Wat is prijsactie

Wat is prijsactie en waarom is het belangrijk?

Prijsactie is een essentieel onderdeel van handelen op de beurs. Wat betekent het precies en waarom is het belangrijk om te begrijpen als je gaat handelen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste onderdelen.

Wat betekent prijsactie?

Prijsactie is het beginsel van handel op basis van beweging van prijzen. Het uitvoeren van orders achter elkaar is simpelweg de basis. Door het in kaart brengen van de prijsactie op charts is er bepaalde beweging te zien naarmate een bepaalde periode handel plaatsvindt. Hier ontstaan voornamelijk technische signalen uit zoals patronen en figuren. In een eerder artikel  bespraken we al een aantal patronen die voortkomen uit dit beginsel.

Wat is prijsactie?

Waarom kan prijsactie nuttig zijn?

Als voorbeeld nemen we even de onderstaande chart van Apple. Hierin is de prijsactie terug te zien in candlesticks. Dit is een veelgebruikte methode omdat het een goede visualisatie is van wat er tijdens een bepaalde handelsperiode is gebeurd. Het vertelt namelijk over waar de koers in die bepaalde periode tussen heeft bewogen, waar de prijs is geopend en vervolgens is gesloten. Door hiernaar te kijken kan men bijvoorbeeld een steun en weestand definiëren. Deze kunnen worden gevonden wanneer de prijs  meermaals tegen een bepaald prijsniveau opveert of afketst.

Prijsactie
Voorbeeld prijsactie bij Apple

Het handelen op basis van prijsactie is steeds populairder geworden de laatste jaren. Dit is omdat een breed palet aan platforms tegenwoordig mooie grafieken aanbieden waarop prijsactie kan worden gevisualiseerd. Bovendien is er sprake van een stijgend aantal handelaren op de beurs.

Wat direct opvalt bij het gebruiken van de methode is dat ieder zo zijn eigen implementatie heeft van deze bron van informatie. Zo zijn er handelaren die alleen maar naar prijsactie kijken en bijvoorbeeld op basis van steun- en weerstandslijnen een koop- of verkooppositie innemen. Daarnaast zijn er ook bijvoorbeeld fundamentele handelaren die vooral naar bedrijfs- en marktcijfers kijken en prijsactie gebruiken om een aantrekkelijk aankoopmoment te bepalen.

De valkuilen van prijsactie

Naast de verschillende implementaties zijn er ook veel verschillende interpretaties. De signalen die prijsactie geeft zijn vaak niet bewezen en ieder heeft zo zijn eigen mening. Zo komen veel handelaren met andere conclusies. Daar komt bij dat er op basis van prijsactie veel verschillende signalen kunnen komen. Er zijn veel indicatoren, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in combinatie met trendlijnen en figuren. Het overzicht kan zo snel verdwijnen en in slechte signalen resulteren.

Professioneel leren beleggen vanuit huis voor slechts 27 euro?

Via de masterclass Beleggen als een Pro leer je via een uitgebreide videocursus professioneel beleggen vanuit huis! In eenvoudige stappen leer je een winstgevende strategie die toepasbaar is op aandelen, valuta, crypto en grondstoffen.

Wees er snel bij, want de cursus is nog slechts tijdelijk verkrijgbaar met 89% korting van 257,- voor 27 euro!

Klik hier om je nu aan te melden 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 257 voor slechts 27 euro