Verschillende soorten orders

Welke ordertypes zijn er op de beurs?

In dit artikel maak je kennis met verschillende soorten orders op de beurs. Welke soorten of ordertypes zijn er? Wanneer worden deze uitgevoerd? En waar gebeurt dit eigenlijk? 

Welke soorten orders zijn er? 

Op de beurs kun je gebruik maken van verschillende soorten of types orders. Er zijn meerdere manieren om een order in te leggen. Hieronder vind je 4 voorbeelden:

1. Market order

Een market order leg je in als je de transactie direct wilt laten uitvoeren. Indien je een market order inlegt bij je broker wordt automatisch de beste prijs in het orderboek gezocht en de transactie wordt normaliter direct uitgevoerd.

2. Limiet order

Met een limiet order kun je een bepaalde prijs opgeven waar de order voor uitgevoerd mag worden. Als de koers nu €5,10 is, kun je bijvoorbeeld een limiet order inleggen op €5,-, als je denkt dat dit een aantrekkelijk instapmoment is. De order wordt alleen uitgevoerd als de prijs van €5,- bereikt wordt. 

3. Stoploss order

Met een stoploss order  wil je je verliespunt bepalen. Als je het aandeel voor €5,- hebt gekocht en maximaal €0,50 verlies wilt maken leg je je stop-loss op €4,50. Het aandeel wordt dan automatisch verkocht als het zakt naar deze prijs.

4. Stop limiet order

Dit doe je zodra je een order wilt leggen als de koers boven een bepaald punt komt, maar je wel een limiet wilt stellen aan de prijs waarvoor je het koopt. Stel je wilt het aandeel als het weer boven de €5,- komt en nu €4,85 noteert, kun je een limiet van €5,05 instellen omdat je er niet meer voor wilt betalen. Het doorbreken van de €5,- grens geldt als trigger tot uitvoering. 

Goed om te weten: De namen van ordertypes kunnen soms per broker verschillen 

Opties als ordertype

Dan zijn er nog opties. Voor velen een lastig product maar zonder meer aantrekkelijk voor een heleboel investeerders. Met een optie, neem je zoals de naam al zegt een optie op een onderliggende waarde. In de tussentijd zijn deze opties vrij verhandelbaar. In de onderstaande video krijg je binnen 1 minuut uitleg over opties. 

Onderscheid is bij opties te maken in twee groepen:

Amerikaanse stijl opties: deze opties kunnen gedurende de looptijd altijd uitgeoefend worden en hierbij is er sprake van fysieke levering.

Europese stijl opties: deze opties kunnen alleen worden uitgeoefend op expiratiedatum. Hierbij is er een cash settlement.

De settlementdatum van opties zijn op de derde vrijdag van de maand waarin het expireert.

Waar wordt mijn order uitgevoerd? 

Ten eerste hangt het ervan af op welke beurs je belegging wordt verhandeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn aan de Euronext waardoor je automatisch te maken hebt met bepaalde openingstijden. Je zit dan automatisch vast een 09:00-17:30 wat betreft handelstijden voor aandelen. Vaak heb je in de basis te maken met tijdszones.

Dan heb je te maken met verschillende producten. Het is niet zo dat alle producten worden verhandeld als aandelen. Beleg je bijvoorbeeld in een beleggingsfonds. Dan kan het zo zijn dat je je order een dag van tevoren moet aanmelden. De order moet bijvoorbeeld om 14:00 binnen zijn en wordt op de volgende dag om 10:00 daadwerkelijk uitgevoerd.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-