Wat is een beursrally

Hoe profiteer je van een beursrally?

Beginnende beleggers worden de laatste tijd veelvuldig geconfronteerd met de term ‘rally’. Verschillende media voorspellen zelfs een ‘eindejaarsrally’, al dan niet gevolgd door een ‘techrally’ of een ‘monsterrally’ in 2021. Het begin van een gigantische run op aandelen en fondsen zou slechts een kwestie van tijd kunnen zijn, want het sentiment zit mee. Grootschalige vaccinatieprogramma’s zijn begonnen en ook het economisch herstel zal volgens deskundigen veel sneller intreden dan verwacht. Pessimisten worden genegeerd en op de beurs lijkt niemand zich nog iets van lockdowns aan te trekken: laat die rally maar komen! Maar wat is een beursrally eigenlijk? En hoe kun je daar als beginnende belegger van profiteren? Wat zijn de risico’s? Lees verder en oordeel zelf…

Wat is een beursrally?

Met een beursrally wordt een lange periode van stijgende aandelenkoersen bedoeld zonder grote correctie. Met een eindejaarsrally wordt de traditionele stijging van aandelenkoersen bedoeld aan het einde van een jaar. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Voor grote institutionele beleggers is het in de aanloop naar een nieuwe beursjaar vaak hét moment om portefeuilles te herschikken. Zo wordt alvast een voorschot genomen op aandelen die het naar verwachting in het nieuwe jaar heel goed zullen gaan doen. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk nooit garanties voor de toekomst, maar december en januari zijn statistisch en historisch gezien zeer sterke beursmaanden waar je als beginnende belegger mooi op kunt meeliften.

Explosieve calls
Een manier om optimaal te profiteren van een rally, is het kopen van zogenaamde calls. Dat zijn opties waarmee je het recht koopt om aandelen aan te schaffen. Deze callopties koop je niet om daadwerkelijk aandelen aan je portefeuille toe te voegen. Nee, het gaat om de explosieve toename van de waarde van de optie zélf. Een voorbeeld. Stel, je hebt op 2 november 2020 een calloptie ASML gekocht met een uitoefenprijs van €380,- die in maart 2021 expireert. Deze optie was op het moment van aanschaf €489,- waard. Dankzij een stijging van de onderliggende waarde (het aandeel ASML) is die optie, kan die optie dankzij een rally zomaar mee dan 2500,- waard zijn! Zo kun je dankzij het optiehefboomprincipe (ook wel delta genoemd) met een relatief kleine investering grote rendementen realiseren.

In the basket
Zelfs bij een rally is het soms knap lastig om de markt te verslaan. Je zult maar hebben ingezet op een aandeel dat het als enige slecht doet ten opzichte van de rest. Als een rally zich voordoet, kan het daarom slim zijn om gebruik te maken van indexbeleggen. Zo profiteer je in brede zin van een stijging van de hele markt of van een specifieke sector. Tijdens een rally zal de meerderheid van de aandelen ‘in het mandje’ goed presteren, zodat die ene rotte appel geen roet in het eten gooit. De risicospreiding die met indexbeleggen gepaard gaat, is overigens ook zonder rally de moeite van het overwegen waard voor beginnende beleggers.

Keerpunten
Aan elke rally komt helaas een einde en sentimenten kunnen net zo snel omslaan als het weer. Bij heftige stijgingen liggen correcties in het verschiet en daarom is het verstandig om op tijd winst te nemen. Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht. Als de trend op langere termijn positief is, kun je natuurlijk ook wachten. Bovendien kun je inspelen op dalingen door short te gaan of putopties te kopen. Als beginnende belegger loop je met putopties (het recht om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen) minder risico. Je maximale verlies beperkt zich namelijk tot de premie die je voor een putoptie hebt betaald. Met shortgaan kunnen de verliezen ondanks een ‘stop loss’ hoger oplopen.

Fear of missing out
De grootste valkuil voor een beginnende belegger tijdens een rally is de angst om ritjes te missen. Spring dus niet meteen bovenop elke explosieve koersstijging die je links of rechts voorbij ziet komen, maar blijf bij je eigen plan. Jouw vertrouwen in een fonds of aandeel is veel gefundeerder dan jouw verbazing over onverklaarbare uitschieters. Extreme koersstijgingen worden vaak de volgende dag al gecorrigeerd. Geduld en vertrouwen worden uiteindelijk beloond. En vergeet niet dat tijdens een rally iedereen een winnaar is! Jij toch ook?

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-