Bij een crisis hebben de losers meestal de overhand. In 2008 vielen tijdens de financiële crisis banken om, nam de werkloosheid een enorme vlucht en stonden huizen onder water. Met de Coronapandemie is dat niet anders. Lockdowns en strenge maatregelen zorgden voor kelderende beurzen, krimpende economieën en schrikbarende aantallen faillissementsaanvragen. De superrijken lijken er echter zonder veel kleerscheuren vanaf te komen. Superbelegger Warren Buffet, ziet een beurscrash juist uit uitgelezen mogelijkheid om aandelen in te slaan. Hieronder lichten we 4 winstgevende strategieën uit waar handige beurshandelaren tijdens een crisis dankbaar gebruik van maken.
1. Short gaan
De meeste mensen denken dat bij instortende beurzen alle rendementen in rook opgaan. Is dat ook zo? Zeker niet… Op dalende markten kun je wel degelijk inspelen om zo hoge rendementen te behalen. ‘Short gaan’ is in tijden van crisis onder veel beleggers een populaire en soms succesvolle strategie. Effecten en aandelen worden als het ware uitgeleend en na een tijdje weer teruggekocht. De koers van het effect of aandeel staat op dat moment idealiter lager. De shorter profiteert dus van het verschil in tussen de uitleen- en de terugkoopprijs. Michael Burry staat bekend als de meest succesvolle shorter ooit. Hij zag als eerste hoe de hypothekenmarkt in de VS in elkaar zou klappen. Kort voordat de financiële crisis in 2008 zou uitbreken, ging hij short op de huizenmarkt. Zo boekte hij miljarden winst. Van dat verhaal is de boeiende film: The Big Short gemaakt. .
2. Buy the dip
Een belangrijk kenmerk van een crisis is herstel. In het oog van de storm is het soms lastig om daarop te vertrouwen, maar bodemduiken is door de jaren heen op (middel)lange termijn wel een succesvolle strategie gebleken. Wie het in maart 2019 aandurfde om in AEGON te beleggen, heeft die investering inmiddels zien verdubbelen. Een crisis biedt dus altijd prachtige instapkansen. Niet te laat instappen dus, ook al stel je een bodem altijd achteraf pas vast. De Coronacrisis heeft dan ook gezorgd voor een enorme toename van particuliere beleggers. En geef ze eens ongelijk…
3. Koop de winnaars
Het behoeft geen uitleg dat de Coronapandemie ook ‘big winners’ voortbracht. Zo zagen e-commerce- en postbedrijven enorme pieken ontstaan in online bestellingen en de bezorging van pakketten, omdat mensen niet of in mindere mate in staat waren om winkels te bezoeken. Omzetten van supermarkten gingen (en gaan!) door het dak, omdat iedereen over voldoende (nood)voorraad wil beschikken. In het verlengde daarvan is thuisbezorging inmiddels een nieuwe norm geworden en daar profiteren maaltijdbezorgingsbedrijven natuurlijk ook maximaal van. En wat te denken van biotech? De race naar werkende Coronavaccins heeft vele biotechkoersen naar grote hoogten gedreven. Superbelegger Warren Buffet heeft niet voor niets zijn posities in Big Pharma uitgebreid en met Pfizer plukt hij daar nu al de vruchten van…
4. Waardering versus fantasie
De koersen van aandelen van beursgenoteerde zwaargewichten worden in grote mate bepaald door sentiment. Fantasie wint het daarom vaak van logica. Het kan dus soms lonen om te kijken naar onverklaarbare koersstijgingen in plaats van je alleen maar blind te staren op klassieke koers-winstverhoudingen. Een voorbeeld daarvan is Tesla: de meeste bekende producent van elektrisch gedreven auto’s. Voor een aandeel betaal je een bijna onverantwoord hoge veelvoud van de verwachte winst. Waarom mensen dat doen? Vergelijk het maar met crypto currency: de meeste waarde is gebaseerd op verwachting. Crisis of geen crisis. Zolang sprake is van fantasie in combinatie met een winnende opgaande trend, nemen mensen onrealistische waarderingen op de koop toe. Doe daar dus vooral je voordeel mee, maar wees wel voorzichtig!
Beurskansen tijdens een crisis
Een crisis levert dus legio mogelijkheden op. Er zijn altijd winnende bedrijven in een crisis. Met shortgaan kun je mooie winsten boeken. Van fantasie kun je prachtig profiteren. Superbeleggers grijpen deze kansen maar al te graag aan tijdens een crisis. Als beginnende belegger kun je met deze kennis ook je voordeel doen. Zeker als je weet waar je voor waardevolle knowhow terecht kunt. Nieuwsgierig geworden? Klik hier als je meer wilt weten over de fijne kneepjes van het beleggen. Daar heb je niet eens een crisis voor nodig…