Het doen van een transactie in financiële instrumenten kan op verschillende manieren en via verschillende platformen. Er zijn meerdere beurzen en markten waarop je kunt handelen. Maar hoe werkt dat precies?
Wanneer je het woord ‘beurs’ hoort, denk je misschien meteen aan Euronext. Hier worden veel bekende Nederlandse aandelen verhandeld, zoals ASML, Philips, en KPN. Euronext is de grootste beurs in Europa en is naast Amsterdam ook actief in steden zoals Parijs en Brussel. Naast Euronext zijn er wereldwijd andere bekende beurzen, zoals de Nasdaq, de New York Stock Exchange, en de Shanghai Stock Exchange.
Welke markten zijn er?
Naast de verschillende beurzen, is het belangrijk om te weten dat er ook twee soorten markten zijn waarop gehandeld wordt: de primaire markt en de secundaire markt.
-
De primaire markt is waar een financieel product of fonds voor de allereerste keer wordt aangeboden. Denk hierbij aan een beursintroductie (Initial Public Offering, IPO) of de uitgifte van obligaties. Op de primaire markt wordt kapitaal opgehaald door de onderneming die het aandeel of de obligatie uitgeeft.
-
De secundaire markt is de plek waar deze financiële producten na hun uitgifte worden verhandeld tussen beleggers. Op deze markt speelt de uitgever geen rol meer, en wordt de prijs van het verhandelde instrument volledig bepaald door vraag en aanbod onder beleggers.
Met deze kennis begrijp je beter hoe transacties op de beurs werken, en hoe verschillende markten een rol spelen in het proces van verhandelen van aandelen, obligaties en andere instrumenten.
Welke beurzen zijn er?
Daarnaast zijn er verschillende beurzen. In Amsterdam onderscheiden we er twee: de effectenbeurs en de derivatenbeurs.
Op de effectenbeurs worden financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties verhandeld. Op de derivatenbeurs worden complexe producten, oftewel derivaten, verhandeld. Denk hierbij aan turbo’s, opties, en futures.
Naast het faciliteren van handel tussen beleggers, heeft de beurs nog andere belangrijke functies. Zo houdt de beurs toezicht op de naleving van wet- en regelgeving om eerlijke en transparante handel te waarborgen. Hierdoor worden marktmanipulatie en fraude voorkomen, wat het vertrouwen van beleggers in de markt versterkt.
Wat zijn andere manieren om te handelen?
De bovengenoemde manier van handelen is de meest gebruikelijke voor particuliere beleggers om toegang te krijgen tot de markt. Echter, er zijn ook andere manieren waarop handel kan plaatsvinden:
-
Over-the-counter (OTC) handel
Bij de over-the-counter markt wordt er direct tussen partijen gehandeld, zonder tussenkomst van een traditionele beurs. Deze vorm van handel is vaak minder gereguleerd, waardoor er meer flexibiliteit is, maar ook meer risico’s kunnen zijn door het gebrek aan centrale toezicht. OTC-handel wordt vaak gebruikt voor minder gangbare of grotere transacties. -
Systematische afwikkeling
Sommige beleggingsondernemingen maken gebruik van systematische afwikkeling, waarbij zij orders van klanten op een gestructureerde manier uitvoeren. Dit kan betekenen dat klantorders worden samengevoegd, wat schaalvoordelen oplevert, zoals lagere transactiekosten. Deze vorm van afwikkeling kan voordelig zijn voor beleggers die op zoek zijn naar efficiëntere en goedkopere handelsmogelijkheden. -
Multilateral Trading Facility (MTF)
Een Multilateral Trading Facility (MTF) is een alternatief handelsplatform naast de reguliere beurzen. Het biedt toegang tot een breed scala aan financiële instrumenten, voornamelijk voor institutionele beleggers zoals hedgefondsen, pensioenfondsen, banken en vermogensbeheerders. Voor particuliere beleggers is deze markt doorgaans niet toegankelijk, omdat MTF’s vaak gericht zijn op het faciliteren van grootschalige en professionele handel.