Wat zijn marktcorrecties

Wat zijn marktcorrecties en moet je ervan schrikken?

Marktcorrecties kunnen beleggers op korte termijn doen schrikken en soms tot een bearmarkt leiden, maar ze zijn ook nodig om een ​​bullmarkt in stand te houden. Wat zijn is een marktcorrectie nou precies? 

Als je het hebt over de beurs hoor je vaak over marktcorrecties. Correcties zijn als het ware aanpassingen aan de markt die bijdragen aan een lange periode van een bullmarkt. Hoewel de meningen enigszins verschillen van wat een correctie is, kan een daling van 10% of meer vanaf de laatste piek als correctie worden gezien. Deze kunnen zich voordoen in aandelen, indices, grondstoffen en valuta’s.

De duur van een correctie
Een correctie kan enkele dagen, weken of zelfs maanden duren. Soms kan het ook voor een langere periode zijn. Correcties van de markt kunnen ervoor zorgen dat indices en individuele aandelen plots hard zakken. Dit is soms terecht, maar het kan ook een ideaal moment zijn om een aandeel aan te schaffen.

Waarom marktcorrecties goed kunnen zijn
Correcties worden beschouwd als een gezond fenomeen in een opgaande markt. Door correcties worden onhoudbare te hoog opgelopen waarderingen (deels) te niet gedaan. Dit geeft beleggers de kans om te profiteren van deze herwaarderingen op lagere koersen.

Veelal beginnende beleggers durven op dit soort momenten juist niet te kopen. Een correctie van 10% of meer kan menig belegger flink de schrik aanjagen. Vooral als ze dit nog nooit hebben meegemaakt.Het leidt vaak tot het in paniek verkopen van aandelen.

Correcties kunnen leiden tot een bearmarkt
Niet alle correcties veranderen echter weer in een bullmarkt. In de periode tussen 1980 en 2018 veranderden 10 van de 36 correcties in een bearmarkt van minimaal 3 maanden. Hoewel markten anders kunnen bewegen dan economische cycli, wijst dit vaak op economische teruggang. Een vervolg van een bullmarkt na een correctie wijst vaak op economische groei.

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-