Technsiche analyse patronen

Wat betekenen deze 12 patronen?

In dit artikel leer je wat patronen zijn en de 12 meest voorkomende grafiekpatronen worden besproken, die gebruikt worden bij het uitvoeren van een technische analyse. De patronen zijn gerangschikt op waarschijnlijkheid. 

Wat zijn patronen?

Beleggers die gebruik maken van technische analyse maken gebruik van patronen om het toekomstige koersverloop te voorspellen. Wanneer een patroon gespot wordt, spelen handelaren daarop in met een long- of shortpositie.

Met behulp van deze patronen kan er een gunstig instapmoment gekozen, waardoor neerwaarts risico beperkt blijft. Een handig hulpmiddel hierbij zijn grafiekpatronen. Hiermee kan met een zekere mate van waarschijnlijkheid de koersrichting voorspeld worden. De 12 veelvoorkomende koerspatronen worden hieronder uitgelegd en zijn gerangschikt op waarschijnlijkheid.

12. Bull Flag

bull-flag

Een bull flag is een continuatiepatroon, waarbij het vervolg van een opgaande trend waarschijnlijk is. Een bull flag bestaat uit een sterke beweging omhoog, gevolgd door een korte serie van lagere toppen en lagere bodems. De steile voorgaande beweging vormt de pole (stok) en de serie toppen en bodems de flag (vlag). Dit patroon is vaak een korte aarzeling in een sterke opwaartse trend en is gebruikelijk samengesteld uit een stuk of 20 candlesticks.

Het patroon wordt bevestigd als de koers sluit boven de van de hogere toppen. Vervolgens kan de opwaartse trend worden hervat.

11. Bear Flag

bear-flag

Een bear flag is een continuatiepatroon, waarbij het vervolg van een neerwaartse trend waarschijnlijk is. Een bear flag bestaat uit een sterke beweging omhoog, gevolgd door een korte serie van hogere toppen en hogere bodems. De steile voorgaande beweging vormt de pole (vlag) en de serie toppen en bodems de flag (vlag). Dit patroon is vaak een korte aarzeling in een sterke opwaartse trend en is gebruikelijk samengesteld uit een stuk of 20 candlesticks.

Het patroon wordt bevestigd als de koers sluit boven de van de hogere toppen. Vervolgens kan de opwaartse trend worden hervat.

10. Ascending Triangle

Ascending triangle

Een ascending triangle (neerwaartse driehoek) is een continuatiepatroon, waarbij het vervolg van een opwaartse trend waarschijnlijk is. Het toont zich in de vorm van een driehoek, waarbij na een opwaartse beweging een serie van gelijke toppen en hogere bodems wordt gevormd.

Wanneer de prijs sluit boven de serie van gelijke toppen, kan er gesproken worden van een opwaartse uitbraak. De voorgaande trend kan vervolgens worden hervat.

9. Descending Triangle

descending-triangle

Een descending triangle (neerwaartse driehoek) is een continuatiepatroon, waarbij het vervolg van een neerwaartse trend waarschijnlijk is. Het toont zich in de vorm van een driehoek, waarbij na een neerwaartse beweging een serie van gelijke bodems en lagere toppen wordt gevormd.

Wanneer de prijs sluit onder de serie van gelijke bodems, kan er gesproken worden van een neerwaartse uitbraak. De voorgaande trend kan vervolgens worden hervat.

8. Double Top

Double-top

Een double top (dubbele top) is een reversal patroon, waarbij een koersverloop in de tegenovergestelde richting waarschijnlijk is. Een dubbele top uit zich in twee toppen op gelijke hoogte met wat ruimte er tussen. Over het algemeen geldt, dat hoe breder de afstand tussen de twee toppen, hoe krachtiger het patroon is.

Het patroon wordt bevestigd als de koers sluit onder de tussen de toppen gevormde bodem. Hierna kan de trendommekeer worden ingezet.

