Technische analyse

Technische analyse: De 6 meest voorkomende candlestickpatronen

Candlesticks (In het Nederlands kaarsen genoemd), zijn een populaire manier in technische analyse om de koersrichting te voorspellen. Candlesticks kunnen worden ingezet als technische indicator. In dit artikel bespreken we de 6 meest voorkomende enkelvoudige candlestick patronen, die je kunnen helpen een koersrichting beter te voorspellen.

Een candlestick toont de gebeurtenissen die zich binnen de geselecteerde tijdsperiode hebben voorgedaan. Het toont ons de openings-, de hoogste- en de laagste koers (binnen het geselecteerde tijdsbestek). De lengte van de kaars helpt ons om het koersverloop te begrijpen. In dit artikel gaan we uit van de daggrafiek. Hoe langer de kaars is, hoe volatieler de dag.  Hoe korter de kaars, hoe minder volatiel de dag.

Candlesticks worden vanzelfsprekend gevormd door prijsactie in het verleden. De gevormde candles kunnen echter waardevolle informatie geven over toekomstige trends.

1. Spinning Top

De spinning top geeft, in tegenstelling de volgende candlestickpatronen die we gaan bespreken geen duidelijke richting van de trend weer. Wel duidt dit patroon op veel prijsactie.

Als we naar de bovenstaande candles kijken, zien we het volgende:

1. Het lichaam van de kaars is erg klein in vergelijking met de bovenste en onderste lonten.
2. De lonten aan beide aan zowel boven- als onderkant zijn van vergelijkbare grootte.

De Spinning top lijkt op een gewone candle, maar te zien is dat de volatiliteit hoog was gedurende de handelssessie. Het kleine lichaam (body) van de candle geeft aan dat de openings- en slotkoers dicht bij elkaar liggen. De kleur geeft hierdoor meestal geen trend aan.

Het de bovenste lont toont de high van de dag. Dit betekent simpelweg dat de stieren een poging hebben gedaan om omhoog te gaan, maar het mocht niet baten.

De onderste lont heeft vergelijkbare kenmerken als de bovenste. Dit geeft simpelweg weer dat de beren probeerden de markt naar beneden te duwen, maar dat ze daarin niet slaagden.

Deze candle kan zich voordoen na een periode van prijsstijging of prijsdaling en geeft aan dat de markt het even niet weet. De stieren (kopers) en beren (verkopers) zijn met elkaar in evenwicht. De volgende dag zal moeten uitwijzen welke richting het koersverloop zal zijn.

2. De Marubuzo

De Marubuzo is opnieuw een enkelvoudig candlestickpatroon. Het is waarschijnlijk het enige patroon waarin de voorgaande candlesticks niet veel aandacht krijgen. Alleen de laatste kaars krijgt belang.

De groene kaars hierboven geeft de Bullish Marubozu  weer. De rode kaars vertegenwoordigt de Bearish Marubozu.

Bij de Bullish Marubuzo is de opening van de kaars de laagste stand van de dag en sluiting de hoogste stand. Er bestaan geen lonten in dit candlestickpatroon. Deze candle kan een trendommekeer inluiden. Bij dit patroon is de intensiteit van de kopers zelfs zo hoog dat deze bereid zijn om de aandelen op het hoogtepunt van de dag te kopen. Dit patroon in een sterke indicatie dat het kopen de opvolgende dagen zal doorgaan.

Bearish Marubuzo

Bij een Bearish Marubuzo is de opening van de kaars het hoogste punt van de dag en is het laagste punt van de dag de slotstand. Een bearish Marubuzo geeft aan dat de verkoopdruk zo hoog is dat de handelaar bereid is om een aandeel zelfs op het dieptepunt van de dag te verkopen. Dit is een signaal dat beleggers de dag erop meer negativiteit verwachten. Deze kaars geeft een verandering in het momentum aan en geeft een sterke indicatie dat dit nog enige tijd zal aanhouden.

3. De Doji

De Doji is een kaarsformatie die geen echt lichaam heeft. Het heeft aan beide kanten vaak wel een lont. De openings- en slotprijs van de kaars is nagenoeg hetzelfde.

Het Doji-patroon kan soms lijken op een spinning top, behalve dat Doji geen echt lichaam heeft. Doji’s geven een verzwakt momentum weer. De candles tonen besluiteloosheid onder de handelaren over het momentum en de richting van de markt. Laten we het onderzoeken met behulp van de volgende situatie.

Stel dat de markt in een bullish momentum verkeert en dus gedurende een aantal dagen groene kaarsen heeft gehad. Na zo’n periode kan een Doji worden gevormd. Dit kan eenvoudigweg het een afnemend momentum, of het einde van een periode van koersstijging betekenen. In dit geval is er sprake van een omkeersignaal. In dit scenario is het raadzaam om voorzichting te zijn in het geval van een longpositie. Mocht er geen sprake zijn van een positie, dan kan er in dit geval beter gewacht worden op het moment dat de markt weer duidelijke richting kiest.

4. De hammer

Het hamerpatroon is een van de meest overtuigende handelspatronen vanwege het vormingspatroon.

Het hamerpatroon treedt op wanneer de kaars hoog opent maar daar niet kan standhouden. In de loop van de handelssessie daalt het aanzienlijk, maar door het grote aantal kopers op de markt kan het herstellen en eindigt de kaars groen en dichtbij de openingsprijs. De lengte van de lont moet minstens twee keer zo groot zijn als het lichaam om te spreken van dit patroon.

In de bovenstaande afbeelding heeft zich onderaan een neergaande trend een bullish hammer patroon gevormd. Het momentum veranderd aanzienlijk na de vorming van een hammer. Een belangrijk ding om in de gedachten te houden is dat de hammer zowel groen als rood kan zijn. Het patroon is geldig, zolang deze maar voldoet aan de verhouding tussen het lichaam en lont.

5. Hanging man

Een hanging man verschijnt in een opwaartse trend en kan een teken aan de want zijn dat prijzen kunnen gaan dalen. De candle bestaat uit een klein lichaam met een lange lont aan de onderkant. De hanging man laat zien de verkoop druk mogelijk zal toenemen.

Zoals we zien is een belangrijk criterium voor een hanging man dat de markt in een bullish trend moet verkeren. Net als een hammer kan een hangende man elke kleur hebben, zolang hij maar voldoet aan de criteria van het lichaam en de lange lont.

6. Shooting Star

Waarschijnlijk de meest invloedrijke van alle besproken patronen in de shooting star. De vallende ster lijkt op een omgekeerde hamer of haning man. Het is een zeer krachting patroon dat meestal een trendommekeer aangeeft.

De basiskenmerken van de Shooting star zijn:

1. De candle heeft een lange bovenste lont. Over het algemeen is de grootte van de lont tweemaal zo groot als de kaars. Hoe langer de lont, hoe sterker het patroon.
2. De shooting star is een bearish omkeringspatroon, dus de voorgaande trend is dus bullish.

Over het algemeen gebeurt de vallende ster op de dag dat verwacht wordt dat de bestaande opgaande trend doorzet. Zodra er een shooting star is gevormd kan het raadzaam zijn om een longpositie te beeindigen of een stop loss te plaatsen, indien de trend inderdaad veranderd.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-