Als je in loondienst bent, bouw je meestal pensioen op middels je loon. De werkgever houdt een deel van het loon in en investeert dat in een pensioenbelegging, of draagt een deel van het loon af aan een pensioenfonds. Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je AOW en het pensioen dat je bij je werkgever hebt opgebouwd. Maar soms dragen werkgevers niets of te weinig af. En als je zzp’er bent, moet je je pensioen helemaal zelf regelen. Wil je iets extra opbouwen of moet je het pensioen zelf opbouwen, dan komt een pensioenbelegging al snel in beeld.
Nu je pensioen voor later opbouwen
Nu je nog jong en energiek bent, lijkt je pensioen nog mijlenver weg. Voor veel Nederlanders heeft het pensioen dan ook nog geen prioriteit. Dat terwijl het wel belangrijk is om nu al te beginnen met pensioen voor later op te bouwen. Want hoe later je begint, des te minder je de tijd hebt om een goed pensioen op te bouwen. Daardoor moet je meer geld inleggen, dan als je eerder was begonnen. Een pensioenbelegging is namelijk een belegging voor langere tijd. Door vroeg te starten met een (aanvullend) pensioen opbouwen, kun je ervoor zorgen dat je straks niet geconfronteerd wordt met een pensioengat of pensioentekort.
Het is dus verstandig om nu al te beginnen met pensioenbeleggen voor later. Er zijn verschillende aanbieders die dit mogelijk maken. Voordat je begint met pensioenbeleggen, is het goed om te weten wat je kunt verwachten.
Pensioen beleggen
Bij een pensioenbelegging maak je een geblokkeerde beleggingsrekening aan, waarmee je je pensioen gaat opbouwen. Je kunt ervoor kiezen om een eenmalige inleg te doen en daarna maandelijks een bedrag te beleggen. Met de totale inleg en de resultaten van de belegging, kun je straks je AOW en pensioen aanvullen. Bij een pensioenbelegging heb je over het algemeen een geblokkeerde beleggingsrekening. Dit is meestal een bankspaarrekening of een lijfrenterekening. Het voordeel van zo’n rekening, is dat je op deze manier pensioen opbouwt in box 1.
Door op deze manier te beleggen, kun je profiteren van belastingvoordeel. Maar je kunt dan niet tussentijds geld opnemen, als het financieel even wat minder gaat. Bovendien kan pensioenbeleggen risico’s met zich meebrengen. De waarde van je beleggingen kan hoger en lager worden en er is geen garantie op winst. Maar toch is pensioenbeleggen een populaire manier om je pensioen aan te vullen, omdat de kans op winst vaak groter is dan verlies.
Hoe werkt pensioenbeleggen precies?
Bij pensioenbeleggen leg je zelf iedere maand een bedrag in. De pensioenbelegger kan een portefeuille voor je beheren en op deze manier heb je er zelf geen omkijken naar. Maar je kunt er ook voor kiezen om volledig zelf te gaan beleggen. Door vermogen op te bouwen op een geblokkeerde pensioenrekening, mag je je inleg aftrekken bij de belastingaangifte in box 1. Via de belastingaangifte krijg je daardoor een deel van je inleg terug.
Hoe hoog dat bedrag precies zal zijn, is afhankelijk van de zogenaamde jaarruimte en reserveringsruimte. Je kunt niet bij het geld, totdat je met pensioen gaat. Dit is over het algemeen de leeftijd waarop je ook AOW krijgt uitgekeerd. Vervolgens kun je het opgebouwde vermogen iedere maand laten uitkeren. Op die manier heb je een aanvulling op je AOW en pensioen. Dit is tevens de manier voor zzp’ers om zelf een pensioen op te bouwen. Zij moeten om die reden vroeger beginnen met pensioenbeleggen en ook meer inleggen. Zzp’ers hebben namelijk alleen recht op AOW en moeten hun pensioen zelf regelen.
De stortingen die je doet, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting en hoef je er ook geen vermogensbelasting over te betalen. Je gaat pas belasting betalen, als je je vermogen in termijnen laat uitkeren. Dit wordt berekend aan de hand van de inkomstenbelasting.
Pensioengat of pensioentekort voorkomen
Pensioenbeleggingen zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat je zelf pensioen opbouwt, of dat je niet wordt geconfronteerd met een pensioengat. In sommige gevallen bouwt de werkgever niet of nauwelijks een pensioen voor je op. Bijna iedere werkende Nederlander heeft wensen en dromen over wat hij wil gaan doen als hij met pensioen gaat. Over het algemeen moet je zo’n 70 procent van je huidige inkomen aanhouden als bedrag dat je dient te ontvangen als je met pensioen gaat. Kun je niet zo leven als je had gewild, dan is er sprake van een pensioengat of een pensioentekort.
Door te kiezen voor een pensioenbelegging, bouw je zelf extra pensioen op en kun je dit soort situaties voorkomen. Met name zzp’ers en mensen die minder dan veertig jaar hebben gewerkt, lopen het risico op te weinig pensioen. Via onze academy vind je verdere handige tips. Het is verstandig je hier al vroegtijdig in te verdiepen. Zo heb je meer dan genoeg de tijd om latere problemen te voorkomen. Iedereen wil er immers goed bijzitten op het moment dat het pensioen ingaat.