beleggingsbedrag optimaliseren

Hoe optimaliseer je het bedrag dat je kan beleggen?

Voor menig aantal mensen die willen gaan beleggen, geldt dat ze het moeite hebben om een bepaald gedeelte van hun vermogen vrij te maken om mee te gaan beleggen. In het bijzonder voor mensen die op dit vlak nog over geen enkele ervaring beschikken, geldt dat ze vaak niet precies weten hoeveel geld ze nodig hebben om te gaan beleggen.

Voordat je kunt gaan beleggen zijn er best wat zaken waar je rekening mee moet houden. Het spreekt immers voor zich dat je niet zomaar je volledige inkomen kan gaan beleggen. In eerste instantie dien je dan ook minstens de volgende zaken in mindering te brengen:

  1. De vaste kosten voor de huur evenals bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water
  2. Kosten die moeten worden gemaakt voor je levensonderhoud
  3. Eventuele bijkomende vaste kosten zoals bijvoorbeeld het kot van je kind
  4. Het bedrag dat je als spaarbuffer graag opzij wilt zetten

Slechts wanneer je alle hierboven aangehaalde kosten in minder hebt gebracht zal je kunnen bepalen welk bedrag je nog kan aanwenden om mee te gaan beleggen. Echter is het zo dat ook dit nog steeds geen echte zekerheid biedt. Heel wat mensen merken op deze manier namelijk op dat ze gewoon geen geld beschikbaar hebben om mee te gaan beleggen. In dat geval zal je merken dat de tips die we je geven hieronder geven van pas kunnen komen.

1.) Schrap alle overbodige uitgaven

In eerste instantie is het altijd interessant om even je maandelijkse uitgavenpatroon onder de loep te nemen. Wanneer je dat gaat doen zal je kunnen vaststellen dat er ongetwijfeld verschillende uitgaven zijn die je doet die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Heel wat mensen kopen bijvoorbeeld maandelijks nieuwe kleren, terwijl ze mogelijk de helft van hun kleerkast nog niet hebben gedragen. Ook het aanschaffen van dure voedingswaren van gerenommeerde merken blijkt lang niet altijd een must te zijn.

Ben jij iemand die er ook verschillende vakanties per jaar op nahoudt? Probeer dan even te onderzoeken hoe je ook op dit vlak mogelijk kan besparen. Het schrappen van één enkele vakantie zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je in één klap voldoende geld uitspaart om maandelijks een bepaald bedrag te kunnen beleggen.

2.) Herinvesteer de dividenden die je ontvangt

Heb je er eerder al voor gekozen om te gaan beleggen? Heb je daarbij de keuze gemaakt om een bepaald gedeelte van je vermogen te gaan investeren in dividendaandelen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je door je beleggingen reeds een bepaald inkomen weet te verwerven. Dat inkomen kun je op verschillende manieren gaan gebruiken. Je zou ervoor kunnen kiezen om er je levensstandaard mee te verhogen, maar je kan er eveneens voor kiezen om de dividenden te herinvesteren.

In dit laatste geval zal je kunnen vaststellen dat je beleggingsportefeuille op een natuurlijke manier kan groeien, terwijl je zelf stelselmatig minder financiële middelen moet gaan investeren. Op deze manier kan je ook tijdens maanden waarin het net wat minder evident is om zelf extra financiële middelen te investeren toch gewoon vasthouden aan het opgestelde beleggingsplan.

3.) Beleg met een duidelijk plan

Het bedrag dat je wil en kan beleggen optimaliseren is alleen maar mogelijk wanneer je gaat beleggen volgens een duidelijk plan. Dit is meteen een zeer belangrijk punt welke door heel wat mensen over het hoofd wordt gezien. Velen beginnen dan ook zomaar met beleggen zonder dat ze voor zichzelf bepalen waar ze nu precies heen willen met hun portefeuille.

Is het voor jou vooral de bedoeling om te sparen voor bijvoorbeeld je pensioen of wil je graag beleggen met als doel om financieel onafhankelijk te worden? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Beleg volgens een duidelijk plan en je zal merken dat het bepalen en optimaliseren van het bedrag dat je moet gaan beleggen in de praktijk een behoorlijk stuk eenvoudiger zal worden.

4.) Houd rekening met het verschil in maandelijkse inkomsten en kosten

Het bepalen van een vastgelegd bedrag om te beleggen dat elke maand hetzelfde is blijkt in de praktijk omwille van verschillende redenen doorgaans onhaalbaar te zijn. Dit is in het bijzonder het gevolg van het feit dat ook je maandelijkse kosten kunnen verschillen. Neem nu bijvoorbeeld maar eens de laatste van het jaar.

Tijdens deze maand is het niet alleen zo dat er doorgaans Kerstgeschenken gekocht moeten kunnen worden, daarnaast vallen ook de afrekeningen van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water in de bus. Dan hebben we het bovendien ook nog niet gehad over de belastingen die meer dan waarschijnlijk reeds kenbaar zijn gemaakt. Dit zijn zeker en vast belangrijke zaken waar je bij het bepalen van je beleggingsbedrag altijd rekening mee moet houden.

Hoe kan ik starten met beleggen?

Je kunt starten met beleggen door een gratis rekening te openen via een van de onderstaande brokers.

Hoe kan ik leren beleggen?

Via de masterclass Beleggen als een Pro leer je via een uitgebreide videocursus professioneel beleggen vanuit huis! In eenvoudige stappen leer je een winstgevende strategie die toepasbaar is op aandelen, valuta, crypto en grondstoffen.

Wees er snel bij, want de cursus is nog slechts tijdelijk verkrijgbaar met 93% korting van 257,- voor 17 euro!

Klik hier om je nu aan te melden 

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-