Instapmoment beurs

Wat is een goed instapmoment op de beurs?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag door beginnende beleggers. Ook op de beleggersfora houdt dit de gemoederen altijd bezig. Hebben we de bodem bereikt? Hoe lang dalen we nog? Wanneer gaan we weer omhoog? Heeft het zin om nu nog in te stappen? Het antwoord op al die vragen is dat mr. Market zich nou eenmaal niet laat voorspellen… De belangrijkste vraag die je zou moeten stellen, is: waaróm zou ik ergens instappen? Je beleggingshorizon is veel belangrijker dan het timen van de markt. Hieronder vind je een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden.

Groei versus waarde

Het is goed om onderscheid te maken in het soort fonds of aandeel wat je op het oog hebt. Groeiaandelen zijn vaak wat duurder, noteren tegen verwachte winsten in de toekomst en die hoge waarderingen kunnen soms afschrikken. Daar staan zeer sterke verwachtingen tegenover met veel groeipotentie, dus nemen veel beleggers het prijskaartje op de koop toe. Groeiaandelen vind je bijvoorbeeld in de Big Tech. Waardeaandelen zijn gemiddeld goedkoper in aanschaf, maar keren veel meer dividend uit. Meer ‘waar’ voor je geld dus. Unilever is bijvoorbeeld een typisch waardeaandeel. Het is van belang je te verdiepen in de verschillen tussen waarde- en groeiaandelen.

Mr. Market

Kijk altijd goed naar marktomstandigheden. De oplopende rentes van nu zetten Techfondsen onder druk, omdat de waarderingen van die aandelen gebaseerd zijn op toekomstige winsten. Die toekomstige winsten worden door hogere rentes minder waard en dus ontstaat verkoopdruk. Tegelijkertijd levert dat volgens sommigen ook koopkansen op. ‘Buy the dip’ wordt dan het devies. Toch is het verstandig om altijd het eerste begin van herstel af te wachten en dan pas in te stappen. Kijk ook daarin weer naar de professionele duiding van de markt of sector en ga zeker niet alleen maar af op een dagkoers.

Dagkoersen

Als je toch kort op de bal wilt spelen, ook wel daytraden genoemd, verdiep je dan eerst goed in het gedrag van een koers. Zie je patronen in de intraday high’s of low’s? Dan kun je daar je voordeel mee doen. Wees ook daar voorzichtig mee, want resultaten uit het verleden… Precies.

Lange termijn (LT)

Voor de lange-termijn-beleggers is het bepalen van een instapmoment veel minder relevant. Met een beleggingshorizon van 5 jaar of meer mag je redelijkerwijs aannemen dat de koersen en/of dividenden tegen die tijd het beoogde rendement wel hebben opgeleverd. Het voordeel van ‘long’ gaan, is tijd. Je kunt een flinke dip gewoon uitzitten en wachten op herstel. LT-beleggers zijn veel minder bezig met dagkoersen, maar blijven de markt wel met een schuin oog goed in de gaten houden.

Risico

Wat je visie of strategie ook is, je loopt altijd risico. Beleggen zonder risico is -net als het exact timen van de markt- niet mogelijk. Een goed instapmoment wordt dus veel meer bepaald door je plan. Ga je long? Wil je daytraden? Ga je voor groei? Ga je voor waarde? En waarom? Als jij dat soort vragen goed kunt beantwoorden, ben je misschien wel klaar om in te stappen…

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-