Core-Satellite strategie

Uitleg van de core-satellite strategie in 3 duidelijke stappen

Binnen de wereld van beleggen zijn er veel verschillende soorten strategieën. Strategieën zijn belangrijk, omdat je hiermee een plan voor de lange termijn op tafel legt. Vervolgens is het natuurlijk ook van belang om je aan dit plan te houden. Een strategie die voor veel beleggers houvast biedt is de core-satellite strategie. In dit artikel leggen we je de strategie uit in 3 duidelijke stappen.

1. Risico’s

Als belegger is het essentieel om te kijken naar risico’s die op de loer liggen. Mogelijke risico’s zijn er veel. Als beginnend belegger ervaar je deze meestal al snel in de praktijk. Gelukkig zijn er een aantal op de loer liggende gevaren, die je relatief gemakkelijk kunt indammen. Een groot deel van je risico is bijvoorbeeld te verminderen door spreiding. Toch is een beginner vaak geneigd om een relatief groot gedeelte van het vermogen te stoppen in enkele titels.

Daarnaast is er ook nog de uitdaging op kostengebied. Hoe vaker je handelt, hoe meer transactiekosten dit met zich mee brengt. Uiteindelijk loop je dus het gevaar op een portefeuille met een hoge volatiliteit, kosten en specifiek risico.

2. Core

Bovenstaande uitdagingen kunnen worden opgelost in de core. Het grootste gedeelte van je portefeuille stop je in de core met als doel een stabiele basis voor je portefeuille te creëren. Dit bestaat over het algemeen uit passieve fondsen die met een laag kostenniveau om een grote spreiding te realiseren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen 80% van je portefeuille te verdelen over een aandelen- en obligatiefonds. Je kunt dit zelf doen, of eventueel laten beheren door een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder is een extra bescherming doordat je niet zelf de beleggingen beheerd. Hierdoor schakel je tevens een derde risico uit, namelijk je emoties.

3. Satellite

Met de overige 20% kun je als belegger inspelen op je specifieke behoeften. Dit kan voor iedereen anders zijn. Dit kan betekenen dat je voornamelijk in individuele titels gaat beleggen. Ook kan het betekenen dat je in fondsen gaat handelen met een bepaald thema. Waterstof en 3D-printing zijn bijvoorbeeld sectoren die de potentie hebben erg groot te worden in de toekomst, maar deze kennen op dit moment nog een groot risicoprofiel.

Een voorbeeldportefeuille:

Categorie Titel Weging
Core
Aandelen wereldwijd SPDR® MSCI ACWI EUR Hdg UCITS ETF 50%
Obligaties wereldwijd iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF 30%
Satellite
Water Lyxor World Water (DR) UCITS ETF 2%
Goud iShares Physical Gold ETC 2%
Aandelen ASML Holding 1%
Aandelen emerging markets UBS ETF (LU) MSCI Emerging Markets 5%
Vastgoed VanEck Vectors Global Real Estate 5%
Impact ASN Groenprojectenfonds 5%

Conclusie 

De core-satellite strategie kan voor elke belegger een oplossing bieden op het gebied van portefeuillesamenstelling. Het gebruik van fonds is essentieel om bewust om te gaan met kosten en spreiding. Daarnaast geeft deze strategie tevens de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met beleggen, maar wel op een bewuste en veilige manier.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-