Hoe werkt Hedging?

Beleggingstrategie: Wat is hedging? (Met voorbeelden)

Klinkt lastig hedging… Gelukkig valt het mee! Hoewel hedging vaak wordt beschouwd als een geavanceerde beleggingsstrategie, zijn de principes vrij eenvoudig. Hedgen is simpelweg het afdekken van risico’s.

Doormiddel van hedging bescherm je je portefeuille tegen eventuele verliezen. Wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat je momenteel waarschijnlijk al doet aan hedging. Niet op de aandelenmarkt, maar in het dagelijks leven!

We zijn namelijk allemaal verzekerd. Hedging kan goed worden vergeleken met het afsluiten van een verzekering. Wanneer je bijvoorbeeld een autoverzekering afsluit, verzeker je het kostenrisico van een eventueel ongeluk. Natuurlijk hoop je dat er nooit een ongeluk zal plaatsvinden, maar mocht dat zo zijn dan heb je in ieder geval de financiële risico’s afgedekt.

 

Hoe bescherm je je portefeuille via hedging?

Zo kun je er ook voor kiezen om je portefeuille af te dekken via een hedge. Dit kan met verschillende financiële producten zoals bijvoorbeeld een CFD. Met een hefboom kan er vervolgens worden gespeculeerd op een koersdaling van een index of aandeel. Dit noemen we short gaan.

Stel je hebt een aandelenportefeuille van 5000 euro en je verwacht op korte termijn een daling. In dit geval kun je er voor kiezen om een shortpositie te nemen via een CFD op een aandelenindex, bijvoorbeeld onze eigen AEX of de S&P 500. Doordat je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een hefboomwerking, is voor het afdekken van het neerwaartse risico gelukkig geen 5000 euro nodig.

Je kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een hefboom van 1:5. In dit geval is hiervoor 1000 euro nodig, maar je kunt ook gebruik maken van een hogere hefboom van bijvoorbeeld 1:10. Je hedged en dekt hiermee dus je risico van je volledige portefeuille af voor 500 euro.

Door gebruik te maken van een stoploss, bepaal je zelf je maximale verlies. Hierdoor ben je in staat je eigen verzekering op je aandelenportefeuille af te sluiten.

Voorbeeld 1: Portefeuille afdekken

Stel de beurzen dalen inderdaad, zoals je al dacht. Je portefeuille neemt dan met 500 euro in waarde af. Mocht je hedge net zo snel dalen als je portefeuille dan heb je per saldo niets verdiend, maar ook niets verloren.

Je hedge neemt namelijk met 500 euro toe. Je risico is dus volledig afgedekt. Je kunt je hedge sluiten, als je weer een beter beeld hebt van de richting van de beurs.

Hoe kan ik winstgevend hedgen?

Uiteraard ga je ervan uit dat je eigen portefeuille beter presteert en dus minder snel zakt dan de index waarop je een shortpositie hebt. Als dit het geval is dan is er sprake van een winstgevende hedge.

Het verschil is namelijk je winst. Je hebt hiermee dus je risico afgedekt en ook nog een winst gemaakt op je hedge!

Voorbeeld 2: Aandelen tegenover elkaar zetten

Een ander voorbeeld is het hedgen van 2 soortgelijke bedrijven in een sector. Momenteel is het bijvoorbeeld moeilijk te zeggen wat de koersen van vliegtuigbouwers Boeing en Airbus gaan doen. Gaan ze op termijn omhoog of naar beneden? Wij weten het in ieder geval niet…

Mocht je er echter van uitgaan dat Airbus beter zal presteren dan Boeing ongeacht de koersrichting, dan kun je besluiten een long positie op Airbus te nemen en een shortpositie op Boeing voor een gelijk bedrag.

Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan is het verschil ertussen je winst. Of beide aandelen nou dalen of stijgen doet er hierdoor niet meer toe, zolang Airbus het beter doet dan Boeing verdien je geld.

Hoe kan ik oefenen met hedgen?

Hedging is bij juist gebruik een handig en krachtig instrument om als belegger onder de knie te hebben. Ervaren beleggers maken nagenoeg allemaal gebruik van hedging.

Mocht je nog nooit met CFD’s gehandeld hebben, is het raadzaam eerst flink te oefenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen via FxFlat. Om te oefenen met hedgen kun je eerst handelen in demomodus.

Op deze manier voorkom je dat je onnodige beginnersfouten maakt. Bovendien kun je zo het platform beter leren kennen. Middels eToro kun je op een veilige manier kennis maken met deze manier van beleggen. Je kunt een gratis account aanmaken via onderstaande link:

Klik hier om een gratis account aan te maken 

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-