markten-en-beurzen

Welke markten en beurzen zijn er allemaal?

Het doen van een transactie in bepaalde financiële instrumenten kan op verschillende manieren op verschillende plekken. Er zijn meerdere beurzen en markten. Maar hoe zit dat nou precies?

Als je het begrip handelsplatform hoort moet je wellicht direct denken aan Euronext. Nederlandse fondsen zoals ASML, Philips en KPN worden namelijk verhandeld via dit platform. Euronext is de grootste Europese speler en is naast Amsterdam ook actief op andere plekken zoals Parijs en Brussel. Voorbeelden van andere wereldwijd bekende beurzen zijn bijvoorbeeld Nasdaq, New York Stock Exchange en Shanghai Stock Exchange.

Welke markten zijn er?

Dan is het nog belangrijk dat als je eenmaal op de markt bent, hier ook nog twee verschillende mogelijkheden in zijn. We onderscheiden de primaire markt en de secundaire markt. Op de primaire markt vindt alle activiteit plaats waarbij een fonds of product voor het eerst op de markt komt. Dit gaat bijvoorbeeld om een beursintroductie (initial stock offering) of het uitgeven van obligaties.

De secundaire markt betreft de markt waar je vervolgens deze producten kunt verhandelen. Hier heeft het dus geen waarde meer voor de uitgever. Nu is het aan de beleggers om te bepalen wat de waarde is van het te verhandelen instrument. 

Welke beurzen zijn er?

Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende beurzen. In Amsterdam onderscheidt men er twee: de effectenbeurs en derivatenbeurs. Op de effectenbeurs worden effecten zoals aandelen en obligaties verhandeld.  Op de derivatenbeurs worden alle overige producten verhandeld. Hier gaat het om special products, zoals turbo’sopties en futures. Buiten het faciliteren van handel voor beleggers onder elkaar, heeft de beurs meerdere aspecten waar het zich mee bezig houdt. Er moet namelijk ook gekeken worden of de wet- en regelgeving wordt nageleefd zodat er eerlijke handel is.

Hoofdkantoor van de New York Stock Exchange op Wallstreet

Wat zijn andere manieren om te handelen? 

De bovengenoemde manier van handelen is de manier voor particulieren om de markt op te gaan. Maar er zijn ook nog een aantal overige manieren om handel te drijven. 

1. Over-the-counter handel 

Via de over-the-counter markt wordt er gehandeld buiten de traditionele beurzen om. Deze vorm van handel is aan minder regels gebonden. 

2. Systematische afhandeling

Het kan zijn dat een beleggersonderneming gebruik maakt van systematische afhandeling. Hierbij voert het op het systematische wijze orders van cliënten door. Door op deze wijze te handelen kunnen orders van klanten worden gebundeld. Dit kan bijvoorbeeld als voordeel hebben dat er lagere kosten worden bedongen. 

3. Multilateral trading facility 

Een multilateral trading facility (MDF) is een handelssysteem dat als alternatief geldt voor de gereglementeerde beurs. Vooral hedgefondsen, pensioenfondsen, banken en vermogensbeheerders hebben toegang tot deze handelsmarkt. Voor particulieren is deze markt doorgaans niet beschikbaar. 

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-