Wat is een spac

Wat is een SPAC, en wat zijn de risico’s?

Een SPAC is een beursgenoteerde onderneming die nog geen activiteiten heeft en van plan is om in de toekomst een overname te doen. De afkorting SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Kortom, er is nog geen sprake van een bedrijfsmodel en een SPAC genereert nog geen omzet.

Wanneer een SPAC naar de beurs gaat haalt men geld op bij professionele en particuliere beleggers. Vervolgens gaat men met dit opgehaalde geld op zoek naar potentiële overnamekandidaten. Vaak zijn de oprichters, ook wel sponsors genoemd, gespecialiseerd in een bepaalde sector. Omdat de oprichters bij de beursgang vaak niet communiceren waarin men in geïnteresseerd is, moeten beleggers de hoop vestigen op vertrouwen.

Waarom is het interessant om in SPAC’s te beleggen?

De afgelopen jaren is het kopen van een SPAC erg populair geworden onder beleggers. Dit komt onder andere door het sentiment dat op de beurs heerst, maar ook door succesvolle SPAC’s uit het verleden. Het aantal beursgangen in 2019 was 59 en in 2020 was dit 248. In de eerste twee maanden van 2021 zijn er al respectievelijk 160 beursgangen geweest. Een enorme stijging dus. Recentelijk zijn er zelfs voorbeelden van beursgangen die gesteund/promoot worden door beroemdheden.

Wat zijn de voordelen van een SPAC?

Doordat de onderneming op het moment van de beursgang geen activiteiten heeft kost het minder tijd en dus geld om naar de beurs te gaan. Dit scheelt vooral een hoop gedoe, al moet er nog steeds aan strenge regelgeving worden voldaan. In het huidige beursklimaat met een flinke toename van particuliere beleggers worden de volgende voordelen uitvergroot. Het ophalen van geld bij beleggers is de afgelopen tijd erg gemakkelijk.

De aandelen worden bij de beursgang vaak aangeboden voor ongeveer 10 euro/dollar. Hier komt bij dat een SPAC’s vaak op zoek gaan naar ‘sexy’ sectoren met veel groeipotentieel. Met een bekende succesvolle ondernemer aan het roer is de fantasie uiteraard compleet. Tot slot kunnen beleggers vaak ook het bod afwijzen wanneer ze het niet eens zijn met de kandidaat.

Wat zijn de risico’s van een SPAC?

Zoals eerder aangegeven blijft het natuurlijk een investering waarbij je niet weet waarin je precies investeert. Eigenlijk vertrouw je volledig op het management van de SPAC. Het is dus moeilijk om een goede risicoanalyse te maken van de potentiële scenario’s. Daarnaast moet je als belegger ook nog wachten op de daadwerkelijke overname. Dit kan soms wel 2 jaar in beslag nemen. Daarbij kun je je afvragen hoe groot de kans is dat men een ‘pareltje’ gaat vinden? In het huidige renteklimaat zijn veel meer partijen op zoek naar dezelfde mogelijke overnamekandidaten.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-