Wanneer aandelen verkopen

4 goede momenten om een aandeel te verkopen

Het is vaak lastig om het verkoopmoment van een aandeel te bepalen. Als je je huiswerk goed hebt gedaan, dan heb je waarschijnlijk een mooi bedrijf gekocht tegen een goede prijs. Je gaat er vanuit dat de koers zal stijgen. Als dit inderdaad het geval is, wanneer is het dan verstandig om winst te nemen op een aandeel?

1. Verkoop een aandeel wanneer de fundamenten van het bedrijf zijn veranderd

Alle bedrijven veranderen met de tijd. Soms zal een bedrijf positief veranderen, maar het kan ook andersom. Dit kan liggen aan een nieuw management, nieuwe concurrentie en soms veranderen de fundamenten door andere oorzaken.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld doordat een nieuwe CEO die een andere koers gaat varen of nieuwe wetten en regelgeving die het bedrijf benadelen. Als het bedrijf waar je een aandelenpositie in hebt, niet langer hetzelfde bedrijf is dan waar je oorspronkelijk in investeerde dan is het raadzaam je analyse opnieuw te maken. Heb je geen vertrouwen in de nieuwe koers, dan is het een goed moment om je aandelen te verkopen.

2. Verkoop een aandeel wanneer het (hoog) boven de boekwaarde noteert

Waardebeleggers proberen vaak bedrijven te kopen die noteren onder de boekwaarde. Door verschillende situaties die kunnen plaatsvinden in de markt, kan de koers van een aandeel soms wel meer dan 50% onder de boekwaarde noteren.

Afhankelijk van je strategie kun je er voor kiezen om het aandeel te verkopen, wanneer deze de boekwaarde overstijgt. Als de vooruitzichten van een bedrijf er zeer rooskleurig uitzien, kan een koers hoger dan de boekwaarde gerechtvaardigd zijn. Het kan in zo’n geval verstandig zijn de aandelen aan te houden tot misschien wel 2 of 3 keer de boekwaarde. Dit kan per bedrijf en per sector verschillen.

Het van te voren opstellen van regels voor jezelf kan raadzaam zijn. Stel je koopt een aandeel 50% onder de boekwaarde en het stijgt hier vervolgens naartoe. Je verplicht jezelf hierdoor bijvoorbeeld tot verkopen en hebt hiermee 50% rendement gemaakt. Het verder doorstijgen van het aandeel doet er vervolgens niet toe. Winst is winst.

3. Verkoop je aandeel wanneer je een betere mogelijkheid ziet

Het is altijd goed geld aan te houden wanneer een mooie investeringsmogelijkheid zich voordoet. Soms komt het echter voor dat je meer wil investeren dan dat je aan cash achter de hand hebt.

In deze situatie is het prima om een aandeel te verkopen om geld vrij te maken. Zelfs als het bedrijf niet fundamenteel is veranderd of nog steeds onder de boekwaarde handelt.

Je moet er wel voor waken, dat je niet continu blijft zoeken en om de zoveel maand van aandelen wisselt. Dit kost je allereerst transactiekosten en de verkoop moet echt de moeite waard zijn. Is er echt sprake van een buitenkansje die je niet kunt laten liggen? Dan is dit een goede optie.

4. Verkoop je aandelen door het afromen van winst

Een vierde reden om je aandelen te verkopen, is het afromen van winst. In dit geval verkoop je niet je gehele positie, maar slechts een deel. Winst afromen kan een goede strategie zijn na een periode van koersstijging.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na een 50% stijging een stukje winst te nemen, of na een 100% stijging de helft van je aandelen te verkopen. In het laatste geval heb je je risico op je belegging teruggebracht naar 0, terwijl je nog wel kunt profiteren van eventuele verdere stijgingen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-