het mooie aan deze trendkanalen is dat je bij een uitbraak min of meer kunt voorspellen wat de koers gaat doen. Bij een uitbraak wordt bedoeld dat de koers boven of onder een bepaald weerstand- of steunniveau sluit, zoals hieronder te zien. Het zijwaartse patroon wordt gebroken, nadat de koers onder de steunlijn sluit.

Het kan ook zijn dat je gefopt wordt door de markt. Dit noemen we een Fake Out of een valse uitbraak.

In onderstaande afbeelding zie je een opwaartse uitbraak

3. Wat is chartreading?

Een belangrijk onderdeel van het traden is chartreading. Zoals de naam het al zegt is dit het lezen van een grafiek.  Kortom, door het bestuderen en analyseren van de grafiek van een aandeel of ander beleggingsinstrument, probeert een trader te voorspellen of de koers gaat stijgen of dalen.

En alsof dat niet genoeg is, kan een trader ook een uitspraak doen over tot welk niveau de koers gaat stijgen of dalen. Hij kan met deze techniek zelfs beslissen wat zijn stop-loss niveau is. Klinkt als een hele krachtige methode, toch?

Door het toepassen van chartreading kun je bepaalde patronen ontdekken in de grafiek. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende patronen. En het vervolg van het koersverloop ervan.

 

Kortom, met chartreading ga je opzoek naar patronen in een grafiek. Op basis van deze patronen probeer je te voorspellen wat de koers in de (nabije) toekomst zal gaan doen. Je spreekt dus een bepaalde verwachting uit. Uiteraard zijn er nog meer patronen te herkennen. Hoe je deze vervolgens toepast leer je in onze Masterclass.

4. Wat is statische analyse?

Chartreading is één onderdeel van de analyse van traders. Het tweede onderdeel hiervan is de statistische analyse. Een analyse die je als trader zeker moet gebruiken. Beide methoden zijn individueel al krachtig, maar als je deze twee goed weet te combineren krijg je een enorm betrouwbare indicator.

De statistische analyse heeft een heel wiskundig karakter. Bij deze analyse pak je een aantal historische gegevens, denk aan openingskoersen, slotkoersen, hoogste punt, laagste punt, etc. en deze haal je door een formule heen. Uit veel van deze formules komt een waarde tussen de 0 en de 100. Deze waarde geeft een koop- of verkoopmoment aan.

Het grote verschil met chartreading is dat de statistische analyse 100% objectief is. Op het moment dat je iemand een grafiek laat lezen zal hij ongetwijfeld andere patronen spotten dan een ander. Bij de statistische analyse komt er één getal uitrollen die voor iedereen hetzelfde is.
Vaak wordt een combinatie van indicatoren gebruikt. Hieronder maak je kennis met een aantal veelgebruikte indicatoren.

 

 

5. Hoe koop je een turbo of CFD?

Omdat een trader handelt op de korte termijn, is de turbo of een CFD een populair beleggingsinstrument voor hem of haar. Als je dus gaat traden, is het verstandig je eerst in de werking van deze hefboomproducten te verdiepen. De werking kans soms lastig te begrijpoen zijn voor de beginnende belegger.

Een turbo of CFD is een beleggingsinstrument waarmee je versneld geld kunt winnen of verliezen. Dit is mogelijk omdat een deel van de onderliggende waarde wordt gefinancierd door de bank of broker. Hierdoor ontstaat er een hefboom. Op het moment dat de koers 1% stijgt, kan het zijn dat jouw trade 5% in waarde toeneemt. Maar andersom kan natuurlijk ook. Kortom, een turbo of CFD kan een goed instrument zijn als je er verantwoord mee omgaat.

Mocht je nog geen ervaring hebben met turbo’s of CFD’s kan het verstandig zijn eerst te experimenteren met proefaccount of een klein bedrag. Naarmate je meer ervaring opdoet met het beleggingsproduct kun je je inleg verhogen.

Waar kan ik een turbo of CFD kopen?

Turbo’s kunnen worden aangekocht door een gratis rekening te openen via een van onderstaande brokers:

 

CFD’s kunnen worden aangekocht door een gratis rekening te openen via een van onderstaande broker:

  • FxFlat (Ook gratis oefenaccount)

Leer winstgevend traden voor slechts 17.- via onze Masterclass

Nu je een klein beetje hebt geleerd wat traden inhoudt, is het tijd voor het echte werk. Via de masterclass Beleggen als een Pro leer je via een uitgebreide videocursus professioneel beleggen vanuit huis! In eenvoudige stappen leer je een winstgevende strategie die toepasbaar is op aandelen, valuta, crypto en grondstoffen.

Wees er snel bij, want de cursus is nog slechts tijdelijk verkrijgbaar met 93% korting van 257,- voor 17 euro!

Klik hier om je nu aan te melden 

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-