7. Double Bottom

double-bottom

Een double bottom (dubbele bodem) is een reversal patroon, waarbij een koersverloop in de tegenovergestelde richting waarschijnlijk is. Een dubbele bodem toont zicht in twee bodems op gelijke hoogte met wat ruimte ertussen. Over het algemeen geldt, dat hoe breder de afstand tussen de twee bodems, hoe krachtiger het patroon is.

Het patroon wordt bevestigd als de koers sluit boven de tussen de bodem gevormde top. Vervolgens kan de trendommekeer worden ingezet.

6. Triple top

triple-top

Een triple top is een een reversal patroon, waarbij een koersverloop in de tegenoverstelde richting waarschijnlijk is. Een triple top toont zich in drie toppen op gelijke hoogte met wat ruimte ertussen. Meestal volgen de drie opeenvolgende toppen op ongeveer gelijke bodems. Over het algemeen geldt, dat hoe breder de afstand tussen de drie toppen, hoe krachtiger het patroon.

Het patroon wordt bevestigd als de prijs sluit onder de tussen de toppen gevormde bodem. Vervolgens kan de trendommekeer worden ingezet.

5. Triple bottom

triple-bottom

Een triple bottom is een reversal patroon, waarbij een koersverloop in de tegenovergesteld richting waarschijnlijk is. Een triple bottom uit zich in drie bodems op gelijke hoogte met wat ruimte ertussen. Meestal volgt de serie drie opeenvolgende bodems op ongeveer gelijke toppen. Over het algemeen geldt, hoe meer afstand tussen de drie toppen, hoe krachtiger het patroon.

Het patroon wordt bevestigd als de prijs sluit boven de tussen de bodems gezette toppen. Vervolgens kan de trendommekeer worden ingezet.

4. Bullish Rectangle

bullish-rectangle

Een bullish rectangle is een continuatiepatroon, waarbij het vervolg van een opwaartse trend waarschijnlijk is. Een Bullish Rectangle uit zich in een serie van opeenvolgende gelijke bodems en gelijke toppen, die samen parallel tegenover elkaar staande horizontale trendlijnen vormen. Deze vormen samen een steun- en weerstandslijn.

Het patroon wordt bevestigd als de prijs sluit boven de weerstandslijn. Vervolgens kan de opwaartse trend vervolgd worden

3. Bearish Rectangle

bearish-rectangle

Een bearish rectangle is een continuatieapatroon, waarbij het vervolg van een neerwaartse trend waarschijnlijk is. Een bearish rectangle uit zich in een serie van opeenvolgende gelijke toppen en bodems die parallel tegenover elkaar staande horizontale trendlijnen vormen. Deze lijnen vormen samen een steun en weerstand.

Het patroon wordt bevestigd als de prijs sluit boven de weerstandslijn. Vervolgens kan de neerwaartse trend vervolgd worden.

2. Head & Shoulders

head-and-shoulders

Een hoofd en schouders patroon is een reversal patroon, waarbij een koersverloop in tegenovergestelde richting waarschijnlijk is. Een hoofd & schouders patroon uit zich in twee gelijke toppen (de schouders) en een hogere top ertussen in (hoofd). In het patroon vormen twee meestal gelijke bodems een steun (neklijn).

Het patroon wordt bevestigd als de koers sluit onder de steun of neklijn. Vervolgens kan de trendommekeer worden ingezet.

1. Inverted Head & Shoulders

inverted-head-and-shoulders

Een omgekeerd hoofd en schouders patroon is een reversal patroon, waarbij een koersverloop in tegenovergestelde richting waarschijnlijk is. Een omgekeerd hoofd en schouders patroon uit zich in twee gelijke bodems (de schouders) en een lagere bodem ertussenin (hoofd). In het patroon vormen twee meestal gelijke toppen een weerstand (neklijn).

Het patroon wordt bevestigd als de koers sluit boven de weerstand of neklijn. Hierna kan de trendommekeer worden ingezet.

Wat vond jij van dit artikel, of technische analyse in het algemeen? Vond je het nuttig? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-